SPAJANJA I PREUZIMANJA

Perpetuum prodan GDi-u, ali zadržava svoj brand i nastavlja s radom

Perpetuum prodan GDi-u, ali zadržava svoj brand i nastavlja s radom

Proces sklapanja predstečajne nagodbe uspješno je proveden u prvom kvartalu 2023. godine, na zadovoljstvo Perpetuuma i svih vjerovnika, ističe za ICTbusiness.info direktor Perpetuuma Blerim Sela i dodaje da Perpetuum nastavlja poslovati u sklopu poslovnog sustava GDi, ali zadržava svoj brend, tržišni identitet i ključna područja ekspertize.

Pritom Perpetuum u 2023. poslovnoj godini u odnosu na 2022. bilježi rast prihoda na 1,84 milijuna eura što je porast od 76,86 posto, dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je ogromnih 880 posto s 91 tisuća eura u 2022. na čak 892,53 tisuće eura na kraju prošle poslove godine. Neto dobit kompanije iznosila je 889,1 tisuću eura u odnosu na 89,54 tisuće eura što predstavlja rast od gotovo 893 posto. 

Perpetuum je prodan GDi-u. Koji je razlog za takvu prodaju?

Perpetuum i GDi imaju dugu tradiciju zajedničke suradnje na kompleksnim projektima za neke od (zajedničkih) strateških korisnika. Osnovu takve suradnje čini, s jedne strane, GDI ekspertiza u geoprostornim informacijskim sustavima te s druge strane Perpetuumovo iskkustvo i stručnost u izgradnji sustava kojima se digitaliziraju ključni poslovni procesi kod korisnika.

Nadalje, vlasnici i uprave obiju tvrtki poznaju se dugi niz godina, u nekim slučajevima još od srednjoškolskih dana pa preko studiranja i kroz desetljeća poslovanja. Obje tvrtke osnovane su još 1989. godine i ove godine slave 35. godišnjicu poslovanja. U ovom razdoblju razvilo se ne samo osobno prijateljstvo već i veliko međusobno poštovanje.

Iako su navedeni momenti činili kvalitetnu podlogu za razgovor o integraciji poduzeća, ključan razlog bilo je prepoznavanje širenja zajedničkih projekata i poslovanja te potencijal rasta koje takva suradnja donosi. Ova se vizija već počinje uspješno realizirati u razdoblju od integracije do danas.

Što to znači za tvrtku i kakvi su planovi razvoja?

Perpetuum nastavlja poslovati u sklopu poslovnog sustava GDi, ali zadržava svoj brend, tržišni identitet i ključna područja ekspertize. Prije svega se to odnosi na transformaciju i digitalizaciju poslovnih procesa korištenjem tehnologija poput kolaborativnih platformi, implementacije sustava u cloud okruženju, sustava upravljanja dokumentacijom te internetskih tehnologija.

Buduća orijentacija biti će i na ESRI platformu, što to konkretno znači?

Kao partner tvrtke ESRI Perpetuum će širiti svoju ekspertizu u područje u kojemu je ESRI prepoznat kao globalni tehnološki lider, radi se dakako o upravljanju geoprostornim podacima i informacijama. To znači da ćemo našim sadašnjim i budućim korisnicima pružiti kvalitetniju uslugu širom i čvršćom integracijom geoprostornih informacija s poslovnim podacima kao što su odvijanje ključnih projekata, optimizacija poslovanja i procesa, upravljanje i optimizacija ključnih infrastruktura i rada tehničkih sustava lociranih na terenu i slično. Ulazak u ESRI partnerstvo za Perpetuum je najbolji i najefikasniji način da se suradnja sa GDi-jem  na zajedničkim projektima značajno ubrza i pospješi rezultat integracije.

Kako je završena predstečajna nagodba?

Proces sklapanja predstečajne nagodbe uspješno je proveden u prvom kvartalu 2023. godine, na zadovoljstvo Perpetuuma i svih vjerovnika. Trenutno je Perpetuum u redovnom izvršavanju financijskih obveza iz sklopljene predstečajne nagodbe te su sve pristigle obveze podmirene u cijelosti i tako će se nastaviti do podmirenja svih obveza u ugovorenom vremenskom okviru i dinamici a Perpetuum nastavlja širiti svoje poslovanje prema planu.

Svemu ovome treba dodati i važan podatak da je poslovanje Perpetuuma u 2023. godini bilo vrlo uspješno i u skladu s poslovnim planovima i projekcijama. Ugovoreni poslovi za 2024. te projekcija poslovanja za 2025. ukazuju na daljnji razvoj uspješnog i profitabilnog poslovanja Perpetuuma.