PLUS I MINUS

Microsoft 365 ili Office 2021 - što je razlika i što se više isplati?

Microsoft 365 ili Office 2021 - što je razlika i što se više isplati?
Depositphotos

Microsoft Office može se kupiti na dva načina, kroz Microsoft 365 pretplatu ili direktnu kupovinu Office 2021 za Windows ili Mac. No, treba imati na umu da postoje neke razlike između dvije mogućnosti, a kroz nastavak teksta ćemo ih navesti.

Također, treba imati na umu i da je Microsoft 365 nekadašnji Office 365, tako da ne bi bilo neke zabune. Pa krenimo...

Glavna razlika je što Office 2021 predstavlja tradicionalni Microsoft Office proizvod, koji se prodaje jednokratno, s unaprijed postavljenom naknadom. Ukratko, nakon što se kupi, postavlja se na jedno računalo i moguće ga je koristiti koliko god to korisnik želi. Nema roka trajanja.

S druge strane, Microsoft 365 model je koji olakšava plaćanje usluga u bogatoj Office ponudi. Umjesto plaćanja paprene naknade unaprijed, to se čini na mjesečnoj ili godišnjoj razini. Korištenje prestaje kad se prestane plaćati pretplata.

Ali, s obzirom da Microsoft želi da što više korisnika bude uz ovaj model, za Microsoft 365 nudi neke dodatne mogućnosti - kao 1TB na OneDriveu, pristup Office aplikacijama kao što su Word, Excel, PowerPoint za iphone, Android i iPad. Uz to, Family pretplata omogućava korištenje Officea za do šest osoba.

Ni to nije sve, uz Microsoft Family pristup Officeu omogućava se na do 30 uređaja. Sve u svemu, podosta prednosti. Pa zašto bi onda itko htio Office 2021 umjesto pretplatničkog modela?

Zato jer je prednost ako ga koristi jedna osoba. Pojavio se u listopadu 2021. i dobivat će potrebna ažuriranja do 13. listopada 2026. To je pet godina korištenja za cijenu od 249,99 dolara ili oko 50 dolara godišnje. U odnosu na 69,99 dolara godišnje kroz pretplatu, odnosno, 83,88 dolara godišnje ako se plaća mjesečna pretplata.

No, jasno je da velikoj većini u svakom smislu više smisla ima koristiti pretplatnički model, što je i Microsoftov cilj. S vremenom se u toj kompaniji žele potpuno okrenuti pretplatama te prekinuti s "jednokratnim licencama".