Mobilno programiranje – bez programiranja!

Mobilno programiranje – bez programiranja!

Foto: Fotolia

Programiranje za Android i iOS platforme nikada nije bilo lakše - barem ako je vjerovati tvrtki AppMachine, proizvođaču istoimenog softverskog rješenja za brzi razvoj mobilnih aplikacija.

Softverski alat kojeg je tvrtka predstavila na Mobile World Congress sajmu u Barceloni tako omogućuje svima da bez znanja programiranja i uz minimalno ulaganje truda, novca i vremena izrade naprednu Android ili iOS aplikaciju o kakvoj su oduvijek sanjali.

Tajna je u korištenju jednostavnog procesa koji u tri koraka dolazi do rezultata: u prvoj, tzv. "dizajn" fazi korisnici definiraju funkcionalnosti i izgled same aplikacije. To se može raditi na klasičan programerski način, izravno i "ručno", no svi oni kojima se ne da trošiti vrijeme na linije koda mogu izabrati odgovarajuće komponente iz ponude predefiniranih funkcionalnosti, dok dizajn aplikacije (dakle korisničko sučelje i principe interakcije) mogu znatno ubrzati izborom iz preko dvadeset predložaka za najčešće vrste programa na mobilnim platformama – primjerice aplikacije za vijesti i proizvode, aplikacije za lokacijske usluge i društvene medije te multimedijske programe za upravljanje slikama, odnosno video zapisima.

Druga mogućnost koju nudi AppMachine sustav jest jednostavno testiranje aplikacije na fizičkom mobilnom telefonu. Na taj se način može pogledati kako aplikacija izgleda i radi čak i u trenutku dok još nije u potpunosti zgotovljena. Sustav kao treću funkcionalnost uključuje mogućnost jednostavne objave izrađenih aplikacija na Google Play Store i Apple App Store internetskim dućanima za mobilne aplikacije.

AppMachine se trenutačno nalazi u testnoj fazi, a koja će prema najavama trajati sve do svibnja ove godine. Nakon toga će se korisnici moći odlučiti na jednu od tri inačice (Gorgeous, Designer i Developer), a koje uz različitu cijenu krase i različite mogućnosti. Tako će osnovna Gorgeous inačica stajati 399 eura i omogućavati temeljni rad s platformom.

Designer inačica će biti nešto skuplja (699 eura), a uz sve funkcionalnosti koje ima i temeljna aplikacija korisnicima će omogućiti znatno veću razinu kontrole nad grafičkim elementima programa (npr. izgled gumba i izbornika).

AppMachine se još uvijek nije izjasnio vezano uz cijenu trenutačno najjače Developer inačice programa, a koja uz funkcionalnosti Designer varijante donosi i mogućnost korištenja podataka iz vlastitih baza.

Još iz kategorije

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

Microsoft Defender ATP od sada brani sve Linuxe

30.06.2020. komentiraj

Microsoft je još u studenome 2017. sklopio partnerstva s velikanima na području zaštite na internetu kako bi integrirao njihov način prepoznavanja prijetnji, ali i samu postojeću bazu koju imaju, unutar svog Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), a novitet je da napokon postoji verzija za Ubuntu i sve Linuxove distrose.

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

30.06.2020. komentiraj

S više od 28 godina iskustva i globalnim poslovanjem, IN2 grupa jedan je od regionalnih lidera u razvoju softvera za čitav niz poslovnih grana. Osim razvoja rješenja za postojeća i nova poslovna područja te digitalnih rješenja, IN2 pruža usluge IT konzaltinga, implementacije vlastitih i standardnih rješenja te sistemske podrške primijenjenim rješenjima. IN2 grupa dio je Constellation Software Inc koji surađuje s preko 125.000 klijenata u više od 100 zemalja. Njihov projekt za Hrvatsku gospodarsku komoru nazvan Digitalna komora bio je povod za razgovor s Davorom Vinčićem direktorom projekta iz Sektora za gospodarstvo IN2. Ukupna vrijednost projekta je 28.7 milijuna kuna od čega 85 posto, odnosno 24.4 milijuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto HGK kao korisnik projekta. Digitalna komora trenutno ima preko 25.000 registriranih korisnika.

Kako suzbiti hakerski napad koji dolazi iznutra

Kako suzbiti hakerski napad koji dolazi iznutra

30.06.2020. komentiraj

Iako je potencijal štete zbog vanjskih hakerskih napada alarmantan, sve su opasnije unutarnje prijetnje jer predstavljaju sigurnosni aspekt koji je teško nadzirati i kontrolirati.  Stručnjaci tvrtke Schneider Electric mogu pomoći umanjiti rizik potencijalnih insajderskih napada.