Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Tvrtka Typeqast razvija sustav praćenja inventara putem Bluetooth, IoT tehnologijama i cloud uslugama, a prvi pilot projekt krenuo je u jednoj belgijskoj bolnici, ističe za ICTbusiness.info Marko Barić direktor Typeqasta. Prema njegovim riječima trenutno su u pilot fazi, a bolnice su samo prva potencijalna primjena jer se već pregovara i poštanskim operaterima Nizozemske i Belgije. Barić napominje kako je sustav moguće primijeniti u principu gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što.

Koliko je trajao razvoj rješenja i na čemu je ono bazirano?

Razvoj još uvijek traje, trenutno smo u fazi validacije prototipa kod prvih klijenata, a razvoj kompletnog proizvoda se nastavlja dalje. Rješenje je bazirano na modernim IoT (Internet of Things) i event streaming servisima u AWS (Amazon Web Services) cloudu, a sama arhitektura je tzv. serverless. Sa strane krajnjih korisnika trenutno je mobile web app implementiran u Angularu.

Zašto se koristi Bluetooth tehnologija a ne primjerice RFID?

Primarni razlog je što Bluetooth tehnologija budućnosti s daleko više primjena od RFID. Danas već imate Bluetooth tagove i lokatore koji imaju ugrađen GPS, prate lokaciju čak i dok su offline, a uskoro i tagove koji niti ne trebaju bateriju za rad. Koristeći već gotove sustave Bluetooth prijemnika, moguće je jako precizno pozicionirati tagove, a upravo to je osnova našeg sustava.

Rješenje se bazira na upravljanju inventarom - kako je tehnološko posloženo - bluetooth tagovi, aplikacija, softver/baza?

Tagovi su mali uređaji veličine kovanice, s baterijskim napajanjem koje ih drži na životu nekoliko godina. Tagovi se postavljaju na opremu po bolničkim odjelima: od bolničkih kreveta do pokretnih medicinskih uređaja, košara s medicinskom opremom, itd. Budući da je bolnica već u potpunosti pokrivena Bluetooth prijemnicima, moguće je s aplikativne strane precizno pozicionirati svaki komad opreme. Event stream s podacima o kretanjima tagova se gura prema našoj cloud infrastrukturi gdje se stream obrađuje koristeći AWS servise poput Kinesis Streams, DynamoDB, Lambda i sl. Na kraju lanca se nalazi mobilni web app koji omogućava bolničkom osoblju da jednostavno dođe do svih informacija o lokaciji i kretanju određene opreme.

Na koja još tržišta mislite ići s ovim vašim rješenjem?

Primjena za ovakav sustav ima mnogo. Bolnice su samo prvi korak jer tamo rješavamo konkretan problem s kojim se bolnice suočavaju. U principu se sustav može primijeniti gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što. Imamo već neke inicijalne razgovore s nacionalnim poštama Nizozemske i Belgije gdje bi se sustav koristio tako da se u kamionima s pošiljkama prati svaka pošiljka i kontrolira da li je na pravom putu do krajnjeg korisnika, pri čemu je sam kamion jedan veliki WiFi/Bluetooth prijemnik. Ima i nekih drugih primjena koje trenutno evaluiramo.

Koliko je trajao i koliko je koštao razvoj jednog ovakvog rješenja?

Očekujemo da će nam za sam razvoj kompletnog proizvoda trebati oko godinu dana. Inače radimo po agile/scrum modelu razvoja s timom od 5 ljudi, tako da je u osnovi sustav zaživio već nakon 3 mjeseca razvoja s osnovnim funkcionalnostima i sada se dodatno nadograđuje iz tjedna u tjedan.

Još iz kategorije

Tamnih je podataka u tvrtkama danas više od 50 posto pa predstavljaju primamljiv cilj za hakere i ucjenjivače

Tamnih je podataka u tvrtkama danas više od 50 posto pa predstavljaju primamljiv cilj za hakere i ucjenjivače

26.06.2019. komentiraj

Globalne tvrtke i dalje na svojoj računalnoj i mrežnoj infrastrukturi čuvaju velike količine „tamnih podataka“ (dark data) – podataka za koje ne znaju što sadrže – a što privlači cyberkriminalce, otkrilo je novo istraživanje čije je rezultate predstavio Veritas Technologies, vodeća tvrtka na tržištu rješenja za zaštitu podataka u poslovnim okruženjima i softverskih rješenja za pohranu podataka.

Louis Vuitton odabrao Sigfox za globalno praćenje prtljage

Louis Vuitton odabrao Sigfox za globalno praćenje prtljage

21.06.2019. komentiraj

Kao najraniji korisnici novih tehnologija, u Louisu Vuittonu su ugradili novu tehnologiju Monarch kako bi svojim kupcima ponudili korisne uređaje za praćenje njihove prtljage na interkontinentalnim letovima. Povezane obavijesti o prtljazi šalju se izravno na korisnikov smartphone nakon slijetanja. Informiraju korisnike gdje im se nalazi prtljaga, pa čak i je li tijekom putovanja bila otvarana.

Novi IBM-ovi sustavi za pohranu

Novi IBM-ovi sustavi za pohranu

19.06.2019. komentiraj

Kako bi ponudio napredna rješenja za poslovne i tehnološke izazove 21. stoljeća, IBM i hrvatskim poslovnim korisnicima nudi unaprijeđen portfelj za pohranu podataka unutar IBM Storage obitelji. Direktori i voditelji poslovanja u velikim, ali i malim poduzećima, trebaju sigurnu, fleksibilnu i funkcionalnu IT infrastrukturu vrhunskih performansi koja je ujedno i cjenovno prihvatljiva kako bi mogli uspješno poslovati te ići ukorak s poslovanjem 21. stoljeća.