Velika ulaganja bankarskog sektora u umjetnu inteligenciju

Velika ulaganja bankarskog sektora u umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Očekuje se da će banke diljem svijeta potrošiti dodatnih 31 milijardu američkih dolara na umjetnu inteligenciju ugrađenu u postojeće sustave do 2025. godine, prema IDC-u. Slično tome, u svojoj nedavnoj anketi među bankarskim rukovoditeljima diljem svijeta, IDC je otkrio da je upravljanje prijevarama snažno istaknuto kao prioritet.

"U procesu osmišljavanja digitalnih proizvoda i usluga, novih kanala i novih metoda plaćanja, tvrtke možda precjenjuju primjerenost svojih trenutnih obrambenih mehanizama protiv prijevara. Ono što je prije dobro funkcioniralo jednostavno ne bi bilo dovoljno sada u digitalnijem svijetu Potrebno je stalno nadograđivati mogućnosti upravljanja prijevarama,” rekao je Michael Araneta, pridruženi potpredsjednik, IDC Financial Insights.

“Ovo je jedinstveno vrijeme u financijskim uslugama. Industrija je usred dva krizna scenarija, a svaka strana zahtijeva rješenja koja mogu biti suprotna jedno drugom. Vladina politika mora manevrirati, a institucije financijskih usluga – banke, osiguravatelji, tvrtke na tržištu kapitala – moraju balansirati između jurnjave za prihodima i upravljanja rizikom,” kaže Araneta.

“Do 2023. industrija će se također baviti izgradnjom platformi, što omogućuje eksternalizaciju financijskih usluga i proširenje na treće strane. Vidimo da su raniji napori u otvorenom bankarstvu urodili plodom, ali također primjećujemo da industrija napreduje dalje u platforme i traži nove suradnje poput bankarstva kao usluge (BaaS) i ekosustava digitalnog životnog stila. Ono što je vrlo jasno jest da biti digitalni na prvom mjestu znači biti usklađen s jedinstvenim trenutkom u oporavku financijskih usluga,” zaključila je Araneta.

Još iz kategorije

Bosch i APCOA rješavaju problem automatiziranog parkiranja vozila

Bosch i APCOA rješavaju problem automatiziranog parkiranja vozila

26.01.2023.

Nakon što je automatizirano parkiranje s poslugom odobreno za komercijalnu upotrebu u parkirnoj garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart, Bosch i APCOA nastavljaju s novim instaliranjem ove tehnologije u 15 parkirnih garaža u Njemačkoj.

ESA odabrala DT-ov T-Systems za upravljanje podacima

ESA odabrala DT-ov T-Systems za upravljanje podacima

26.01.2023.

Europska svemirska agencija (ESA) odabrala je T-Systems kao pružatelja usluga za Copernicus Data Space Ecosystem. Pruža informacijske usluge za maksimalnu dobrobit znanosti, politike, industrije i građana EU-a.

Nova generacija Dell PowerEdge servera donosi napredne performanse i energetski učinkovit dizajn

Nova generacija Dell PowerEdge servera donosi napredne performanse i energetski učinkovit dizajn

25.01.2023.

Tvrtka Dell Technologies predstavila je najnovija proširenja Dell PowerEdge serverskog portfelja koji uključuje 2.9x bolji AI inferencing, kao i poboljšanja u Dell Smart Flow dizajnu te Dell Power Manager softver za energetsku učinkovitost, dok Dell Secured Component verifikacija pomaže u osiguravanju distribucijskih lanaca kriptografskom provjerom.