AI U PRAKSI

Revolut koristi umjetnu inteligenciju za zaštitu korisnika od prijevara s karticama i za razbijanje iluzije koju predstave prevaranti

Revolut koristi umjetnu inteligenciju za zaštitu korisnika od prijevara s karticama i za razbijanje iluzije koju predstave prevaranti

Revolut je objavio napredne značajke za otkrivanje prijevara koja će zaštititi korisnike od prijevara s karticama. Revolutovi korisnici sada će imati i dodatni sloj zaštite sigurnosti, pored tehnologije koja se trenutno upotrebljava za otkrivanje prijevara odobrenim automatskim plaćanjem (APP prijevara, engl. Authorised Push Payment, koje se događaju kada kriminalci prevare korisnika da prenese novac na drugi račun), koji koristi značajku koja se temelji na sofisticiranoj umjetnoj inteligenciji koja može uočiti rizično ponašanje, nadmudriti kriminalce i zaštiti financijska sredstva korisnika.

Revolutova nova značajka umjetne inteligencije za sprječavanje prijevara koristi sofisticirano strojno učenje za otkrivanje pokušaja prijevare korisnika, čime razbija iluziju koju prevaranti predstavljaju prije nego što korisnici pošalji novac kriminalcima. Nova značajka, koju je razvio Revolutov tim za financijski kriminal, može odrediti postoji li velika vjerojatnost da korisnik vrši plaćanje karticom kao dio prijevare, te odbiti to plaćanje, ako se radi o prijevari. Korisnik je potom zaštićen od sličnih plaćanja i preusmjerava se na intervenciju za prijevare unutar aplikacije. Tijekom ove faze korisnik mora pružiti dodatne podatke o pokušajima transakcija, kako bi se provjerilo je li korisnika netko naveo na njihovo obavljanje te slijedi li korisnik i dalje upute prevaranata. Korisniku se također prikazuju određene obrazovne priče o prijevarama kako bi dobro razmotrio izvršavanje plaćanja. Revolut također može preusmjeriti korisnika na čavrljanje s Revolutovim stručnjakom za prijevare koji će mu postaviti dodatna pitanja kako bi se utvrdilo radi li se o pokušaju prijevare.

Od pokretanja značajke za sprječavanje prijevara s karticama, Revolut je zabilježio smanjenje od 30 % u gubicima od prijevara s karticama u kojima se novac šalje trgovcima povezanim s financijama i ulaganjem.

 “Jako smo uzbuđeni zbog pokretanja naše nove značajke umjetne inteligencije za sprječavanje prijevara koja primjenjuje naprednu tehnologiju kako bi spriječila prevarante da iskorištavaju obične ljude. Proveli smo više mjeseci radeći na inovacijama i testirajući proizvod kako bismo osigurali da naši korisnici mogu nastaviti sigurno trošiti i slati svoj novac. Primjerice, sve više banaka ograničava ili onemogućava svojim korisnicima plaćanja karticom na web-stranicama za kriptovalute i ulaganja. Uz ovu naprednu značajku, umjesto potpunog blokiranja navedenih transakcija, osiguravamo našim korisnicima koji žele obavljati legitimna plaćanja da to i dalje čine, ali i djelujemo kako bismo zaštitili one koje kriminalci navode na prijevarne radnje. Omogućavamo svojim korisnicima istovremeno uživanje u slobodi i sigurnosti”, David Eborne, Direktor Odjela za prijevare tvrtke Revolut.

Prema globalnim podacima Revoluta, tijekom 2023. godine 59 % svih sredstava izgubljenih uslijed prijevara odobrenim automatskim plaćanjem rezultat je investicijskih prijevara, iako one čine samo 14 % od ukupnog broja slučajeva. To nam pokazuje kako se veliki iznosi novca gube u relativno malom broju slučajeva. Suprotno tome, prijevare prilikom kupnje su najčešći oblik prijevara odobrenim automatskim plaćanjem i predstavljaju 62 % svih prijevara diljem svijeta u istom razdoblju, ali čine manje od 9 % svih gubitaka, što pokazuje kako su češće manje prijevare koje rezultiraju manjim financijskim gubicima.