Umjetna inteligencija pomaže unaprijediti i ugladiti isporuku IT usluga

Umjetna inteligencija pomaže unaprijediti i ugladiti isporuku IT usluga

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija omogućava prebacivanje na sebe dobrog dijela posla u korporacijama, što se vidi u istraživanju provedenom od strane OpsRamp. Prema njemu, sve je više područja koje pokriva umjetna inteligencija, ali i sve je više inicijativa da se to učini, kao što je i sve više proizvoda vezanih uz umjetnu inteligenciju, odnosno, automatizaciju procesa.

Dakle, može se reći da informatičke tehnologije (IT) uživaju u povećem napretku u samom poslovanju, s obzirom da se teret prebacio s čovjeka na "stroj" i to više nego uspješno. Ali, ne može se reći kako je to nešto potpuno novo ili iznenađujuće, barem kad je riječ o automatizaciji procesa u samom poslovanju. Primjerice, počelo je još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i nastavilo se do današnjih dana.

Ali, nikad situacija nije bila kao što je sad jer se automatiziralo više procesa i dijelova poslovanja nego ikad prije. Čak postoji i poseban termin koji se iskovao, a tiče se ovoga čemu svjedočimo - AIOps. Riječ je o umjetnoj inteligenciji za IT operacije (Artificial Intelligence for IT Operations) i trebala bi biti budućnost ITOps, a trenutno je dio xOps metodologije.

Kako god, 200 IT direktora sudjelovalo je u istraživanju i navelo da ili već koriste umjetnu inteligenciju u poslovanju ili im ona pomaže u upravljanju IT odjelima. Konkretnije, 87 posto direktora slaže se da AIOps alati pomažu u stvaranju proaktivnih IT operacija i poboljšava fleksibilnost hibridne infrastrukture.

Samo, ovo istraživanje ipak treba malo gledati pod povećalom s obzirom da OpsRamp jest poslužitelj AIOps i koristilo bi mu imati po ovom pitanju što bolje brojke kako bi i neki drugi u IT sektoru odlučili potražiti njihove usluge. No, postoje i one negativnije brojke. Naime, 64 posto IT direktora navodi da ne mogu pronaći dovoljno vještine u svom sektoru za implementaciju AIOps jer u prosjeku šest mjeseci do godinu dana traže profesionalce na području analize podataka i znanosti o podacima. Stoga, AIOps se mogu isplatiti na duže staze pa čak i rasteretiti podatkovne centre i donijeti brojne uštede.

Još iz kategorije

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

12.04.2021.

BE-terna i Infobip službeno su objavili strateško partnerstvo usmjereno na unaprjeđenje korisničkog iskustva za korisnike platforme Dynamics 365. Tvrtke su uspostavile suradnju kojom se proširuje BE-ternino Dynamics 365 rješenje snagom Infobipove omnichanel infrastrukture.

Otvorena digitalna platforma za brzu naplatu nedospjelih eRačuna PlatiMe

Otvorena digitalna platforma za brzu naplatu nedospjelih eRačuna PlatiMe

12.04.2021.

Na PlatiMe mogu sudjelovati pošiljatelji i primatelji eRačuna te otkupitelji nedospjelih potraživanja, a jedan poslovni subjekt na platformi može sudjelovati u sve tri uloge. Prva hrvatska platforma za prodaju i kupnju nedospjelih eRačuna, PlatiMe, započela je s radom. Platforma je dostupna tvrtkama, pošiljateljima eRačuna, koje sada odmah mogu naplatiti svoje eRačune, neovisno o roku plaćanja koje su dali kupcima i tako povećati likvidnost.

Huawei potpisao ugovor s EVERNEX-om koji će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe

Huawei potpisao ugovor s EVERNEX-om koji će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe

10.04.2021.

Huawei je potpisao sporazum o razumijevanju sa EVERNEX-om, multinacionalnom IT kompanijom sa sjedištem u Francuskoj, koji će europskim kupcima omogućiti dostupnost i podršku za Huawei Cloud i usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI). Kako su naglasili iz obje tvrtke, ovaj sporazum predstavlja nadogradnju ranije uspješne suradnje, no sada na mnogo višoj razini.