Robotski sustav za identifikaciju i označavanje

Robotski sustav za identifikaciju i označavanje

Tvrtka Codel iz Križevaca osmislila je i dizajnirala napredni sustav za identifikaciju i označavanje proizvoda pod nazivom AIDA-MAIDEN kojem je cilj poboljšati poslovne procese i značajno smanjiti troškove domaćim i inozemnim proizvodnim i logističkim kompanijama (poput BAT-a, MEC-a, ALCA-e, LAGERMAX-a). Riječ je o univerzalnom sustavu koji može na većinu proizvoda otisnuti identifikacijsku i/ili logističku oznaku kombinirajući brojne tehnike. U potpuno je robotiziran i njime upravlja ekspertni sustav sposoban nadgledati višerobotske automatske sustave. AIDA MAIDEN je razvijen uz pomoć sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,53 milijuna kuna, a 3,73 milijuna kuna je iznos koji je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Tvrtka Codel koja se ove godine iz Zagreba preselila u križevački Razvojni centar i tehnološki park već posljednjih 30 godina projektira napredne robotske sustave i razne primjenjive aplikacije robotike za industriju.

„S ovom inovacijom odgovorili smo na pitanje - možemo li dizajnirati i implementirati sustav koji može staviti oznaku na gotovo svaki proizvod neovisno o njegovoj težini, pakiranju ili obliku? Danas na mnogim mjestima u lancu proizvodnje i logistike se na specifične proizvode poslovi označavanja djelomično izvode ručno, zahtijevaju puno ljudskog rada koji je je često neprecizan, a nerijetko i netočan. Kako to generira znatne troškove, te uzrokuje nesukladnosti, ovom inovacijom ponudili smo rješenje tržištu“, istaknuo je Tihomir Hodak, direktor poslovnog razvoja tvrtke Codel. Pojasnio je kako su ovom inovacijom objedinili u jednoj točki brojne elemente koji su se rješavali ručno ili poluautomatski, tako da je AIDA-MAIDEN izveden da predstavlja neizostavan dio potpune automatizacije industrije.

„Naš je cilj vlastitim visoko-naprednim tehnološkim rješenjima povećati efikasnost i ekonomičnost u skladišnim procesima. Bilo koja automatizacija značajno smanjuje troškove i pogreške te povećava efikasnost. No, važno je naglasiti da naš cilj nije zamijeniti ljude robotima, nego omogućiti ljudima rad na produktivnijim radnim mjestima, na kojima robot ne može raditi“, zaključio je Tihomir Hodak.

Tvrtka trenutno zapošljava 23 djelatnika od kojih su mnogi razvojni inženjeri različitih struka, a i u sljedećoj godini planiraju otvaranje još 7 radnih mjesta. Već godinama ostvaruju značajnu suradnju s brojnim visokoškolskim institucijama i fakultetima, jer im je važno na vrijeme privući talente kojima osiguravaju vrhunske mentore i pristup visokim tehnologijama te rad na različitim inovacijama.