Preko 60 posto tvrtki tek je zagrebalo po površini iskorištenja umjetne inteligencije za poboljšanje poslovanja

Preko 60 posto tvrtki tek je zagrebalo po površini iskorištenja umjetne inteligencije za poboljšanje poslovanja

Foto: DepositPhotos

U Španjolskoj, Metro Madrid koristi umjetnu inteligenciju (AI) za nadzor mreže i smanjenje potrošnje energije za 25 posto. U Sjedinjenim Američkim Državama kompanija za proizvodnju pića koristi AI za poticanje prodaje analizom trgovaca i tržišta. Na Bliskom istoku, virtualni asistent telekomunikacijske kompanije koji pokreće AI razgovara s 1,65 milijuna korisnika svaki mjesec na različitim arapskim dijalektima i engleskom. Dakle, AI je krenuo u svoj uzlet, barem se tako čini. Ali, kakva je uistinu realnost?

Accenture je u istraživanju otkrio da je porazna - samo 12 posto kompanija napredovalo je u smislu umjetne inteligencije do te razine da ona čini razliku dovoljnu za superioran rast i poslovnu transformaciju. Tim je kompanijama zajedničko što troše oko 30 posto ukupnog proračuna na umjetnu inteligenciju. I, za te se kompanije navodi da su dosegle "zrelost" po pitanju umjetne inteligencije (eng. AI Maturity).

Konkretnije, u 2021. se provelo istraživanje u kojem su sudjelovale rukovodeće osobe iz 2000 najvećih svjetskih kompanija i ono što se u smislu umjetne inteligencije još moglo zaključiti jest da su im šanse za rast dionica bile 40 posto izraženije ako su prilikom objave poslovnih rezultata raspravljali i o njoj. Primjerice, u 2018. su šanse za rast u tom smislu bile 23 posto.

Svejedno, napred po pitanju te nove tehnologije izvelo je tek spomenutih 12 posto i to je uisinu otegotna okolnost, nešto što se ne bi očekivalo s obzirom da u tolikoj mjeri može pomoći u smislu kompletnog poslovnog rasta.

Inače, "AI zrelost" mjeri stupanj do kojeg su organizacije svladale sposobnosti povezane s umjetnom inteligencijom u pravoj kombinaciji za postizanje visokih performansi za kupce, dioničare i zaposlenike.

Ujedno, Accenture dijeli kompanije na četiri tipa, kad se govori o "AI zrelosti".

1. AI uspješnici (eng. achievers) - oni pokazuju naprednu "AI zrelost", dovoljnu za dostizanje superiornog rasta i poslovne transformacije.

2. AI graditelji (eng. builders) - pokazuju snažne temeljne sposobnosti i prosječnu diferencijaciju svojih mogućnosti.

3. AI inovatori - pokazuju snažnu diferencijaciju svojih mogućnosti i prosječne temeljne sposobnosti.

4. AI eksperimentatori - oni s prosječnih mogućnostima i sposobnostima u obje kategorije. Ujedno, čine većinu u uzorku ispitanika (63 posto).

U konačnici, prva tri tipa čine redom 12, 12 i 13 posto, odnosno, ukupno 37 posto svih ispitanih.

Još iz kategorije

Digitalna transformacija preduvjet uspjeha u turizmu

Digitalna transformacija preduvjet uspjeha u turizmu

04.10.2022.

U posljednjih nekoliko godina, turistička industrija je doživjela veliki zaokret. Osim očiglednog utjecaja koji je na industriju imala COVID-19 pandemija, jednako bitan utjecaj na ponašanje potrošača ima i tehnologija. Upravo je tehnologija ključni pokretač ubrzanja inovacija u području turizma te izaziva protagoniste više nego ikad, da brzo reagiraju na promjene u tržištu vezane uz to kako se putnici ponašaju i što od svog putovanja očekuju.

Hibridni rad donosi sve više problema i poteškoća za firme

Hibridni rad donosi sve više problema i poteškoća za firme

03.10.2022.

Microsoft je objavio svoj najnoviji Work Trend Index izvještaj koji stavlja naglasak na rastuće trendove kao što su paranoja produktivnosti, smisao ureda jer 73 posto zaposlenika treba bolji razlog od očekivanja tvrtke za dolazak u ured) te važnost stjecanja vještina (55 posto zaposlenih smatra kako je promjena tvrtke najbolji način za stjecanje novih vještina).

Dell partnerima nudi Asset Recovery Services program za održivo i sigurno odlaganje tehnologije

Dell partnerima nudi Asset Recovery Services program za održivo i sigurno odlaganje tehnologije

03.10.2022.

Tvrtka Dell Technologies uz Asset Recovery Services program omogućuje partnerima diljem svijeta da pomognu svojim klijentima u odgovornom odlaganju IT opreme. Ovaj program koristi kompanijama svih veličina, ne zahtijeva minimalne uvjete i komponente te se može koristiti bez obzira na to je li radna snaga tvrtke centralizirana na lokaciji ili remote.