Telekomunikacije

HAKOM: Vipnet nije kršio EU pravila

HAKOM: Vipnet nije kršio EU pravila

02.08.2013.

Nakon ulaska u Europsku uniju 1. srpnja ove godine primjenjuje se nova regulativa koja određuje naplatu roaminga prema kojoj su cijene za hrvatske korisnike mobilnih operatera one mnogo niže nego dosad, a kako se tvrdi u rješenju domaćeg telekomunikacijskog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije Vipnet i Tele 2 nisu prekršili niti jedan dio uredbi o najvišim cijenama roaminga, dok je postupak protiv HT-a nakon izdvajanja obustavljen.

Europa voli WiFi

Europa voli WiFi

02.08.2013.

Velika zagušenost mobilnih mreža, pogotovo uoči prave komercijalizacije LTE-a (Long Term Evolution) za urbane sredine postala je problem kako za mobilne telekom operatere tako i za korisnike koji traže rješenja brzog pristupa internetu bez zagušenja. Jedno od rješenja je svakako kombinacija WiFi mreža i mobilnih mreža, prebacivanje s jedne mreže na drugu.

Total TV zaoštrava konkurenciju

Total TV zaoštrava konkurenciju

01.08.2013.

Osim što uvođenjem usluge Interneta i telefoniranja postaje važan subjekt na hrvatskom tržištu, Total TV se pobrinuo da svojim korisnicima ponudi niz pogodnosti i prilika za uštedu. Uz odabir Trio MIX FLAT paketa korisnici mogu koristiti brz i stabilan ADSL internet bez ograničenja prometa, neograničeno telefoniranje prema nacionalnim fiksnim mrežama i gledati veliki broj TV programa po nižim cijenama.

Propust u enkripciji SIM kartica ugrozio 750 milijuna mobilnih uređaja

Propust u enkripciji SIM kartica ugrozio 750 milijuna mobilnih uređaja

01.08.2013.

Stručnjak za mobilnu sigurnost Karsten Nohl je pronašao sigurnosni propust na nekim SIM karticama koji bi mogao omogućiti hakerima dobivanje digitalnog ključa SIM kartice i kompletan pristup mobilnom telefonu.

Ruralni širokopojasni razvoj

Ruralni širokopojasni razvoj

31.07.2013.

Britanska je vlada odlučila sa 159 milijuna funti potaknuti razvoj mobilnog širokopojasnog pristupa Interneta u ruralnim područjima Otoka, a prvi novac i poboljšanje mobilnog internetskog pristupa odvijat će se u nekoliko faza, a prva već do kraja godine. Očekuje se da će planirani projekt dostići 97 posto pokrivenosti ciljanih područja do 2017. godine, a godinu dana kasnije gotovo 99 posto.

HT, H1 Telekom i Optima telekom zakopali ratnu sjekiru

HT, H1 Telekom i Optima telekom zakopali ratnu sjekiru

29.07.2013.

Iako će neki možda reći samo nakratko, ako je suditi po objavljenim rješenjima HAKOM-a najjači domaći telekom HT je s dva domaća alternativca H1 Telekomom i Optima Telekomom zakopao ratne sjekire, što prema informacijama s domaćeg telekom tržišta treba zahvaliti između ostalog i predstečajnim nagodbama koje su i H1 i Optima nedavno pokrenuli.

HT u prvih šest mjeseci ostvario 5,9 posto manje prihode i 29,4 posto manju neto dobit

HT u prvih šest mjeseci ostvario 5,9 posto manje prihode i 29,4 posto manju neto dobit

26.07.2013.

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a za prvih šest ovogodišnjih mjeseci pokazuju pad prihoda  5,9 posto na 3,435 milijarde kuna, dok je dobit prije oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije  (EBITDA) pala na 1,362 milijarde kuna uz pad od 17,8 posto. Pritom je EBITDA marža ostala stabilna i završila na 39,7 posto. Neto dobit smanjena 29,4 posto na 570 milijuna kuna uz mažu od 16,6 posto.

I H1 Telekom u predstečajnoj nagodbi

I H1 Telekom u predstečajnoj nagodbi

25.07.2013.

Od danas su svi alternativci u predstečajnoj nagodbi jer nakon Optima TelekomaMetroneta i H1 Telekom je pokrenuo predstečajnu nagodbu. H1 Telekom je predao Fini prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u koju ulazi s ciljem jačanja kompanije koja se nakon financijskog restrukturiranja želi posvetiti nastavku povećanja tržišnog udjela, tvrde u H1 Telekomu. Ukupne obveze H1 Telekom na dan otvaranja predstečajne nagodbe iznose 297,351 milijuna kuna.

Važnost unutarnjih malih ćelija u heterogenim mrežama

Važnost unutarnjih malih ćelija u heterogenim mrežama

24.07.2013.

Male pikoćelije raspoređene u interijerima mogu biti uspješno integrirane s mrežom u okolini te unaprjeđuju iskustvo korisnika, a operatorima pomažu da najbolje iskoriste mrežu, stoji u najnovijoj analizi Ericssona. Rješenja za unutrašnje male ćelije igraju važnu ulogu za korisnike, operatore, poslovne sustave te prodajne centre, ističe Sara Landström iz Ericssonove jedinice za istraživanje i objašnjava zašto se većina širokopojasnog prometa odvija se u interijerima.

HT pobijedio Vipnet u državnoj nabavi

HT pobijedio Vipnet u državnoj nabavi

24.07.2013.

U državnom natječaju za usluge u mobilnoj telefoniji HT je uspio pobijediti Vipnet i to u obje grupe javnog natječaja koji je nakon ponavljanja bio otvoren od početka svibnja. HT-ova ponuda iznosila je oko 16,5 milijuna kuna, dok je Vipnet za istu razinu traženih usluga nudio 4 milijuna kuna više odnosno oko 20,7 milijuna kuna. Odluka o odabiru u dvije grupe predmeta nabave donesena je 9. srpnja, a kako od 10. srpnja teče rok za žalbe od 15 dana ukoliko ne bude žalbe od strane Vipneta sutra bi trebalo početi važenje predmetnih ugovora iz ovog predmeta nabave.

HT i Telekom Slovenija – jeftinije surfanje u susjedstvu

HT i Telekom Slovenija – jeftinije surfanje u susjedstvu

22.07.2013.

HT uveo je novu opciju koja korisnicima omogućuje neograničen pristup mobilnom internetu za 75 kn mjesečno prilikom boravka u Sloveniji u kvalitetnoj mobilnoj mreži Telekoma Slovenije. Riječ je prvoj ponudi neograničenog interneta u roamingu na našem tržištu kojom se korisnicima želi omogućiti bezbrižno korištenje mobilnog interneta za vrijeme boravka u susjednoj državi bez obzira radi li se o poslovnom putu, izletu ili godišnjem odmoru, ističu u HT-u.

Vipnet dobio zeleno svjetlo HAKOM-a

Vipnet dobio zeleno svjetlo HAKOM-a

22.07.2013.

Kada je početkom lipnja drugi po veličini domaći telekomunikacijski operater Vipnet obavio kupnju triju tvrtki, jedne i od Metroneta, o čemu smo već pisali, ovaj telekom je zatražio mišljenje regulatora telekom tržišta Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije i  za to dobio zeleno svjetlo. Na telekom tržištu komentiralo se kako je to samo formalni zahtjev jer je riječ o malim telekomima koji posluju na vrlo malom geografskom području.

Približava se brojka od milijardu aktiviranih Android uređaja

Približava se brojka od milijardu aktiviranih Android uređaja

22.07.2013.

Sjećate li se kada je Sundar Pichai na Google I/O konferenciji predvidio da će postojati 900 milijuna aktivnih Android uređaja? Njegova predviđanja su bila točna, vrlo brzo se približavamo brojci od milijardu aktivnih Android uređaja. Tijekom današnje Googleove konferencije o zaradi u drugom kvartalu, Larry Page je potvrdio da se dnevno aktivira 1,5 milijuna Android uređaj.

Odgođeno ročište u predstečajnoj nagodbi Optima Telekoma

Odgođeno ročište u predstečajnoj nagodbi Optima Telekoma

18.07.2013.

Prema podacima objavljenim na Zagrebačkoj burzi i Financijskoj agenciji odgađa sepredstečajno ročište Optima Telekoma predviđeno za sljedeći ponedjeljak 22. srpnja, a datum novog ročišta bit će određen naknadno.

HT širi pokrivenost 3G mrežom

HT širi pokrivenost 3G mrežom

18.07.2013.

HT je, kako sam tvrdi, ju brojnim gradovima i naseljima Zadarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije proširio pokrivenost brzom 3G mrežom. Proširenjem pokrivenosti brze 3G mreže Hrvatskog Telekoma u ovim županijama korisnici mogu potpuno uživati u svim prednostima naprednih mobilnih uređaja - pametnih telefona i tablet računala.

Ericsson podigao LTE mrežu u Estoniji

Ericsson podigao LTE mrežu u Estoniji

16.07.2013.

Nova licenca na frekvenciji 800 MHz te izvanredno brza implementacija po načelu “ključ u ruke”od strane Ericssona omogućili su estonskom operatoru EMT, koji pripada grupi TeliaSonera, proširenje nacionalnog LTE (4G) pokrivanja šest mjeseci ranije nego što je planirano. Pristup novom spektru ovom je operatoru omogućilo da gotovo udvostruči pokrivanje područja njegovom LTE mrežom, što dobrobiti brzih veza donosi ruralnim područjima.

Metronet preduhitrio Zagrebačku banku, promjena vlasničke strukture uz dug 621,6 milijuna kuna

Metronet preduhitrio Zagrebačku banku, promjena vlasničke strukture uz dug 621,6 milijuna kuna

13.07.2013.

Ulaskom u predstečajnu nagodbu, o kojoj smo već pisali, Metronet je preduhitrio blokadu od strane Zagrebačke banke i najavio restrukturiranje vlastitog duga koji je dosegao 621,6 milijuna kuna stoji u dokumentaciji za predstečajnu nagodbu. Provedbom predloženog koncepta restrukturiranja, postojeći dug bi se smanjio za 157,7 milijuna kuna na razinu od oko 450,8 milijuna kuna. Promijenila bi se i dionička struktura a novi dioničari bi preuzeli 67 posto Metroneta, Quaestus Private Equity Borislava Škegre bi imao 21 posto (prije 62,34 posto), Quaestus partneri 6 posto (prije 17,69 posto), Stipo Matić bi imao 5 posto (15,45 posto).

Telekom Austria priznao interes za H1 Telekom

Telekom Austria priznao interes za H1 Telekom

12.07.2013.

U velikom intervjuu austrijskim dnevnim poslovnim novinama WirtschaftsBlatt glavni izvršni direktor Hannes Ametsreiter potvrdio je interes za širenje u regiji i nakanu kompanije da postane jedan od ključnih telekomunikacijskih igrača u regiji.

Scenarij Optima 4: Stečaj nije opcija, Iskon nije uvjet

Scenarij Optima 4: Stečaj nije opcija, Iskon nije uvjet

11.07.2013.

Mogući scenariji izazvali su priličnu buru i rasprave na telekomunikacijskom tržištu i svatko ima svoje razmišljanje o tome što bi se moglo dogoditi, no sa svih strana dolazi jedno pretežito mišljenje koje se može sažeti u samo tri riječi „stečaj nije opcija“. Hrvatsko alternativno telekomunikacijsko tržište u svim su segmentima izdašno financirale sve banke i to ne samo Zagrebačka banka koja je možda i ponajviše izložena pogotovo u Optimi Telekomu, ali i druge banke poput Privredne banke Zagreb, Raiffeisen Banka, Erste Banka. Osim što bi to poslalo lošu poruku investitorima bilo bi jasno da ideja liberalizacije definitivno pada u vodu.

Optima scenarij 3: Dolazak strateškog partnera, veliki strani telekom

Optima scenarij 3: Dolazak strateškog partnera, veliki strani telekom

10.07.2013.

Jedan do mogućih scenarija za predstečajnu nagodbu Optima Telekoma svakako bi mogao biti i dolazak strateškog partnera u obliku nekog velikog stranog investitora, prije svega iz telekom svijeta, no o tome se na telekomunikacijskom tržištu priča već godina kao da se iščekuje Godota.

Optima scenarij 2: Uvjetno preuzimanje uz prodaju Iskona

Optima scenarij 2: Uvjetno preuzimanje uz prodaju Iskona

09.07.2013.

Nastavljamo serijal mogućih scenarija predstečajne nagodbe Optima Telekoma jer se na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj može čuti kako bi jedna mogućnost ako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odluči o uvjetnom preuzimanju odnosno upravljanju Optima Telekomom za HT mogla značiti prodaja dijela udjela na telekom tržištu.

Još povoljnije cijene za korisnike Hrvatskog telekoma u međunarodnom roamingu

Još povoljnije cijene za korisnike Hrvatskog telekoma u međunarodnom roamingu

08.07.2013.

Hrvatski Telekom i Telekom Slovenije, kao strateški partneri na području međunarodnog roaminga, za svoje korisnike su pripremili posebnu ponudu tijekom ljetnih mjeseci. Hrvatski Telekom za svoje korisnike priprema opciju koja će im uskoro biti dostupna, a namijenjena je svima koji iz Hrvatske odlaze u Sloveniju i koriste kvalitetnu mrežu Telekoma Slovenije.

Optima scenarij 1: Banking fatal error

Optima scenarij 1: Banking fatal error

08.07.2013.

Na telekomunikacijskom tržištu glavna priča svakako je predstečajna nagodba Optime Telekoma i mogući scenariji. Kako smo vam i obećali pisat ćemo o mogućim raspletima, jer postoji nekoliko mogućih kombinacija, a kao šlag na kavu baš ovog vikenda stiže poziv starog prijatelja, danas visokopozicioniranog bankara i to gle čuda baš u Zagrebačkoj banci.

Vipnet traži od Telekom Austria dopuštenje za preuzimanje H1 Telekoma

Vipnet traži od Telekom Austria dopuštenje za preuzimanje H1 Telekoma

05.07.2013.

I dok traje priča o predstečajnim nagodbama i to Optima Telekoma i tek pokrenute za Metronet, prema dobro obaviještenom izvoru Vipnet je kao drugi po veličini domaći telekomunikacijski operater, zatražio od Telekom Austrie dopuštenje za pokušaj zatvaranja kupnje H1 Telekoma.

AZTN: Ne mislimo se žuriti, ne štitimo vjerovnike već tržište

AZTN: Ne mislimo se žuriti, ne štitimo vjerovnike već tržište

05.07.2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je prijavu namjere koncentracije Hrvatski telekom (HT) i  OT- Optima telekom zaprimila 28. lipnja 2013., a s obzirom na javno objavljenu informaciju kako je HT podnio prijavu namjere koncentracije te medijske interpretacije prema kojima Agencija svoju odluku u tom postupku treba donijeti u rokovima koje predviđa Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, u konkretnom slučaju, sredinom kolovoza 2013., Agencija  naglašava kako Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi nema prednost u primjeni u odnosu na Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja.

Hrvatski Telekom u Hrvatsku doveo hub:raum

Hrvatski Telekom u Hrvatsku doveo hub:raum

04.07.2013.

Hrvatski Telekom na domaće i regionalno start-up tržište doveo je hub:raum, te time ovaj veliki telekomunikacijski start-up akcelerator predstavio i na tržištu Srednje i Istočne Europe. Hub:raum djeluje uz potporu Deutsche Telekoma te jedne od najuglednijih tvrtki za kapitalna ulaganja u svijetu, T-Venturea.

I poslije Optime opet Optima, barem korisnici

I poslije Optime opet Optima, barem korisnici

04.07.2013.

Do kraja ovo mjeseca trebalo bi se više znati o sudbini Optima Telekoma koji se nalazi pri kraju provedbe predstečajne nagodbe, a isto tako i što čeka Metronet koji je u predstečajnu nagodbu tek krenuo jer ih je na to prisilila Zagrebačka banka koja je u Optimi izložena toliko da se toga danas vjerojatno i srame, tvrdi naš izvor na telekom tržištu. I dok iz Tele 2 otvoreno priznaju kako ih ulaganje u LTE (Long Term Evolution) mrežu uopće ne zanima, barem ne zasad što zapravo znači kako ih i ovo tržište baš i previše ne zanima. Međutim, oni intenzivno traže nekoga da ih kupi, jer priča s Telenorom nije prošla zbog malo pretjeranih aspiracija. H1 Telekom i Vipnet se već godinama gledaju, a to gledanje i njuškanje i dalje traje i to je trenutno stanje, a netko bi se mogao zapitati, a gdje je tu korisnik.

VIPNET: Postupili smo u skladu s EU uredbom

VIPNET: Postupili smo u skladu s EU uredbom

04.07.2013.

Vipnet je u cijelosti i bez odstupanja izvršio sve promjene i implementaciju roaming obveza u skladu s Uredbom (EU) br. 531/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. lipnja 2012. godine, u skladu s načinom i uvjetima implementacije kakvu su već prije izvršili operatori zemalja članica EU, ističu iz drugog po veličini mobilnog telekomunikacijskog operatera.

Vipnetu prijeti kazna do milijun kuna

Vipnetu prijeti kazna do milijun kuna

04.07.2013.

HAKOM provodi nadzor primjene Uredbe i u sklopu nadzora uzet će u obzir sve prijave,uključujući i onu od  „Udruge Telekom“, ističu iz domaćeg telekomunikacijskog regulatora, uz napomenu kako je moguća kazna i do milijun kuna. HAKOM je već započeo s ovom aktivnosti, neovisno o bilo kojoj prijavi, i ispituje poštivanje Uredbe u cijelosti od strane svih operatora na tržištu.

HAKOM: Naše su odluke izvršne

HAKOM: Naše su odluke izvršne

03.07.2013.

U sporovima H1 protiv HT-a i VIP protiv HT-a radilo se o potraživanju na ime naknade za kašnjenje u isporuci reguliranih veleprodajnih usluga, odnosno naknade za kašnjenje u otklonu smetnji i kvarova. Kao što je iz obrazloženja vidljivo, u postupku je trebalo uskladiti specifikacije potraživanja te riješiti pravna pitanja vezana uz trenutak od kojeg teče pravo na naknadu.