Smart city

Razvoj pametnih gradova svakako ide u smjeru zelene tranzicije i pametnih uređaja

Razvoj pametnih gradova svakako ide u smjeru zelene tranzicije i pametnih uređaja
Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska

Potražnja za mrežama nove generacije, ICT i pametnim rješenjima nikada nije bila veća i potvrđuje trend digitalne transformacije poslovanja, ističe za ICTbusiness.info Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima sve to zahtjeva od nas značajne investicije u infrastrukturu, kapacitete, cyber security, proširenje portfelja i osiguranje visoke razine kvalitete usluga.

Razvoj pametnih gradova svakako ide u smjeru zelene tranzicije, tvrdi Šimić i dodaje da sve to omogućavaju pametni uređaji raznih primjena i komunikacijske mreže te softverski sustavi, koji se razvijaju u smjeru primjene AI-ja.

U kojem smjeru vidite danas razvoj sustava pametnih gradova?

Razvoj pametnih gradova uvelike ovisi o politikama i spremnosti lokalnih vlasti za implementacijom takvih rješenja, ali i daljnjem napretku IoT tehnologija. Velika prilika su EU fondovi uz čije se sufinanciranje digitalni razvoj svakako može ubrzati. Smisao je optimizirati usluge i povećati učinkovitost grada, učiniti život u njemu jednostavnijim, ugodnijim, a ujedno i održivijim. Razvoj pametnih gradova svakako ide u smjeru zelene tranzicije. Sve to omogućavaju pametni uređaji raznih primjena i komunikacijske mreže te softverski sustavi, koji se razvijaju u smjeru primjene AI-ja. Upravo su transformacija poslovanja, digitalizacija usluga i primjena pametnih ICT rješenja dio sveobuhvatne strategije A1 Hrvatska. O pametnim gradovima često se govori u futuru, a već postoje brojna rješenja koja su već implementirana.

Što korisnici danas najviše od vas očekuju?

Činjenica je da je pandemija ubrzala digitalizaciju kao ni jedan poticaj prije. Potražnja za mrežama nove generacije, ICT i pametnim rješenjima nikada nije bila veća i potvrđuje trend digitalne transformacije poslovanja. Istovremeno, sve to zahtjeva od nas značajne investicije u infrastrukturu, kapacitete, cyber security, proširenje portfelja i osiguranje visoke razine kvalitete usluga. Uz to, korisnici očekuju da  ta rješenja donose i održiviji način poslovanja.

Posebno su fokusirani na rješenja koja im omogućuju prelazak na cloud poslovanje uz najviše sigurnosne standarde. Na sve te zahtjeve odgovorili smo na vrijeme s najmodernijim podatkovnim centrom u Hrvatskoj, jedinim koji je iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta. Nedavno je dobio i prestižni certifikat za sigurnost – PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). Radi se o globalno prihvaćenom skupu pravila i postupaka namijenjenim optimiziranju sigurnosti transakcija kreditnim i debitnim karticama te zaštiti vlasnika kartica od zlouporabe njihovih osobnih podataka. Dobivanjem ovog certifikata A1 podatkovni centar postao je PCI (Payment Card Industry) usklađeni pružatelj usluga, a to znači da u njemu druge kompanije i financijske institucije na siguran način mogu obrađivati i pohranjivati platne transakcije vlasnika kartica. Pozicionirani smo na tržištu s vrhunskim sigurnosnim i inovativnim pametnim rješenjima primjenjivim u svim gospodarskim granama značajnim za razvoj Hrvatske. Trendovi transformacije i digitalizacije korisničkog iskustva stavljaju telekomunikacijska i ICT rješenja u fokus organizacija, gdje A1 Hrvatska ima prirodnu partnersku poziciju za privatni i javni sektor.

Koje ste projekte dosad završili kada govorimo o sustavima pametnih gradova i IoT rješenja i u kojem smjeru će te dalje razvija svoj portfelj proizvoda?

Među projektima koje smo već implementirali, a odnose se na IoT rješenja su sustavi  pametnog parkinga koji u realnom vremenu daju korisnicima uvid u slobodna parkirna mjesta i kako doći do njih uz mogućnost naplate parkiranja. Pametni spremnici za otpad već su učinili ulice Rijeke čišćima i urednijima uz povećanje efikasnosti prikupljanja otpada, a nalaze se i u parkovima prirode i jednom nacionalnom parku. Posebno bih istaknuo pametna brojila koja se mogu instalirati na različite sustave, od plinskih, vodovoda, struje i drugih. IoT senzori u realnom vremenu javljaju potrošnju kućanstva i poslovnih subjekata. Na primjer, Plin Vrbovec je ostvario višestruka poboljšanja u operativnom poslovanju jer ne moraju koristiti resurse za obilazak i očitanje stanja plinomjera, a dobivanjem podataka u realnom vremenu bolje su organizirali svoju distribucijsku mrežu te poboljšali njezin rad i učinkovitost. U izvedbi su slični projekti primjene pametnih brojila za više gradova. Još jedan sustav u kojemu se koristi NB IoT mrežna infrastruktura je sustav za mjerenje kvalitete zraka. Uz neke gradove, to je pametno rješenje i dio projekta gigaBEEtno te se nalazi uz hotele za pčele, a stanje se može pratiti na www.gigabeetno.hr. Neka od pametnih rješenja pridonose sigurnosti u prometu, a upravo je takvo i na našim ulicama – pametni pješački prijelaz. Sve ove usluge čine poslovanje bržim, efikasnijim i sigurnijim, a život u gradu ugodnijim i održivijim. Implementirane su diljem Hrvatske, od velikih gradova do manjih sredina, turističkih resorta, nacionalnog i parkova prirode te otoka.

Naša je vizija i dalje biti najpouzdaniji digitalni partner te omogućiti našim privatnim i poslovnim korisnicima jednostavnije i efikasnije poslovanje kroz transformaciju i primjenu ICT te pametnih rješenja. Inovacije su neophodan dio našeg poslovanja. Pratimo ključne industrije u Hrvatskoj te uz pomoć analitičkih podataka (data driven approach) razvijamo usluge i ponudu pametnih rješenja prilagođavamo potrebama tržišta i društva.