Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Tvrtka Typeqast razvija sustav praćenja inventara putem Bluetooth, IoT tehnologijama i cloud uslugama, a prvi pilot projekt krenuo je u jednoj belgijskoj bolnici, ističe za ICTbusiness.info Marko Barić direktor Typeqasta. Prema njegovim riječima trenutno su u pilot fazi, a bolnice su samo prva potencijalna primjena jer se već pregovara i poštanskim operaterima Nizozemske i Belgije. Barić napominje kako je sustav moguće primijeniti u principu gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što.

Koliko je trajao razvoj rješenja i na čemu je ono bazirano?

Razvoj još uvijek traje, trenutno smo u fazi validacije prototipa kod prvih klijenata, a razvoj kompletnog proizvoda se nastavlja dalje. Rješenje je bazirano na modernim IoT (Internet of Things) i event streaming servisima u AWS (Amazon Web Services) cloudu, a sama arhitektura je tzv. serverless. Sa strane krajnjih korisnika trenutno je mobile web app implementiran u Angularu.

Zašto se koristi Bluetooth tehnologija a ne primjerice RFID?

Primarni razlog je što Bluetooth tehnologija budućnosti s daleko više primjena od RFID. Danas već imate Bluetooth tagove i lokatore koji imaju ugrađen GPS, prate lokaciju čak i dok su offline, a uskoro i tagove koji niti ne trebaju bateriju za rad. Koristeći već gotove sustave Bluetooth prijemnika, moguće je jako precizno pozicionirati tagove, a upravo to je osnova našeg sustava.

Rješenje se bazira na upravljanju inventarom - kako je tehnološko posloženo - bluetooth tagovi, aplikacija, softver/baza?

Tagovi su mali uređaji veličine kovanice, s baterijskim napajanjem koje ih drži na životu nekoliko godina. Tagovi se postavljaju na opremu po bolničkim odjelima: od bolničkih kreveta do pokretnih medicinskih uređaja, košara s medicinskom opremom, itd. Budući da je bolnica već u potpunosti pokrivena Bluetooth prijemnicima, moguće je s aplikativne strane precizno pozicionirati svaki komad opreme. Event stream s podacima o kretanjima tagova se gura prema našoj cloud infrastrukturi gdje se stream obrađuje koristeći AWS servise poput Kinesis Streams, DynamoDB, Lambda i sl. Na kraju lanca se nalazi mobilni web app koji omogućava bolničkom osoblju da jednostavno dođe do svih informacija o lokaciji i kretanju određene opreme.

Na koja još tržišta mislite ići s ovim vašim rješenjem?

Primjena za ovakav sustav ima mnogo. Bolnice su samo prvi korak jer tamo rješavamo konkretan problem s kojim se bolnice suočavaju. U principu se sustav može primijeniti gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što. Imamo već neke inicijalne razgovore s nacionalnim poštama Nizozemske i Belgije gdje bi se sustav koristio tako da se u kamionima s pošiljkama prati svaka pošiljka i kontrolira da li je na pravom putu do krajnjeg korisnika, pri čemu je sam kamion jedan veliki WiFi/Bluetooth prijemnik. Ima i nekih drugih primjena koje trenutno evaluiramo.

Koliko je trajao i koliko je koštao razvoj jednog ovakvog rješenja?

Očekujemo da će nam za sam razvoj kompletnog proizvoda trebati oko godinu dana. Inače radimo po agile/scrum modelu razvoja s timom od 5 ljudi, tako da je u osnovi sustav zaživio već nakon 3 mjeseca razvoja s osnovnim funkcionalnostima i sada se dodatno nadograđuje iz tjedna u tjedan.

Još iz kategorije

Veritas objedinjuje podršku za zaštitu podataka od središta računalnog sustava do njegovih samih granica i sustava u oblaku

Veritas objedinjuje podršku za zaštitu podataka od središta računalnog sustava do njegovih samih granica i sustava u oblaku

22.09.2020. komentiraj

Veritas Technologies uvodi novosti u svoju platformu, Enterprise Data Services Platform (EDSP), kako bi pomogla korisnicima da smanje rizike, optimiziraju troškove, da svoje sustave učine otpornijima na ucjenjivački softver (ransomware) te da lakše upravljaju okruženjima koja se oslanjaju na više oblaka.

Schneider Electric lansirao je novi APC Easy Rack PDU asortiman

Schneider Electric lansirao je novi APC Easy Rack PDU asortiman

22.09.2020. komentiraj

Schneider Electric najavio je lansiranje APC Easy Rack PDU asortimana, koji se sastoji od prilagodljive jedinice za distribuciju električne energije za povezana opterećenja, jednostavne za instalaciju i upotrebu. Novi APC Easy Rack PDU asortiman pouzdanog globalnog brenda i predvodnika u baterijama za rezervno napajanje omogućuje pouzdanu distribuciju energije po konkurentnoj cijeni. Od mrežnih ormara i rubnih računalnih okruženja do malih i srednjih podatkovnih centara, APC Easy Rack PDU uređaji otporno su rješenje za kontinuirano napajanje krajnjih korisnika električnom energijom.

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

19.09.2020. komentiraj

U godini koja je donijela niz poslovnih izazova, izuzetno je važno biti u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima. Bilo da se radi o sigurnosnim, kolaboracijskim i mrežnim rješenjima ili podatkovnim centrima – sve novosti i primjere dobrih praksi doznajte na Cisco Engage Tech Days događaju.