Q predstavlja još jedan zanimljiv projekt pod imenom Pametne mirovine

Q predstavlja još jedan zanimljiv projekt pod imenom Pametne mirovine

Zagrebački Q agency, jedna od najbrže rastućih IT tvrtki u Europi, vrlo često predstavi neke zanimljive, a takav je slučaj i s projektom Smart Pension, odnosno “pametne mirovine“ na kojem rade već preko dvije godine za jednog od svojih većih klijenata. Riječ je o fintech tvrtki koju su osnovali stručnjaci za financije i tehnologiju i na čijem je čelu bivši londonski gradonačelnik, a koja želi unijeti promjene u mirovinski sustav Velike Britanije.

Ovaj projekt još je zanimljiviji developerima jer Q traži 20 novih developera za pojačanje tima na tom velikom projektu koji trenutno broji preko 150 ljudi u Q-ovom zagrebačkom uredu.

Ključna stvar je to što Smart omogućava mirovinskim osiguranicima, odnosno krajnjim korisnicima, vrlo intuitivno sučelje za upravljanje vlastitim mirovinskim portfeljom. U prvoj opciji korisnik može kroz nekoliko koraka odabrati razinu rizika i predviđeni način korištenja mirovine te će se sukladno tome aktivirati jedna od nekoliko precizno rafiniranih strategija ulaganja. “Važno je upravo to naglasiti - da je moguće mijenjati strategije ulaganja i u tom pogledu sustav automatski radi sve potrebne transakcije i osvježava portfelj“, navodi Ruby Developer Ivan Blažević.

Tijekom rada na Smartu bilo je puno izazova, od integracije Q-ovog tima s timovima u Londonu pa sve do brzog reagiranja na promjene tržišta. “Promjena regulative nekog zakona može dovesti do zahtjeva za promjenom funkcionalnosti u kratkom roku. Da bismo riješili taj izazov prakticira se agile način rada, poslovni zahtjevi razbijaju se na manje cjeline razumljive programerima, te se isporučuju svakodnevno u produkciju“, objašnjava Engineering Product Owner Tomislav Brkljačić te dodaje kako su tehnološki izazovi bili velika skalabilnost i niska tolerancija na pogreške i bugove.

Smart je jedan od najbrže rastućih fintech firmi londonskog Cityja, veliki su entuzijasti za Ruby on Rails, a Q trenutno za Smart pokriva upravo programiranje u Ruby on Railsu i Quality Assurance (kontrola kvalitete). Smart tako uvijek nastoji koristiti napredne tehnologije, ali s naglaskom na stabilnost i održivost samog projekta.

U skorijoj budućnosti, kažu u Q-u, veseli ih širenje platforme na tržište izvan UK-a i još više izazova. Upravo zato potrebni su  im - developeri. “Glavne karakteristike koje se traže su radoznalost i otvorenost za nove spoznaje. Proizvod na kojem se radi je uistinu revolucionaran te se kompletan razvoj odvija u uvelike neistraženom teritoriju, što otvara puno prostora za proaktivnost i izražavanje vlastitih ideja. Svaki se glas u Smartu jednako čuje i jednako je značajan - pokušaj i inicijative se cijene, a s druge strane greške su “dobrodošle“ jer se iz njih nauči nešto novo. Ako se odluče pridružiti timu, mogu biti sigurni da će biti prihvaćeni “from the day one“ kao ravnopravni te da im je sva potrebna podrška i pomoć zagarantirana kroz onboarding period (a i nakon toga)“, zaključuje Tomislav Brkljačić poziv za priključenje Q-u.