IBM izdvaja upravljanje infrastrukturom u novu tvrtku NewCo

IBM izdvaja upravljanje infrastrukturom u novu tvrtku NewCo

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Jedna od najvećih i najstarijih IT tvrtki na svijetu IBM nastavlja s brzim prilagodbama tržištu, a jedna od njih je i izdvajanje upravljanja infrastrukturom u novu tvrtku NewCo, o čemu smo razgovarali s Davorom Malojčićem, generalnim direktorom IBM tehnoloških usluga za srednju i istočnu Europu. On ističe da za korisnike ključni kontakti će ostati isti, a kvaliteta usluga i isporuke koju im pružamo tijekom procesa razdvajanja ostat će nepromijenjena. Također, tijekom 2021. godine IBM će nastaviti ulagati u NewCo kao i prethodnih godina kako bi osigurao vodeću poziciju koju NewCo ima na tržištu.

Mnogi trendovi i izvješća pokazuju da je pandemija COVID-19 istaknula potrebu za stabilnom infrastrukturom koja može podržati poslovanje tvrtki u radu na daljinu. Vidimo prelazak na infrastrukturu i usluge zasnovane na oblaku, „edge“ računarstvo postaje korporativni standard, a broj kibernetičkih napada raste. Na koji način će te promjene i trendovi utjecati na infrastrukturne usluge 2021. i nakon toga?

Mnoge tvrtke su u COVID krizi poslovale i puno bolje nego što se očekivalo. Razlog tome leži upravo u IT-iju. Tvrtke su morale premjestiti zaposlenike na rad s udaljenih lokacija, poslovanje i trgovina su se prebacili u online sferu, a sve više javnih institucija komuniciralo je s građanima putem elektroničkih kanala. Ukratko, digitalna transformacija ubrzana je u mnogim tvrtkama neovisno o kojoj je industriji riječ.

Uz to, uloga IT-ija postala je još važnija. Upravo o IT-iju je ovisilo hoće li tvrtka nastaviti uspješno poslovati ili ne.  Slijedom stoga očekujem da će potražnja za rješenjima računarstva u oblaku, a prvenstveno tu mislim na hibridna cloud rješenja koja donose skalabilnost, visoke sigurnosne standarde i robusnost i dalje rasti. Također, zahtjevi za prenosivošću aplikacija na različitim platformama, kontejnerizacija i virtualizacija doprinijet će složenosti IT infrastrukture koja će morati biti pravilno dizajnirana, implementirana i s kojom će se morati pravilno upravljati.

Ako pogledate IDC izvješća, računarstvo u oblaku raste i IDC ove godine predviđa rast od 20% u uslugama upravljanja oblakom. Tvrtke će i dalje tražiti partnere koji im mogu pružiti ne samo tehnologiju, već i "ruku vodilju" na njihovom putu premještanja poslovanja u oblak ili na nekom drugom području digitalne transformacije njihova poslovanja.

Veliki broj tvrtki transformira svoje poslovanje i postaju kognitivne tvrtke. Što kognitivna tvrtka znači u smislu usluga i infrastrukture? I možete li mi dati neke primjere kako je IBM pomagao tvrtkama na putu prelaska u kognitivno poslovanje?

Mnogo je primjera iz različitih industrija gdje smo pomogli našim korisnicima u primjeni kognitivnih rješenja. Uvijek sam posebno ponosan na uspješne projekte iz naše regije jer istinski vjerujem kako je regija srednje i istočne Europe zaista mjesto odakle dolaze brojne inovacije i zanimljivi projekti na području digitalizacije.

Na primjer, poljsko Ministarstvo zdravstva, uz podršku IBM-a, u samo četiri dana dizajniralo je i pustilo u rad BOT rješenje za komunikaciju s građanima o svim važnim pitanjima vezanim uz COVID-19. Danas to rješenje podržava oko 150 000 razgovora s građanima pokrivajući različite kategorije na koje epidemija utječe, od medicinskih tema, pitanja o mobilnosti građana do pravnog i socijalnog područja. Jedan od primjera kojeg bih također volio istaknuti dolazi iz Bugarske.  Riječ je o pružatelju logističkih usluga, tvrtki ECONT koja je smjestila svoj novi, centralizirani sustav za upravljanje video zapisima u IBM-ov public cloud kako bi poboljšali korisničko iskustvo za svoje poslovne i privatne korisnike te optimizirali back-office procese. ECONT na ovaj način može iznimno brzo pretraživati videozapise, reagirati i odgovoriti na potencijalne rizike i prilike u realnom vremenu te držati visoke standarde kvalitete.

Nedavno je IBM potpisao petogodišnji ugovor s Luminor bankom, trećom po veličini bankom u baltičkoj regiji, gdje će IBM pomoći Luminoru na putu digitalne transformacije. Uz našu pomoć, Luminor će ubrzati uvođenje novih tehnoloških rješenja u hibridnom računarstvu u oblaku kako bi ostvarili efikasnije poslovne procese, agilniji pristup poslovanja, brži razvoj aplikacija, a sve zadovoljavajući visoke sigurnosne i regulatorne zahtjeve.

Očito je da se sve više tvrtki okreće AI-u kada je riječ o povećanju produktivnosti i automatizaciji, inovacijama i personalizaciji. Recite nam kako će AI promijeniti svijet infrastrukture i poslovanja?

Već ga mijenja, i to na bolje. Rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji koja se koriste u upravljanju IT sustavima rade na istom principu kao i kognitivna rješenja za umjetnu inteligenciju koja koristimo za transformiranje poslovnih procesa. Uče iz velikih količina podataka, a zatim ta stečena znanja primjenjuju za različite benefite u poslovanju.

Tu bih svakako istaknuo AIOps (Umjetna inteligencija za IT operacije). Riječ je o rješenju koje koristi strojno učenje za prikupljanje i agregiranje golemih količina podataka generiranih komponentama IT infrastrukture, a zatim prepoznaje značajne događaje i obrasce povezane s performansama sustava, dijagnosticira uzroke i izvještava o njima IT za donošenje odluka u realnom vremenu – u većini slučajeva vam nudi i automatsko rješenje problema bez ljudske intervencije.

Postoje i mnoga druga rješenja koja nam pomažu u automatizaciji i optimizaciji upravljanja infrastrukturom, poput MCMP (Multi Cloud Management Platform), „Security Threat Intelligence“, „Resiliency Orchestration“ itd.

I da zaključim, trendovi koji su vidljivi u poslovanju, a vezuju se uz digitalnu transformaciju kao što su big data, automatizacija ili AI zahtijevaju primjenu sličnih rješenja i u upravljanju IT infrastrukturom. I jedno i drugo će rasti i dalje i vući će jedni druge naprijed.

IBM je najavio da će se dio poslovanja koji se odnosi na upravljanje infrastrukturnim uslugama odvojiti od IBM-a i djelovat će kao neovisna tvrtka koja se trenutno zove NewCo. IBM-ova strategija rasta je staviti veći fokus na hibridni oblak i AI, dok će NewCo biti posvećen infrastrukturnim uslugama za svoje klijente. Što ovo znači za vaše klijente, je li ovo razdvajanje usluga u vašem portfelju?

Za naše korisnike to znači još kvalitetniju uslugu - fokusiranjem na ono što najbolje radimo i pružanjem tih usluga našim korisnicima. Velike tvrtke obično šire svoja ulaganja i postavljaju prioritete na više područja, što je i logično, a mi ćemo sada ulagati i fokusirati se upravo na tehnološke usluge.

NewCo će imati više slobode u smislu ostvarivanja partnerstva s drugim pružateljima tehnoloških rješenja i usluga i na taj način bit će idealan partner našim korisnicima.

NewCo kao kompanija zasigurno će biti globalni lider u upravljanju složenom i kritičnom infrastrukturom i kao takva nastavit će pružati potporu našim korisnicima u projektima digitalizacije i modernizacije njihove infrastrukture. Naravno, korisničko iskustvo i visoki sigurnosni standardi te privatnost i zaštita podataka su imperativ.

Koji je potencijal NewCo-a da bude neovisna tvrtka. U kojim sektorima vidite najveći potencijal?

Kao neovisna tvrtka NewCo ima potencijal startupa, ali startupa koji ima više od 4600 korisnika širom svijeta, godišnji prihod od oko 19 milijardi američkih dolara i visoko kvalificirane IT stručnjake. I sami znate, bez IT infrastrukture poslovanje ne bi bilo moguće - od rezerviranja zrakoplovnih usluga do izvršavanja internetskih bankarskih transakcija. Tu leži snaga NewCo-a – zaposlenici i usluge koje NewCo pruža osiguravaju neometano odvijanje ključnih operacija u javnom i privatnom sektoru.

Također, kao što sam već spomenuo, NewCo će moći širiti partnerstva, a uzimajući u obzir "IBM-ov DNA" koji nosi u sebi, bit će vodeći partner za IBM-ova rješenja. I NewCo će nastaviti ulagati računarstvo u oblaku, blockchain i umjetnu inteligenciju, ali s naglaskom na infrastrukturu i IT tehnologiju.

IBM je upravo najavio ključne članove izvršnog tima koji će voditi NewCo? Kako će se voditi proces razdvajanja 2021. i koja je strategija za 2021. tijekom tranzicijske faze? Kako će razdvajanje upravljanih infrastrukturnih usluga utjecati na poslovanje u Hrvatskoj i regiji srednje istočne Europe?

Za naše korisnike ključni kontakti će ostati isti, a kvaliteta usluga i isporuke koju im pružamo tijekom procesa razdvajanja ostat će nepromijenjena. Također, tijekom 2021. godine IBM će nastaviti ulagati u NewCo kao i prethodnih godina kako bi osigurao vodeću poziciju koju NewCo ima na tržištu.

IBM posluje na području srednje i istočne Europe još od 1932. Pružamo podršku našim korisnicima lokalno i globalno, a to će nastaviti raditi i NewCo putem naših lokalnih ureda kao i kroz mrežu IBM-ovih centara u centralnoj i istočnoj Europi koji zapošljavaju nekoliko tisuća visoko obrazovanih stručnjaka. Lokalno znanje koje imamo u kombinaciji s globalnim iskustvima koje u bilo kojem trenutku možemo donijeti našim korisnicima u ovoj regiji donose dodanu vrijednost našim korisnicima bez obzira da li traže lokalnu ili međunarodnu podršku.

- Pandemija je dramatično ubrzala digitalizaciju. Kao što je već spomenuto, mnoge su tvrtke bile prisiljene ubrzati svoje procese, što je rezultiralo trajnim promjenama i svjedoci smo sve većeg značaja IT  direktora u cijelom svijetu. Što osobno vidite na horizontu, što tvrtke trebaju učiniti danas da bi se pripremila za budućnost?

Da, slažem se s vama - tijekom ove krize, a posebno na njenom početku, naši kolege IT direktori i njihovi timovi postali su heroji u svojim tvrtkama. U gotovo svim organizacijama, bile one privatne ili javne, čelni ljudi su vrlo brzo shvatili važnost IT-a i počeli su ubrzano digitalizirati svoje procese.

Danas živimo i radimo na poprilično nov način – manje ili gotovo uopće ne putujemo, radimo od kuće, poslovne konferencije se događaju u virtualnom svijetu,.. Promijenilo se i naše razmišljanje. Kao kupci postali smo otvoreniji za digitalna rješenja. U poslovnom smislu, ovo je i prilika za mnoge industrije. Nova rješenja poput clouda, umjetne inteligencije ili blockchaina pomoći će im iskoristiti tu priliku. Naravno, primjena tehnologije donosi i odgovornost i iznimno je važno da tvrtke koriste tehnologiju na siguran, etičan i transparentan način.

Još iz kategorije

Spanova digitalna platforma za upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama

Spanova digitalna platforma za upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama

30.11.2022.

Span.zone je jedinstvena platforma na hrvatskom tržištu koja svim poslovnim korisnicima omogućava jednostavno, uvijek dostupno i intuitivno upravljanje digitalnim resursima. To uključuje automatiziranu nabavu, aktivaciju i upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama.

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

30.11.2022.

Syntio je ove godine prema Financial Timesu proglašen najbrže rastućom IT tvrtkom u Hrvatskoj i 55. u tom sektoru u Europi. Zadnjih nekoliko godina radili su na razvoju vlastite podatkovne platforme Dataphos, o čemu smo razgovarali s Jasonom Gouldom, Chief Evangelistom u Syntiju koji nam je rekao sve o novom komercijalnom proizvodu.

Meddox razvio tehnologiju čitanja zdravstvenih nalaza

Meddox razvio tehnologiju čitanja zdravstvenih nalaza

30.11.2022.

Meddox je domaća aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, u početnoj fazi razvoja prikupila je 10.000 aktivnih korisnika koji su kroz aplikaciju do sada pohranili preko 40.000 zdravstvenih parametara