Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Tvrtka Typeqast razvija sustav praćenja inventara putem Bluetooth, IoT tehnologijama i cloud uslugama, a prvi pilot projekt krenuo je u jednoj belgijskoj bolnici, ističe za ICTbusiness.info Marko Barić direktor Typeqasta. Prema njegovim riječima trenutno su u pilot fazi, a bolnice su samo prva potencijalna primjena jer se već pregovara i poštanskim operaterima Nizozemske i Belgije. Barić napominje kako je sustav moguće primijeniti u principu gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što.

Koliko je trajao razvoj rješenja i na čemu je ono bazirano?

Razvoj još uvijek traje, trenutno smo u fazi validacije prototipa kod prvih klijenata, a razvoj kompletnog proizvoda se nastavlja dalje. Rješenje je bazirano na modernim IoT (Internet of Things) i event streaming servisima u AWS (Amazon Web Services) cloudu, a sama arhitektura je tzv. serverless. Sa strane krajnjih korisnika trenutno je mobile web app implementiran u Angularu.

Zašto se koristi Bluetooth tehnologija a ne primjerice RFID?

Primarni razlog je što Bluetooth tehnologija budućnosti s daleko više primjena od RFID. Danas već imate Bluetooth tagove i lokatore koji imaju ugrađen GPS, prate lokaciju čak i dok su offline, a uskoro i tagove koji niti ne trebaju bateriju za rad. Koristeći već gotove sustave Bluetooth prijemnika, moguće je jako precizno pozicionirati tagove, a upravo to je osnova našeg sustava.

Rješenje se bazira na upravljanju inventarom - kako je tehnološko posloženo - bluetooth tagovi, aplikacija, softver/baza?

Tagovi su mali uređaji veličine kovanice, s baterijskim napajanjem koje ih drži na životu nekoliko godina. Tagovi se postavljaju na opremu po bolničkim odjelima: od bolničkih kreveta do pokretnih medicinskih uređaja, košara s medicinskom opremom, itd. Budući da je bolnica već u potpunosti pokrivena Bluetooth prijemnicima, moguće je s aplikativne strane precizno pozicionirati svaki komad opreme. Event stream s podacima o kretanjima tagova se gura prema našoj cloud infrastrukturi gdje se stream obrađuje koristeći AWS servise poput Kinesis Streams, DynamoDB, Lambda i sl. Na kraju lanca se nalazi mobilni web app koji omogućava bolničkom osoblju da jednostavno dođe do svih informacija o lokaciji i kretanju određene opreme.

Na koja još tržišta mislite ići s ovim vašim rješenjem?

Primjena za ovakav sustav ima mnogo. Bolnice su samo prvi korak jer tamo rješavamo konkretan problem s kojim se bolnice suočavaju. U principu se sustav može primijeniti gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što. Imamo već neke inicijalne razgovore s nacionalnim poštama Nizozemske i Belgije gdje bi se sustav koristio tako da se u kamionima s pošiljkama prati svaka pošiljka i kontrolira da li je na pravom putu do krajnjeg korisnika, pri čemu je sam kamion jedan veliki WiFi/Bluetooth prijemnik. Ima i nekih drugih primjena koje trenutno evaluiramo.

Koliko je trajao i koliko je koštao razvoj jednog ovakvog rješenja?

Očekujemo da će nam za sam razvoj kompletnog proizvoda trebati oko godinu dana. Inače radimo po agile/scrum modelu razvoja s timom od 5 ljudi, tako da je u osnovi sustav zaživio već nakon 3 mjeseca razvoja s osnovnim funkcionalnostima i sada se dodatno nadograđuje iz tjedna u tjedan.

Još iz kategorije

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

25.05.2020. komentiraj

IN2 i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice potpisali su ugovor kojim se nastavlja informatizacija KBC-a i povezivanje sve tri lokacije u jedinstveni informacijski sustav, a projekt je vrijedan 4,1 milijuna kuna.

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

24.05.2020. komentiraj

Digitalizacija mnogih industrija je u proteklih nekoliko mjeseci ušla u fazu eksplozivnog razvoja, potaknute su brojne inovacije i povećana učinkovitost, a primjena novih ICT tehnologija poput 5G, AI i računarstva u cloudu značajno je ubrzala digitalnu transformaciju u vertikalnim industrijama i u mnogim javnim sustavima, tvrde u Huaweiju.

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

20.05.2020. komentiraj

U svjetlu novih pravila rada od kuće, mnoge kompanije, uključujući i VMware, suočene su između ostalog i s novim načinima radnog osposobljavanja svojih novih zaposlenika. Cijeli svijet bilježi zastoje u dostavama; isporuke računalnih dijelova i novih radnih računala za naše korisnike kasne nekoliko tjedana ili čak mjeseci dok istovremeno raste broj onih koji rade od kuće. Novi zaposlenici moraju započeti obavljati dužnosti iz svojih kućnih ureda a u ovoj situaciji, velika većina njih neće uskoro dobiti korporativno računalo pa čak niti na posudbu. Kako takvim zaposlenicima omogućiti početak rada usprkos svim zastojima? Jedan od načina svakako može biti uvođenje poslovne politike o BYO (donesi svoje vlastito) računalima.