ZABA: Više od 435 tisuća korisnika Internet bankarstva i 195 tisuća korisnika mobilnog

ZABA: Više od 435 tisuća korisnika Internet bankarstva i 195 tisuća korisnika mobilnog

Financijski planer je usluga unutar internetskog bankarstva Zagrebačke banke e-zabe za građane, te se koristi pristupanjem e-zabi za građane putem tokena, objašnjava Andreja Vidović, voditeljica Razvoja direktnih kanala Zagrebačke banke.

„Na taj način je osiguran jedinstven i siguran pristup osobnim financijskim podacima. Financijski planer je usluga bogata informacijama, grafičkim pregledima te različitim alatima za kontrolu i upravljanje potrošnjom te štednjom, stoga je uzimajući u obzir opseg sadržaja usluge primjerenije da se usluga koristi putem internetskog bankarstva odnosno računala te tableta“, ističe Andreja Vidović.

Prema njezinim riječima razvoj ove usluge bio je logičan slijed daljnjeg razvoja internetskog bankarstva, a nakon što već 10 godina pružamo uslugu internetskog bankarstva (e-zabu), a 5 godina uslugu mobilnog bankarstva (m-zabu), i temeljem činjenice da velik broj građana u Hrvatskoj koristi računalo i internet, kao i e-zabu te m-zabu, banka je odlučila svojim korisnicima ponuditi unaprijeđeni oblik internetskog bankarstva, koji je svoju primjenu već doživio u internacionalnim okvirima.

„Neovisno o trenutku u kojem ju uvodimo, vjerujemo da usluga ima svoju svevremensku uporabnu vrijednost te donosi koristi svakom klijentu koji želi imati kvalitetniji pregled osobnih financija, i želi na jednostavan način upravljati svojim novcem“, pojašnjava Andreja Vidović, te dodaje kako „razvoj usluge provodio se interno, pri čemu je tehničku podršku u izvedbi pružila partnerska tvrtka Asseco SEE“.

Ona ističe kako Zagrebačka banka danas ima oko 435 tisuća građana-korisnika internetskog bankarstva i 195 tisuća građana-korisnika bankarstva putem mobitela, te bilježi kontinuirani rast broja korisnika, kao i samog korištenja usluga. Navedeno potvrđuju i visoki tržišni udjeli – 40,4 posto u broju korisnika internet bankarstva te 32 posto u broju transakcija provedenih internet bankarstvom, opisuje trenutno stanje na tržištu Andreja Vidović.

„U dijelu bankarstva putem mobitela tržišni udjeli su još značajno veći – 48,6 posto u broju korisnika, te 74,6 posto u broju transakcija, u volumenu transakcija iznose čak 92 posto. Udio transakcija u poslovnicama se s vremenom kontinuirano smanjuje - u dijelu ukupnih kunskih financijskih gotovinskih i bezgotovinskih transakcija građana provedenih putem svih kanala, udio poslovnice s početkom 2012. iznosio je 5,8 posto, dok je udio e-zabe proporcionalno rastao, međutim očekujemo da će poslovnice neovisno o e-zabi i m-zabi i dalje imati svoje korisnike. Ujedno najavljujemo da će Banka tijekom godine predstaviti novi servisni model za klijente koji su spremni na novi način koristiti usluge bankara“, ističe Andreja Vidović.

Prema njezinim riječima banka je posvećena kontinuiranom razvoju internetskog bankarstva te bankarstva putem mobitela. Osim što je bankarstvo putem mobitela prilagodila za gotovo sve operativne sustave i uređaje (smartphones – Android i iOS, zatim Java i BlackBerry) i time učinila uslugu dostupnu gotovo svakom korisniku mobilnog uređaja, putem oba kanala poslovanja moguće je obaviti najčešće obavljane bankovne usluge-  provjera stanja i prometa, kunska plaćanja, kupoprodaja deviza, kupnja i prodaja udjela u ZBI fondovima.

„Dodatno, putem internetskog bankarstva Zagrebačke banke nudi se niz usluga koje klijenti mogu obaviti u vlastitom domu - predaja zahtjeva za stambeni kredit, ugovaranje m-zabe (bankarstva putem mobitela), ugovaranje stambene štednje,  produljenje police osiguranja od automobilske odgovornosti, ugovaranje trajnih naloga, kupoprodaju udjela u investicijskim fondovima i ostalo. Također, internetsko bankarstvo Zagrebačke banke omogućuje ugovaranje i korištenje usluge iRačun – koja pruža građanima mogućnost dostave režija elektronskim putem (e-mailom, e-zabom) umjesto klasično poštom u omotnici. Usluga iRačun dodatno pojednostavljuje plaćanje režija na način da putem e-zabe, te m-zabe, pripremi klijentu već ispunjen nalog sa svim podacima potrebnim za plaćanje“, zaključuje Andreja Vidović.

O budućnosti razvoja ona ističe kako će daljnji smjer razvoja je svakako omogućiti što veći set usluga putem interneta i mobitela kao i osigurati da korisnički doživljaj bude jednostavnost, praktičnost i intuitivnost.

Pritom ona dodaje da su trenutno lokacije bankomata Zabe već dostupne putem ostalih domaćih mobilnih aplikacija kao što su HAK, POIplaza HR, Bankomat, iCroatia, Adria ATM i druge, no i banka ima namjeru uskoro ponuditi korisnicima ove informacije u sklopu m-zabe.

Još iz kategorije

N-able predstavlja N-sight RMM – sve-u-jednom platformu za davatelje upravljanih usluga

N-able predstavlja N-sight RMM – sve-u-jednom platformu za davatelje upravljanih usluga

10.08.2022.

N-able je predstavio svoje novo rješenje N-able N-sight RMM, cjelovito rješenje za rastuće davatelje upravljanih usluga (MSP), s vodećim mogućnostima proizvoda u industriji,tvrde u kompaniji dodaju da povezujuću N-ableov nagrađivani RMM (Remote Monitoring and Management) sustav temeljen na oblaku - N-able Take Control za daljinsku podršku i MSP Manager za automatizaciju profesionalnih usluga - N-sight olakšava davateljima upravljanih usluga da brzo započnu i učinkovito skaliraju po vrlo konkurentnoj cijeni.

Digitalizirajte svoje poslovanje uz A1 Hrvatska

Digitalizirajte svoje poslovanje uz A1 Hrvatska

04.08.2022.

Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju će uskoro biti bespovratna sredstva za unaprjeđenje digitalnih vještina, digitalnu transformaciju, digitalni marketing, razvoj kibernetičke otpornosti te razvoj ili primjenu složenih digitalnih proizvoda i usluga.

Novi projekt Porschea u segmentu električnih bicikala

Novi projekt Porschea u segmentu električnih bicikala

03.08.2022.

Porsche eBike Performance sa sjedištem u Ottobrunnu u blizini Münchena razvijat će električne pogonske sustave za vozila na dva kotača. To uključuje motore, baterije i potrebnu softversku arhitekturu za rješenja povezivanja.