Veliki problemi

Kibernetički napadi na lance opskrbe softverom nastavljaju rast

Kibernetički napadi na lance opskrbe softverom nastavljaju rast
Depositphotos / Ilustracija

Ukupni trošak kibernetičkih napada u lancu opskrbe softvera premašit će 80,6 milijardi dolara na globalnoj razini do 2026., u odnosu na 45,8 milijardi dolara 2023., prema novoj studiji Juniper Researcha. Ovaj rast od 76 posto odražava sve veće rizike od nepostojanja sigurnosnih procesa u lancu nabave softvera i sveukupnu rastuću složenost lanaca nabave softvera.

Nova studija naglašava potrebu za većim naglaskom na softverske elemente opskrbnog lanca kao kritičnu sigurnosnu ranjivost. Studija je analizirala kako su za rješavanje ovih rizika potrebni i pomaci u širim procesima kibernetičke sigurnosti i način razmišljanja oko upravljanja lancem nabave softvera. Studija također ispituje važnost lanaca nabave softvera u nekoliko vertikala, uključujući financijske usluge, vladu, automobilsku industriju i zdravstvo, čineći studiju ključnim štivom za ključne dionike u tim visokorizičnim industrijama.

“Lanac opskrbe softverom je tijekom godina zanemaren kao izvor rizika, što je dovelo do situacije u kojoj se organizacije suočavaju sa značajnim problemima ako ne mogu promijeniti način na koji rade”, rekao je Nick Maynard, autor izvješća i voditelj istraživanja u Juniper Researchu. "Kako lanci nabave softvera postaju složeniji, problem postaje eksponencijalno kompliciraniji, zahtijevajući hitnu pozornost da se, kroz propise, riješe SBOM-ovi (softverski troškovnici materijala), ugrađena sigurnost i rješenja za kibersigurnost."

BlackBerry, iskusni dobavljač sigurnosnih proizvoda, komentirao je studiju. “Poboljšanje sigurnosti lanaca nabave softvera ključno je za nacionalnu sigurnost i za izgradnju pouzdanog digitalnog svijeta,” rekao je Arvind Raman, CISO u BlackBerryju.

“BlackBerry pozdravlja ovu studiju Juniper Researcha, koja ističe zašto sigurnosne prakse lanca nabave softvera moraju usvojiti sve industrije, i drago nam je što smo primili priznanje za naša najbolja sigurnosna rješenja u klasi koja odgovaraju na ovu potrebu tržišta. BlackBerry je dugo bio šampion ugrađene sigurnosti i pionir kibernetičke sigurnosti, zbog čega smo zaslužili povjerenje organizacija širom svijeta“, ističe Raman.