Ambiciozni planovi

King ICT nastavlja snažno širenje na području EU otvaranjem ureda u Bruxellesu

King ICT nastavlja snažno širenje na području EU otvaranjem ureda u Bruxellesu

Otvaranjem podružnice u Bruxellesu uz intenzivnije lokalno prisustvo htjeli smo produbiti odnose s korisnicima i partnerima na ovom području, imati mogućnost ponuditi veći dio portfelja, Ističe za ICTbusiness.info Željko Galić, voditelj poslovnice KING ICT Belgija.

Prema njeogivm riječima tamo vide puno prilika jer se radi o vrlo dinamičnom i otvorenom tržištu, što ne isključuje mogućnost da ćemo u budućnosti otvoriti neki oblik predstavništva i u nekim drugim zemljama EU ukoliko se pokaže poslovna opravdanost.

Kako se hrvatska IT tvrtka KING ICT širi na području Eu i koji su razlozi otvaranja ureda u Bruxellesu?

Potaknuti uspjehom koji smo postigli kod naših institucionalnih zapadnih korisnika (prvenstveno NATO i NCIA), značajniji i strukturiraniji izlazak na zapadna Europska tržišta sam se nametnuo kao jedan od neminovnih sljedećih koraka razvoja naše tvrtke. Kako nam je veći dio aktivnosti koncentriran oko NATO-a i sličnih korisnika koji imaju sjedište u Bruxellesu ili okolnim lokacijama, odlučili smo prvo predstavništvo u zapadnoj Europi otvoriti upravo tu. Otvaranjem podružnice uz intenzivnije lokalno prisustvo htjeli smo produbiti odnose s korisnicima i partnerima na ovom području, imati mogućnost ponuditi veći dio portfelja, adresirati širu bazu korisnika kroz prodajne i pretprodaje aktivnosti te staviti naglasak na partnerstva s najvećim tehnološkim tvrtkama.

Tko su ključni korisnici i partneri tvrtke KING ICT i kakvi su daljnji planovi?

Ključni korisnici KING ICT-a na ovom tržištu su zasigurno NATO i NATO Information and Commincation Agency (NCIA). Osim njih adresiramo i druge institucionalne korisnike, a želja nam je adresirati i srednje i velike tvrtke iz javnog i privatnog sektora koje djeluju na ovim tržištima, a dio rješenja iz portfelja grupe ćemo ponuditi i jedinicama lokalne uprave.

Koje su prednosti odabira Bruxellesa kao sjedišta poslovnice na području EU?

Kako smo već naveli, Bruxelles je sjedište najvećih Europskih i nekih svjetskih organizacija, prometno je odlično povezan s ostatkom zapadne Europe, sa Zagrebom je povezan kroz 3 izravna leta dnevno. Osim toga, radi se o vrlo dinamičnom i otvorenom tržištu, što ne isključuje mogućnost da ćemo u budućnosti otvoriti neki oblik predstavništva i u nekim drugim zemljama EU ukoliko se pokaže poslovna opravdanost. Dodatno, u Bruxellesu se nalaze i razna državna predstavništva i delegacije Republike Hrvatske u više institucija. Što se tiče samog tržišta, primijetili smo da vrlo pozitivno reagira na tvrtke koje su agilne, imaju ekspertizu i cjenovno su konkurentne što bi trebao biti slučaj s dosta hrvatskih IT firmi.

Kako se KING ICT orijentira prema Zapadu te koje su najnovije uspješne suradnje u području cyber securityja?

Mi vidimo zapadna tržišta kao ona na kojima se mogu ostvariti veći profiti, posebno u domeni konzultantskih IT usluga i implementaciji tehnoloških rješenja vodećih svjetskih proizvođača IT tehnologije. Tržište je u velikoj potražnji za vrhunskim IT uslugama i rješenjima u području cyber securitya, data centar tehnologija, mreže i clouda te interno i zajedno s našim partnerima radimo na dizanju kapaciteta i kompetencija na tim područjima. Usklađujemo se organizacijski za podršku poslovanju na tako izazovnim i zahtjevnim tržištima te širimo tehnološka partnerstva i ostvarujemo partnerske odnose s drugim IT tvrtkama.

Kako tvrtka KING ICT dokazuje da hrvatske tvrtke mogu ravnopravno konkurirati na međunarodnim natječajima?

Uz mnoge hrvatske IT tvrtke i sami smo dokazali da smo kao hrvatska IT scena izuzetno konkurentni na zapadnim tržištima, kako na razini kompetencija koje posjedujemo tako i s aspekta konkurentnosti. Međutim, mnoge naše tvrtke ne pojavljuju se na natječajima kod institucionalnih korisnika jer su isti izuzetno administrativno i resursno zahtjevni, procesi nerijetko traju vrlo dugo, eliminacijski kriteriji su izuzetno rigorozni i tada neke tvrtke jednostavno odustaju. Mi mislimo da hrvatske tvrtke sigurno mogu ravnopravno konkurirati na međunarodnim natječajima, ali se definitivno za to moraju organizacijski i administrativno pripremiti jer nama su trenutno konkurencija neke od najvećih svjetskih IT tvrtki.