Važno je pokriti širok raspon potreba korisnika uz maksimalnu fleksibilnost

Važno je pokriti širok raspon potreba korisnika uz maksimalnu fleksibilnost

Dugogodišnji trend prelaska u oblak sa svojom ICT infrastrukturom dodatno je pogurala pandemija, pa u razgovorima više ne nalazimo korisnika koji nije spreman pouzdati se u cloud rješenja i prebaciti svoje podatke na sigurno čuvanje nama telekomima. Ističe za ICTbusiness.info Saša Bodulica, direktor Iskonove poslovne prodaje.

Prema njegovim riječima koja nude na tržištu ovise o tipu korisnika i njegovoj veličini, no ističe kako jednako kvalitetno moguo podržati obrtnika-početnika kojem treba tek stabilna internet veza, ali i velikog retailera s mrežom povezanih poslovnica u cijeloj zemlji.

Bodulica ističe kako su ove godine napravili dodatni iskorak kad je internet usluga u pitanju s obzirom na učestalost i jednostavnu dostupnost DDOS malicioznih napada na javne IP adrese. Primijetili su da postoji potreba u kreiranju zajedničkog rješenja kroz koje smo u mogućnosti istovremeno zaštititi veći broj korisnika, pojašnjava Bodulica.

Telekom sektor danas je mnogo više od usluga pristupa internetu, telefoniji. Kako danas u Iskonu vidite razvoj poslovnih usluga za korisnike?

Riskirat ću da zvučim kao pomodna floskula, no u Iskonu punih 25 godina predano pazimo na to da ostanemo fleksibilni i pristupačni svakom korisniku. Jednako kvalitetno možemo podržati obrtnika-početnika kojem treba tek stabilna internet veza, ali i velikog retailera s mrežom povezanih poslovnica u cijeloj zemlji.

Potonji danas ima povećane poslovne potrebe, pa smo portfelj značajno proširili kompleksnijim rješenjima.  Primjerice, radimo isporuke CRM rješenja sa omni-channel opcijama poput praćenja skladišta ili komunikacijskog ticketinga među odjelima/poslovnicama klijenta. Imamo sve potrebno da u telco segmentu klijentu smanjimo interne troškove održavanja i uštedimo vrijeme na istraživanju opcija.

Na koje korisnike posebno ciljate u Iskonu, zašto?

S obzirom na prijateljski pristup bez kravate i kontinuiranu podršku, prirodno se dogodilo da smo percipirani kao prvi izbor korisnicima koji s nekog xDSL-a ulaze u svijet profesionalnih podatkovnih usluga, zato što im kompanije rastu i povećavaju se poslovne potrebe.  Zato bi njih prve izdvojio kao neku ciljnu skupinu.

Uz vlastitu optičku mrežu, kao i infrastrukturnu podršku HT Grupe, do danas smo ipak stekli respektabilnu bazu poslovnih korisnika svi veličina i iz svih industrija, uključujući i javni sektor. Podatkovno i govorno povezujemo sve udaljene lokacije u jedinstvenu mrežu korisnika. Već sam spomenuo retailere kao našu najbrojniju skupinu korisnika, no moram dodati i banke jer smo velikom broju prvi partner za cijelu poslovnu mrežu.

Koje usluge danas nudite u segmentu poslovnih usluga i kakvi su planovi razvoja u budućnosti?

Imamo odvojena rješenja ovisna o tipu korisnika. Za male poslovne korisnike nudimo usluge pristupa internetu na svim dostupnim infrastrukturama ovisno o lokaciji, uz opcije backupa kad je bakar u pitanju. Osim interneta, nudimo im još standardnu ili IP telefoniju u oblaku.

Tu su i druge usluge koje olakšavaju poslovanje, poput fiskalnih blagajni ili mesh rješenja za Wi-Fi distribuciju u kompleksnijim poslovnim prostorima. Od prošle godine u ponudi imamo i POS uređaj uz najmanju proviziju te isplatu u roku od 24 sata. Svima nudimo i vrlo konkurentna hosting rješenja kroz našu Croadriju,  uz što smo snažan registrar domena na tržištu kroz Regica.net portal.

Kad su veliki poslovni korisnici u pitanju, već sam spomenuo sve najvažnije usluge: osnovni podatkovni pristup na internet; povezivanje udaljenih lokacija u jedinstvenu mrežu; govorne usluge koje nudimo kao ključ u ruke ili uz spajanje na postojeće lokalno rješenje telefonskih centrala.

Npr. za jedan veliki pozivni centar napravili smo integrirano rješenje u kojem smo spojili našu call centar uslugu uz omni-channel komunikaciju prema van, sa korisnikovim CRM-om kako bi automatski i na jednom mjestu imao pristup svim potrebnim podacima u razgovoru sa svojim klijentom i za dodjelu internih zadataka ovisno o internim procesima.

Također, s partnerima smo odradili niz WiFi4EU projekata, npr. Grad Split bio je jedan od većih.

Ove godine napravili smo dodatni iskorak kad je internet usluga u pitanju. S obzirom na učestalost i jednostavnu dostupnost DDOS malicioznih napada na javne IP adrese, primijetili smo da postoji potreba u kreiranju zajedničkog rješenja kroz koje smo u mogućnosti istovremeno zaštititi veći broj korisnika. Naše DDOS rješenje koncipirano je na način da štiti promet na razini upstreama, pa nije potrebna instalacija opreme na lokaciji korisnika. Kao usluga imena DDOS specijalist, rješenje je od srpnja ove godine sastavni dio Iskon.internet usluge. Omogućujemo čišćenje napada do 2 Gbps prometa uz detekciju 3 najčešće metode napada.  DDOS specijalist ima mogućnost brzog ublažavanja ili potpunog sprečavanja napada u roku od 30-120 sekundi od početka pokušaja.

DDOS rješenja inače su financijski jako zahtjevna i bila su dostupna tek užem broju korisnika koji su si uslugu mogli priuštiti.  Sada smo uspjeli naći rješenje da zadovoljimo rastuću potrebu i cijelom tržištu ponudimo ovakav osnovni vid zaštite. Osnovno se rješenje može dodatno proširiti i korisnika zaštititi od napada volumena do 1TB i svih detektiranih tipova napada.

Poslovna rješenja danas idu od cloud based softvera, preko sigurnosti, do rješenja i sustava plaćanja. Što sve vidite da korisnici danas traže i očekuju od takvih rješenja?

Dugogodišnji trend dodatno je pogurala pandemija, pa u razgovorima više ne nalazimo korisnika koji nije spreman pouzdati se u cloud rješenja i prebaciti svoje podatke na sigurno čuvanje nama telekomima.

Neki glavni trend koji tu primjećujem je da korisnici žele da im glavna lokacija za poslovanje bude naš data centar, te da na njega povezujemo logički sve udaljene lokacije i potrebne pristupe. Na ovaj način je vrlo lako i fleksibilno skalirati potrebe za povećanjima kapaciteta na bilo kojem dijelu usluge koji korisniku treba da bi se neometano fokusirao na svoje poslovanje. Na to se naslanjaju aplikacije poput raznih Microsoft servisa, ali i drugih aplikativnih rješenja poput CRM-a, ticketinga, call centar rješenja itd.

Moram spomenuti i CX trend: loyalty rješenja koja je moguće customizirati u svim smjerovima od integracija sa lokalnim registrom, skladištem ili čak i payment gatewayom. Tu vidim budućnost u npr. in-wallet transakcijama kroz aplikacije i možda slaganje ovakve usluge kroz vid neke nove platforme za širu grupu korisnika.

Najvažniji preduvjet za cloud poslovanje je vrhunska infrastruktura. U Iskonu smo tu u mogućnosti kroz HT data centar ponuditi sve vrste kolociranja korisničke opreme ili dediciranja određenog prostora putem naše VPS usluge da bismo dali korisniku potrebnu platformu.

Na ovakvim rješenjima radite s partnerima. Koji su to danas i planirate li proširenje mreže partnera?

Da, za aplikativne dogradnje usluga uglavnom se oslanjamo na provjerene vanjske partnere i resurse koje imamo unutar HT Grupe. Naše call centar rješenje naslanja se na dva odvojena partnera sa različitim pristupom i izgledom usluge. Prvi je odlučio sve usluge razvijati na dediciranom serveru za svakog pojedinog korisnika pa tako možemo customizirati doslovno po želji. Drugi partner daje nešto standardiziranije rješenje kroz cloud platformu.

Vratit ću se na početak intervjua, kada sam naglasio da nam je važno pokriti širok raspon potreba naših korisnika i biti maksimalno fleksibilni u tome. Po tom principu biramo i partnere, uz što nam je još važno da tehnološki pratimo trendove te zajedno predstavljamo potrebna, praktična i suvisla rješenja.

Još iz kategorije

N-able predstavlja N-sight RMM – sve-u-jednom platformu za davatelje upravljanih usluga

N-able predstavlja N-sight RMM – sve-u-jednom platformu za davatelje upravljanih usluga

10.08.2022.

N-able je predstavio svoje novo rješenje N-able N-sight RMM, cjelovito rješenje za rastuće davatelje upravljanih usluga (MSP), s vodećim mogućnostima proizvoda u industriji,tvrde u kompaniji dodaju da povezujuću N-ableov nagrađivani RMM (Remote Monitoring and Management) sustav temeljen na oblaku - N-able Take Control za daljinsku podršku i MSP Manager za automatizaciju profesionalnih usluga - N-sight olakšava davateljima upravljanih usluga da brzo započnu i učinkovito skaliraju po vrlo konkurentnoj cijeni.

Digitalizirajte svoje poslovanje uz A1 Hrvatska

Digitalizirajte svoje poslovanje uz A1 Hrvatska

04.08.2022.

Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju će uskoro biti bespovratna sredstva za unaprjeđenje digitalnih vještina, digitalnu transformaciju, digitalni marketing, razvoj kibernetičke otpornosti te razvoj ili primjenu složenih digitalnih proizvoda i usluga.

Novi projekt Porschea u segmentu električnih bicikala

Novi projekt Porschea u segmentu električnih bicikala

03.08.2022.

Porsche eBike Performance sa sjedištem u Ottobrunnu u blizini Münchena razvijat će električne pogonske sustave za vozila na dva kotača. To uključuje motore, baterije i potrebnu softversku arhitekturu za rješenja povezivanja.