Ubrzavanje digitalne transformacije dovelo je do toga da se puno brže i dinamičnije napuštaju klasična IT okruženja

Ubrzavanje digitalne transformacije dovelo je do toga da se puno brže i dinamičnije napuštaju klasična IT okruženja

Usluge zaštite i pohrane podataka, servera, konvergirane/hiperkonvergirane infrastrukture, hibridna rješenja u cloudu (oblaku), samo su neke od tehnologija koje su nužne u toj transformaciji, a kojima se bavi i prvi Backstage - serija videa koja će kroz razgovor s etabliranim stručnjacima i novinarima predstaviti novitete, interesantne studije slučaja i priče iz poslovne prakse IT svijeta. Kako kreirati jedinstvenu kombinaciju VMware i Dell EMC tehnologija i time riješiti kompleksan izazov kod klijenta doznali smo u razgovoru s Nedeljkom Matejakom, direktorom tehničkih rješenja i usluga u Compingu.

Svi žele brze i skalabilne implementacije. Kako to sve pomiriti i što se može danas ponuditi?

Ključno je na vrijeme i kvalitetno detektirati koje su to realne potrebe korisnika, kakve sustave koristi te kakve su im potencijalno buduće potrebe. Kada gledamo virtualizirana okruženja, mi smo se odlučili za VMware rješenja jer nam je u sklopu njih bilo najlakše detektirati okruženje i potrebe tog okruženja. Isti je slučaj i u klasičnoj digitalnoj transformaciji, gdje imamo VMware Cloud Foundation rješenje. Znači govorimo o jednom hibridnom softver defined data centar rješenju koje je zaokruženo sa svim cjelinama, sa svim glavnim komponentama i vrlo je elegantno integrirano sa Dell EMC i vSAN ready nodovima. Time se dobila jedna zaokružena priča dva vendora koji vrlo blisko surađuju i zapravo su u određenoj vlasničkoj interferenciji a rezultat takvog odnosa je vrlo moderno i skalabilno rješenje koje pruža podlogu ili infrastrukturu kako za moderne aplikacije, tako i za klasične aplikacije, za potrebe konsolidacije nekog data centra pa sve do skaliranja odnosno puno većih dimenzija toga sustava.

Jedno od mogućih rješenja je VMware Cloud Foundation SDDC rješenje, zašto ste se za njega odlučili?

VMware Cloud Foundation je vrlo zanimljivo rješenje i za njega smo se odlučili stoga što se ovdje radi o integraciji komponenti koje su prisutne na tržištu i poznate korisnicima. Ne manje važna je i pozicija VMwarea na tržištu kada je o virtualizaciji riječ. Ako gledamo kroz prizmu klasičnog vSphere okruženja oni su godinama broj jedan u domeni klasične virtualizacije servisa. Ako gledamo u domeni hiperkonvergencije, tu imamo softver defined storage komponentu vSAN-a koji je također broj jedan na tržištu, imamo dimenziju virtualizacije mreže koja je također na vodećem mjestu i svojevrsni pionir u virtualizaciji cijelog tog mrežnog segmenta. Za još veću razinu automatizacije potrebno je jedno cloud automatization i orchestration rješenje koje VMware također ima i koje je u tom segmentu također lider na tržištu. Sve navedeno dovoljno je za zaključak kako na jednom mjestu imamo vrhunska, sveobuhvatna rješenja koja nudimo kao najprimjerenija svojim korisnicima.

Koje su ključne komponente VMware Cloud Foundation SDDC rješenja?

Ključno je spomenuti iskorak koji je VMware učinio kada je riječ o Cloud Foundation rješenju a to je referentni validirani dizajn. Kako bi se to pobliže objasnilo nužno je sagledati domenu life cycle managera koji prati kompatibilnost svih komponenti te da sve budu jednako nadograđene (i fizičke i virtualne). Tako i validirani dizajn zapravo govori, na osnovnoj razini na koji način se treba cijeli sustav postaviti.

Sljedeća dimenzija priče odnosi se na načine skaliranja. Ovo rješenje može se skalirati od elementarnog set-upa sastavljenog od četiri osnovna servera gdje u jednom okruženju tj. sustavu imamo i management domenu i workload domenu. Znači govorimo o klasičnoj postavci cloud okruženja sa clusterima, virtualiziranim servisima, kontejnerima, mikroservisima… Uz konsolidirani dizajn, konsolidirana je i arhitektura koja se skalira u skladu s potrebama korisnika.

Govorimo o sustavu koji može zapravo primiti bilo koji workload koji danas postoji u modernom okruženju. U dimenziji hibridnog clouda takav sustav se na vrlo jednostavan način povezuje sa glavnim public cloud rješenjima. To već primjenjuju Amazon, Google, Microsoft Azure, Alibaba i drugi vodeći public cloud provideri koji su pravovremeno prepoznali potencijal jednog takvog okruženja pa i u njihovom cloud portfelju postoji VMware cloud foundation rješenje koje nude kao uslugu svojim korisnicima.

S druge strane, netko tko ima takav sustav kod sebe on premise može vrlo lako napraviti konekciju i migrirati servise u takvo okruženje, ili pak može u takvo okruženje uklopiti business continuitiy ili disaster recovery. Još jedan tipičan use-case je i modernizacija aplikacija generalno, dakle ovdje govorimo o kontejnerskim okruženjima, to su Big data analitika, ML, sve su to rješenja koja se mogu nalaziti na takvom sustavu. Dosta čest set-up odnosi se i na VDI okruženja, jer se vcloud foundation i vSAN platforma vrlo elegantno uklapa u domenu VDI okruženja koje je sad trend, pogotovo danas kada sve više radimo od kuće i kada se sve više korisnika prebacuje u model funkcioniranja gdje nemamo svoju infrastrukturu.

Koji su bili implementacijski izazovi?

Sigurno je da dio korisnika zazire od ovakvih rješenja, mogli bismo čak reći da se i uplaše kad se krenu nabrajati komponente koje se nalaze unutar toga svega. Međutim, ključ u svemu je kvalitetan dizajn te know how koji mi u Compingu definitivno imamo, iskustvo koje smo stekli implementacijom brojnih cloud rješenja, virtualizacijskih rješenja i raznih rješenja automatizacije i monitoringa.

Nadalje važan je i već spomenuti VMware-ov validirani dizajn za jedno takvo okruženje. Prema točnim i jasnim uputama koje korisnik treba slijediti i pripremiti za početak implementacije sustava. I u ovom segmentu Comping je potpuno na raspolaganju svojim klijentima. Jer cijeli dizajn sustava mi radimo zajedno s korisnikom u skladu s njegovim potrebama. Ključno je na pravi način podesiti cijeli set-up servisa kako bi se uopće krenulo s implementacijom takvog rješenja. Govorim o Active directoriju ili nekom drugom LDAP rješenju, o DNS-ovima, o NTP servisu, znači to su ključne komponente koje moraju biti podešene na validan način da bi se uopće krenulo u set-up jednog takvog okruženja. Možda u početku sve to izgleda iznimno kompleksno no dobra priprema je ključna. Nakon dobre pripreme deployment sustava ide puno brže a rezultat je upravo ono što korisnik želi i infrastruktura kakvu treba.

Koji su benefiti postignuti te generalno kako takva rješenja mogu unaprijediti i olakšati poslovanje korisnicima?

Benefita ovakvog rješenja zaista je mnogo. S jedne strane, u današnje vrijeme kada imamo nestašicu administratora i IT stručnjaka na tržištu, sva okruženja koja imaju visoku razinu automatizacije dolaze još više do izražaja. Nadalje, prednost ovog rješenja je i moderna infrastruktura koja može prihvaćati bilo koji workload. Danas više gotovo da i ne govorimo o tradicionalnim tvrdim diskovima s određenim brzinama, nego isključivo o All-flash diskovnim rješenjima pa i nekim novim trendovima koji se pojavljuju. Skalabilnost je još jedna od ključnih prednosti. Korisnicima je iznimno važno da ne moraju u startu investirati ogromna sredstva kako bi dobili modernu infrastrukturu, već mogu krenuti postupno, segment po segment prema vCloud Foundationu. Tada se komponenta po komponenta nadograđuje što je optimalan put prema modernom data centru. Znači paralelno uz skalabilnost imamo i fleksibilnost koja je vrlo bitna u vrijeme dinamičnog poslovanja i promjene situacije na tržištu. Neizostavna komponenta koju ovo rješenje nudi je i sigurnost i kad sve spojimo dobijemo jedno integralno rješenje s jedinstvenom točkom supporta i uz što manje administracijskog posla. direktorom tehničkih rješenja i usluga u Compingu

Još iz kategorije

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

24.06.2021.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

24.06.2021.

Dinamika promjena u digitalnoj industriji je daleko brža nego u tradicionalnima i to nam donosi prilagodljivost i otpornost, ističe za ICTbusiness.info Ratko Mutavdžić tehnički direktor Microsofta za CEE regiju, koji predaje i na Algebrinom Mini MBA Digital, koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu i što nas čeka u budućnosti.

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.