Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Tvrtka Typeqast razvija sustav praćenja inventara putem Bluetooth, IoT tehnologijama i cloud uslugama, a prvi pilot projekt krenuo je u jednoj belgijskoj bolnici, ističe za ICTbusiness.info Marko Barić direktor Typeqasta. Prema njegovim riječima trenutno su u pilot fazi, a bolnice su samo prva potencijalna primjena jer se već pregovara i poštanskim operaterima Nizozemske i Belgije. Barić napominje kako je sustav moguće primijeniti u principu gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što.

Koliko je trajao razvoj rješenja i na čemu je ono bazirano?

Razvoj još uvijek traje, trenutno smo u fazi validacije prototipa kod prvih klijenata, a razvoj kompletnog proizvoda se nastavlja dalje. Rješenje je bazirano na modernim IoT (Internet of Things) i event streaming servisima u AWS (Amazon Web Services) cloudu, a sama arhitektura je tzv. serverless. Sa strane krajnjih korisnika trenutno je mobile web app implementiran u Angularu.

Zašto se koristi Bluetooth tehnologija a ne primjerice RFID?

Primarni razlog je što Bluetooth tehnologija budućnosti s daleko više primjena od RFID. Danas već imate Bluetooth tagove i lokatore koji imaju ugrađen GPS, prate lokaciju čak i dok su offline, a uskoro i tagove koji niti ne trebaju bateriju za rad. Koristeći već gotove sustave Bluetooth prijemnika, moguće je jako precizno pozicionirati tagove, a upravo to je osnova našeg sustava.

Rješenje se bazira na upravljanju inventarom - kako je tehnološko posloženo - bluetooth tagovi, aplikacija, softver/baza?

Tagovi su mali uređaji veličine kovanice, s baterijskim napajanjem koje ih drži na životu nekoliko godina. Tagovi se postavljaju na opremu po bolničkim odjelima: od bolničkih kreveta do pokretnih medicinskih uređaja, košara s medicinskom opremom, itd. Budući da je bolnica već u potpunosti pokrivena Bluetooth prijemnicima, moguće je s aplikativne strane precizno pozicionirati svaki komad opreme. Event stream s podacima o kretanjima tagova se gura prema našoj cloud infrastrukturi gdje se stream obrađuje koristeći AWS servise poput Kinesis Streams, DynamoDB, Lambda i sl. Na kraju lanca se nalazi mobilni web app koji omogućava bolničkom osoblju da jednostavno dođe do svih informacija o lokaciji i kretanju određene opreme.

Na koja još tržišta mislite ići s ovim vašim rješenjem?

Primjena za ovakav sustav ima mnogo. Bolnice su samo prvi korak jer tamo rješavamo konkretan problem s kojim se bolnice suočavaju. U principu se sustav može primijeniti gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što. Imamo već neke inicijalne razgovore s nacionalnim poštama Nizozemske i Belgije gdje bi se sustav koristio tako da se u kamionima s pošiljkama prati svaka pošiljka i kontrolira da li je na pravom putu do krajnjeg korisnika, pri čemu je sam kamion jedan veliki WiFi/Bluetooth prijemnik. Ima i nekih drugih primjena koje trenutno evaluiramo.

Koliko je trajao i koliko je koštao razvoj jednog ovakvog rješenja?

Očekujemo da će nam za sam razvoj kompletnog proizvoda trebati oko godinu dana. Inače radimo po agile/scrum modelu razvoja s timom od 5 ljudi, tako da je u osnovi sustav zaživio već nakon 3 mjeseca razvoja s osnovnim funkcionalnostima i sada se dodatno nadograđuje iz tjedna u tjedan.

Još iz kategorije

Oracle predstavio rješenja za digitalizaciju procesa upravljanja ljudskim resursima

Oracle predstavio rješenja za digitalizaciju procesa upravljanja ljudskim resursima

19.10.2019. komentiraj

Utjecaj digitalizacije u području upravljanja ljudskim resursima nije vidljiv samo kroz smanjenje i automatizaciju administrativnih zadataka, već i kroz razvoj novih kompetencija, nove oblike zapošljavanja i procese upravljanja ljudskim resursima. Pronalazak talenata i njihovo zadržavanje u firmama jedan je od osnovnih izazova s kojima se HR menadžeri danas aktivno susreću, a najbolje prakse, konkretna rješenja i mogućnosti prezentirani su na danas održanom Oracle seminaru HR u digitalno doba.

Nova serija imagePROGRAF PRO

Nova serija imagePROGRAF PRO

19.10.2019. komentiraj

Nova serija imagePROGRAF PRO olakšat će korisnicima tisak na velike formate i učiniti ga lakšim nego ikad prije – bez obzira na to da li je riječ o fotografima ili vlasnicima tvrtke za profesionalni tisak. Dojmljivi posteri umjetničkih djela s tiskom bez obruba zadivit će svakoga i nije ih potrebno obrezivati ni uokvirivati. Sada je moguće još brže pretvoriti ideje u otisnute radove – ali i dobit – i to uz minimalne ručne intervencije. Uz pet novih modela korisnici mogu biti sigurni da postoji imagePROGRAF PRO za svakoga. Svi dolaze s novim razinama automatskog rukovanja medijima i pametnijim mogućnostima rada nego ikad prije.

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

15.10.2019. komentiraj

Schneider Electric okupio je  2. i 3. listopada u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te značajan broj ljudi koji su događaj pratili virtualno. Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice ka digitalizaciji gospodarstva te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama poput samoodrživosti, energetskoj i operativnoj učinkovitosti, povezivosti i sigurnosti.