Podaci kao osnova novih rješenja i usluga u Europi

Podaci kao osnova novih rješenja i usluga u Europi

Foto: DepositPhotos

Zastupnici u ITRE Odboru Europskog parlamenta usvojili su  pravila kako bi omogućili dostupnost više podataka koji pomažu u stvaranju novih proizvoda i inovacija, posebno u umjetnoj inteligenciji. To znači da bi Europa trebala iskoristiti puni potencijal svoje sve veće količine podataka, dijeljenje podataka putem povjerenja i uz veću kontrolu građana i tvrtki. Istovremeno se pooštravaju odredbe o ekskluzivitetima i predlažu kazne za kršenja.

Odbor za industriju, istraživanje i energiju usvojio je danas  stajalište o EU zakonu o upravljanju podacima (DGA), čiji je cilj povećati povjerenje u razmjenu podataka, stvoriti nova pravila EU-a o neutralnosti tržišta podataka i olakšati ponovnu upotrebu određenih podataka u posjedu javnosti sektoru, npr. određeni podaci o zdravlju, poljoprivredi ili okolišu, koji prije nisu bili dostupni prema Direktivi o otvorenim podacima .

Omogućavanje razmjene podataka također je preduvjet za otvaranje potencijala umjetne inteligencije i pomaže start-up tvrtkama i poduzećima da razviju ekosustav zasnovan na EU standardima i vrijednostima.

Zastupnici u Europskom parlamentu pojasnili su doseg zakona, posebno u pogledu usluga posredovanja podataka, kako bi bili sigurni da su velike tehnološke tvrtke obuhvaćene okvirom. Tijela javnog sektora trebala bi izbjegavati sklapanje sporazuma koji stvaraju ekskluzivna prava za ponovnu upotrebu određenih podataka, kažu zastupnici u Europskom parlamentu, koji predlažu ograničavanje ekskluzivnih sporazuma na razdoblje od 12 mjeseci, u nastojanju da malim i srednjim poduzećima učine dostupnijim više podataka.

Osjetljivi podaci javnog sektora mogu se prenositi u treće zemlje samo ako imaju sličnu razinu zaštite kao u EU. Komisija će pojasniti pruža li treća zemlja takvu zaštitu delegiranim aktom koji omogućava Parlamentu da odluči o odluci.

Europarlamentarci također kažu da bi države članice trebale odrediti kazne za prekršaje. Da bi se iskoristio potencijal korištenja podataka koji su dobrovoljno dostupni na temelju informirane suglasnosti ili općeg interesa, poput znanstvenih istraživanja, zdravstvene zaštite, borbe protiv klimatskih promjena ili poboljšanja mobilnosti, zakonodavstvo bi trebalo uspostaviti baze podataka o dobrovoljnoj shemi registracije 'altruizma podataka 'organizacije priznate u EU.

„Cilj mog izvještaja bio je olakšati, a ne otežati dijeljenje podataka, posebno za mala i srednja poduzeća. Postoji ogroman potencijal za rast i inovacije u funkcionalnoj podatkovnoj ekonomiji. DGA će pomoći u pokretanju ovog razvoja ”, rekla je vodeća europarlamentarka Angelika Niebler (EPP, DE).

“U Europi smo zakasnili s revolucijom osobnih podataka koja je potaknula rast današnjih velikih digitalnih tvrtki. Sada dolazi revolucija u industrijskim podacima. Želimo biti ispred krivulje uspostavljanjem osnovnih pravila koja će osigurati pošteno tržišno natjecanje i pristup podacima od samog početka - zato stavimo neutralnost i povjerenje u srž ovog prijedloga za upravljanje podacima u Europi. Vizija je "Schengen za podatke". Podaci bi se trebali kretati lako, sigurno i slobodno širom EU ”, rekla je Angelika Niebler.

Još iz kategorije

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

25.07.2021.

Potrošnja na digitalnu provjeru ili verifikaciju identiteta od strane biznisa u 2026. će stići do 16,7 milijardi američkih dolara, što je rast od 77 posto u odnosu na 9,4 milijarde dolara iz ove godine. Nadalje, Juniper Research navodi da će do toga doći zbog povećanog broja korisnika, pristiglog tijekom pandemije koronavirusa.

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

20.07.2021.

Trend ubrzane digitalizacije postojao je i ranije, ali ga je pandemija ubrzala do neslućenih razina, a to znači i da će rasti potreba za rješenjima prilagođenima korisnicima, ističe za ICTbusiness.info Davor Čuljak, partner u konzultantskom i dizajn studiju Resonate.

Span proglašen Microsoft partnerom za 2021. godinu u Hrvatskoj

Span proglašen Microsoft partnerom za 2021. godinu u Hrvatskoj

19.07.2021.

Span je priznanje za Microsoft partnera godine u Hrvatskoj stekao u konkurenciji najboljih Microsoftovih partnera u svijetu, pokazavši iznimnu kvalitetu i inovativnost u implementacijama Microsoftovih tehnoloških rješenja kod brojnih korisnika.