Transformacija iz telekoma u digitalnu kompaniju ide uz ponudu novih usluga i rješenja

Transformacija iz telekoma u digitalnu kompaniju ide uz ponudu novih usluga i rješenja

Transformacijom poslovanja A1 Hrvatska okrenuo se sve više ICT rješenjima o čemu smo razgovarali sa Sinišom Staničićem direktorom ICT prodaje i rješenja A1 Hrvatska koji ističe da korisnici žele kompaniju koja može adresirati kompletno rješenje i uslugu, s telekom i ICT aspekta.

Prema njegovim riječima non-core usluge su u fokusu svih telekoma bilo nacionalno, bilo globalno i to nije tajna, no u non-core segmentu pobijedit će upravo onaj telekom koji krene razmišljati i graditi kulturu disruptive inovativnosti.

A1 Hrvatska kao telekom kreće još snažnije prema IT i ICT rješenjima. Što danas nudite korisnicima i koja se rješenja najviše traže?

Prije svega mi više nismo samo telekom, nego digitalna kompanija. To znači da nudimo usluge, proizvode i rješenja koji spajaju standardni telekom portfelj s onim ICT-a. Portfelj je definiran, ali ga konstantno optimiziramo prema zahtjevima korisnika. ICT business ima svoje zakonitosti i tržište ICT-a funkcionira na drugačiji način nego telekom tržište, profili partnera i integratora su različiti, ali je vidljivo da dolazi do konvergencije i da korisnici žele kompaniju koja može adresirati kompletno rješenje i uslugu, s telekom i ICT aspekta.A1 Hrvatska je jako dobro razumjela kako uzeti najbolje od telekoma i najbolje od ICT-a i to spojiti u „Novi oblik života“.

Uzmite samo aspekt sigurnosti, ako nudimo Internet link preko kojeg ide kompletan promet neke kompanije, logično je da ponudimo i sigurnosno rješenje za promet koji ide kroz taj link u vidu Firewalla koji može biti „on premise“ ili u našem data centru. Na kraju tog istog linka nastavlja se NW infrastruktura, WiFi rješenje i sav ostali IT koji se spaja na infrastrukturu.

Vidljiv je trend, a prve su krenule banke s prebacivanjem core infrastrukture u naš dana centar. Poznato je da banke najviše brinu o sigurnosti. U trenutku kad su one shvatile da je ova opcija više nego prihvatljiva s aspekta kvalitete i sigurnosti krenuli su i drugi pa se sada u našem data centru nalaze kompletna ili djelomična IT infrastruktura više od  200 kompanija. Dolaze nam i kompanije koje imaju poslovanje u više zemalja i žele svu infrastrukturu iz svih zemalja prebaciti kod nas ili riješiti „disaster recovery“ izazove.

Osim kolokacije, u cloud opciji nudimo i najam serverske i storage infrastrukture kao i backup rješenje za sve podatke. Svu infrastrukturu baziramo na tehnologiji najboljih svjetskih proizvođača, tehnologiji koju koristimo i za naše interno okruženje, podržanu od strane nekoliko stotina inženjera iz raznih područja ICT-a.

Kako smo predvodnici digitalizacije i stvaranja inovativnih procesa i rješenja, partneri i korisnici su uvidjeli da smo hub znanja i iskustva s kojima mogu raditi custome-made digitalne platforme. Vide nas kao providera u segmentu mobilnih platformi pa tu spominjemo rješenja poput pametnoga parkinga i mobilnoga plaćanja u javnome prijevozu, AR aplikacija za potrebe prikazivanja turističkih sadržaja i lokacija i dr. Također, s nacionalnom pokrivenošću NB IoT mreže imamo kompletan „end to end“ proces pokriven. Tu se otvaraju vrata primjeni novih tehnologija i razvoju pravoga koncepta pametnoga grada.

Postići će to stvarajući modularno cijeli eko sustav ICT usluga i rješenja koristeći maksimalno vrijednost novih tehnologija koje upravo predstavljaju core poslovanje (5G, NB IoT, Cloud,..) i fundamentalno mijenjajući svoj fokus na „demand-driven“ poslovanje.

Predstavljen je NB IoT, tu su rješenja u oblaku. U kojem smjeru će se razvijati A1 rješenja u ICT segmentu?

Ono što smatram da tržištu treba ponuditi, a mi idemo u tom smjeru, su modularna rješenja. Danas svaka kompanija ima u svojoj strukturi IT. Treba im netko tko će ponuditi kompletno rješenje. Od personalnih rješenja u dijelu PC-a, laptopa, radnih stanica, printerskih rješenja, Office alata (O365 s backup opcijom), mobilnih uređaja, mobilne i fiksne mreže, Wireless rješenja, svih aspekata sigurnosti, serverske i storage infrastrukture do upravljanja mobilnim uređajima (MDM-a), call centra, izrade prilagođenih aplikacija i sve to sa sigurnim backupom kroz cloud uslugu. Ova ponuda je prilagođena veličini kompanije, broju zaposlenika, zahtjevnosti i grani industrije kojom se bave. Također, definirali smo rješenja koja su kombinacija standardnog portfelja i specifičnog portfelja za određenu industriju. Tako nudimo rješenja za hotele koji osim standardnih usluga i rješenja u dijelu linkova, mrežnih rješenja i kompletne IT opreme sadrže i rješenja za pametne sobe, digitalne ključeve, video nadzor, upravljanje radnim vremenom, pametni parking, pametna rasvjeta, IPTV, TV sadržaji, Security, kontrola ulaza, izrada websitea, Fiskal rješenje za blagajne.

Početkom godine podigli smo A1 NB IoT (Narrowband Internet of Things). Mreža je iznimne kvalitete, radi na licenciranom dijelu spektra pa smo podržani od svih relevantnih tijela u industriji. Također, radi na niskim frekvencijama pa je propagacija signala odlična (radili smo testiranja na mjernim uređajima u šahtovima i rezultati su izvanredni) i podignuta je na svim A1 baznim stanicama u zemlji. Na svaku baznu stanicu može se spojiti 200.000 senzora. Da bi pružili kvalitetno IoT rješenje morate imati „state of the art“ infrastrukturu i to smo odradili. Na ovu „bazu“ nadodali smo platformu koja može obrađivati poslane podatke i raditi analitiku kroz aplikacije koje možemo napraviti mi ili ih korisnik može sam razviti. Ovo je osnova za rješenja koja nudimo u IoT spektru a dio su naše ponude za „Pametne gradove“  kao što su smart mobility, smart parking, smart metering, smart waste management, smart sensoring, smart lightning, smart ticketing   te nova rješenja koja uvodimo s ciljem da možemo naše gradove napraviti „pametnima“ i građanima omogućiti poseban i bolji doživljaj. Evo, prije nekoliko dana u Vukovaru smo predstavili smart parking rješenje koje smo razvili i implementirali zajedno s našim partnerom tvrtkom Mobilisis. Korisnici su oduševljeni jer smo smanjili gužvu u centru grada budući da je informacija o slobodnim parkirnim mjestima dostupna na aplikaciji i na velikim displejima uz glavnu cestu.

Ovo je samo jedno od rješenja koji nudimo i u kombinaciji s ostalim rješenjima iz našeg „smart city“ portfelja siguran sam da ćemo građanima omogućiti novi doživljaj, veću mobilnost, uštedu vremena, bolju povezanost, a gradskim vlastima da lakše, brže i kvalitetnije podignu usluge u gradu.

Razvili smo platformu „Smartica“ koja je aplikativno rješenje i „srce“ svega ovoga o čemu sam pričao. Ideja je da na jednoj platformi koju možete instalirati kao aplikaciju na svoj telefon, kupujete karte za prijevoz u vlaku, tramvaju, autobusu ili unajmite bicikl, romobil, auto. Na toj istoj platformi možete dobivati informacije o sadržajima i za iste kupovati karte sa  svojeg telefona te konzumirati ostale usluge koje jedan grad nudi. Ovo rješenje već je instalirano u nekim gradovima (Zadar, Osijek, Rijeka). Prošlo smo ljeto imali sjajan feedback od turista koju su mogli kupiti preko Smartice kartu od aerodroma do Zadra bez nepotrebnog čekanja na redomatu ili kiosku. Ideja je da turisti na ovoj platformi dobiju sve informacije o prijevozu i događajima u gradu.

Kako konkurirati specijaliziranim IT tvrtkama na tržištu i planira li A1 Hrvatska neke posebne suradnje s domaćim IT tvrtkama ili možda i neke akvizicije?

Danas možete biti konkurentni samo znanjem, kvalitetnom uslugom i korisničkim iskustvom. A1 Hrvatska se tu kroz sve ove godine profilirala i naš udio na tržištu govori u prilog tome da korisnicima dajemo najbolje iskustvo.

U neke dijelove ICT-a sigurno nećemo ulaziti, pogotovo ne one u kojima su se tvrtke  na lokalnom tržištu profilirale, barem ne na standardni način. Nudimo i nudit ćemo ICT pametno i brzo kao uslugu, kroz profesionalnost, brzinu, jednostavnost i znanje.

Naravno oslonit ćemo se i na partnerstvo s kompanijama s kojima smo kompatibilni i gdje možemo dodati vrijednost. Radimo na strateškom partnerstvu s njima i s proizvođačima. Naša ponuda je, osim na našem znanju i iskustvu, bazirana na iznimnoj suradnji s partnerima. Biramo one partnere koji imaju proizvod i koji su u tome što rade najbolji. Veliki broj partnera prepoznao je snagu A1 Business Solutionsa.

Ono što bih, pored ostalog, htio naglasiti da „iza nas“ stoji A1 digital, Austrijska podružnica ICT eksperata koji se bave ICT-em i daju nam direktnu podršku. Jedan od primjera je Security operating centar koji broji 20-tak security eksperata koji rade analizu sigurnosti korisnika i nude najbolje prakse kako podići nivo sigurnosti. U suradnji s njima, početkom iduće godine ovu ćemo uslugu ponuditi kroz naš redovni portfelj. Paralelno dižemo offensity platformu kojom ćemo skenirati nivo sigurnosti korisnika.

Osim usluga našeg data centra  nudimo i Exoscale cloud platformu koja je idealna za developere i stručnjake kojima treba infrastruktura na zahtjev na određeno vrijeme.

Također, istaknuo bih i suradnju s fakultetima. Upravo smo je dogovorili s jednim američkim fakultetom gdje će njihovi studenti razvijati aplikacije na našoj IoT platformi. Na ovaj način ćemo studentima omogućiti da vide kako velika tržišno orijentirana korporacija funkcionira te da dođu u kontakt sa state of the art tehnologijom (NB IoT), a mi ćemo zauzvrat dobiti pogled jedne nove generacije na tehnologiju te bezbroj ideja.

Još iz kategorije

Hrvatski sustav za elektroničko glasovanje dostupan svima FairVotes

Hrvatski sustav za elektroničko glasovanje dostupan svima FairVotes

20.11.2019. komentiraj

Hrvatska IT tvrtka IDE3 osmislila je sustav za elektroničko glasovanje FairVotes kako bi svima koji unutar svojih organizacija provode izbore i glasovanja taj postupak učinila jednostavnijim, financijski isplativijim, a istovremeno sigurnim i transparentnim.

Svjetska glazbena industrija koristit će aplikaciju nastalu u Hrvatskoj

Svjetska glazbena industrija koristit će aplikaciju nastalu u Hrvatskoj

20.11.2019. komentiraj

Prvi u svijetu uz Sony Music, hrvatski diskografi okupljeni pod krovom Hrvatske diskografske udruge osmislili su aplikaciju koja će olakšati rad svima uključenima u glazbenu industriju na našim područjima.

Proširena stvarnost poboljšava operativnu učinkovitost uobičajenih aplikacija

Proširena stvarnost poboljšava operativnu učinkovitost uobičajenih aplikacija

20.11.2019. komentiraj

Proširena stvarnost postaje sve popularnija jer korisnicima omogućuje superponiranje tj. vizualno umetanje aktualnih podataka ili virtualnih predmeta na uređaj, opremu, ili pak postrojenje iz stvarnog okruženja. Aplikacije proširene stvarnosti koriste GPS uređaje za praćenje položaja korisnika, kompas za praćenje orijentacije uređaja i kameru za snimanje okruženja. U tom kontekstu, Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, lansirao je aplikaciju EcoStruxure Augmented Operator Advisor.