Računalna snaga

Kvantno računarstvo samo za zdravstveni sektor kroz suradnju klinike u Cleveland i IBM-a

Kvantno računarstvo samo za zdravstveni sektor kroz suradnju klinike u Cleveland i IBM-a
Depositphotos / Ilustracija

Klinika Cleveland i IBM službeno su predstavili prvu implementaciju kvantnog računala u privatnom sektoru kojim upravlja IBM u SAD-u. Quantum System One instaliran na klinici Cleveland bit će prvo kvantno računalo na svijetu koje će biti jedinstveno posvećeno zdravstvenim istraživanjima kako bi pomoglo klinici da ubrza biomedicinska otkrića.

"Ovo je ključna prekretnica u našem inovativnom partnerstvu s IBM-om, dok istražujemo nove načine primjene snage kvantnog računalstva u zdravstvu", rekao je Tom Mihaljevic, CEO i predsjednik Cleveland Clinic.

"Ova tehnologija ima ogromno obećanje u revolucioniranju zdravstvene skrbi i ubrzavanju napretka prema novoj njezi, liječenju i rješenjima za pacijente. Quantum i druge napredne računalne tehnologije pomoći će istraživačima da se pozabave povijesnim znanstvenim uskim grlima i potencijalno pronađu nove tretmane za pacijente s bolestima poput raka, Alzheimerove bolesti, i dijabetesa“, ističe Mihaljevic.

"Otkrivanjem IBM Quantum System One na klinici Cleveland, njihov tim istraživača svjetske klase sada može istraživati i otkrivati nova znanstvena dostignuća u biomedicinskim istraživanjima", rekao je Arvind Krishna, predsjednik i izvršni direktor IBM-a.

"Kombinirajući snagu kvantnog računalstva, umjetne inteligencije i drugih tehnologija sljedeće generacije sa svjetski poznatim vodstvom klinike Cleveland u zdravstvu i biološkim znanostima, nadamo se da ćemo zapaliti novu eru ubrzanih otkrića“, tvrdi Krishna.

Uz kvantno računalstvo, Cleveland Clinic-IBM Discovery Accelerator oslanja se na niz najnovijih dostignuća u računalnim tehnologijama, uključujući računalstvo visokih performansi putem hibridnog oblaka i umjetne inteligencije. Istraživači iz obje organizacije blisko surađuju na robusnom portfelju projekata s ovim naprednim tehnologijama za generiranje i analizu ogromnih količina podataka za poboljšanje istraživanja.

Akcelerator je generirao više projekata koji iskorištavaju najnovija dostignuća u kvantnom računalstvu, umjetnoj inteligenciji i hibridnom oblaku kako bi se ubrzala otkrića u biomedicinskim istraživanjima. To uključuje razvoj kvantnih računalnih cjevovoda za pregled i optimizaciju lijekova usmjerenih na specifične proteine, poboljšanje kvantno poboljšanog modela predviđanja za kardiovaskularni rizik nakon nesrčanih operacija i primjenu umjetne inteligencije za pretraživanje nalaza sekvenciranja genoma i velike mete lijekova baze podataka za pronalaženje učinkovitih, postojećih lijekova koji bi mogli pomoći pacijentima s Alzheimerovom i drugim bolestima.

Discovery Accelerator također služi kao tehnološki temelj za Globalni centar za istraživanje patogena i ljudskog zdravlja klinike Cleveland, dio Cleveland Innovation District. Centar, podržan ulaganjem od 500 milijuna dolara od države Ohio, Jobs Ohio i klinike Cleveland, okuplja tim usmjeren na proučavanje, pripremu i zaštitu od novih patogena i bolesti povezanih s virusima. Kroz Discovery Accelerator, istraživači iskorištavaju naprednu računalnu tehnologiju kako bi ubrzali kritična istraživanja liječenja i cjepiva. Značajan dio suradnje je usmjerenost na obrazovanje radne snage budućnosti i otvaranje radnih mjesta za rast gospodarstva. Osmišljen je inovativni obrazovni kurikulum za sudionike od srednje škole do profesionalne razine, koji nudi programe obuke i certificiranja u znanosti o podacima, strojnom učenju i kvantnom računalstvu kako bi se izgradila kvalificirana radna snaga potrebna za vrhunska računalna istraživanja budućnosti.