Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo će zajednički razvijati alternativu Google Play Storeu

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo će zajednički razvijati alternativu Google Play Storeu

Foto: Antonio Jularić

Huawei je još sredinom prošle godine počeo naveliko raditi na alternativi za Google Play Store, a s početkom ove pridružili su mu se drugi kineski velikani - Xiaomi i BBK-ovi Oppo te Vivo. Zajedničkim će snagama pronaći nešto što bi trebalo zadovoljiti potrebe korisnika pa samim time otkloniti potrebu za Googleovom platformom.

Upravo zato rade na svojoj, ujedinjeni pod imednom Global Developer Service Alliance (GDSA), što znači da su pozvani svi proizvođači. Doslovno, u prijevodu GDSA znači "globalni savez za razvoj usluga". Sve što u samom početku trebaju zapravo imaju jer Google Play Store ionako je oduvijek zabranjen u Kini pa korisnici imaju naviku na razne načine preuzimati aplikacije za svoje uređaje.

Nažalost po proizvođače u Kini, nije dovoljno biti jak samo kod kuće pa cijelu priču treba ponuditi na globalnoj razini i poljuljati dominaciju koju uživa Google zahvaljujući liderskoj poziciji na tržištu pametnih telefona. Koju može zahvaliti Android operativnom sustavu, naravno.

Na papiru bi uistinu ta dominacija mogla biti narušena jer proizvođači navedeni u uvodu zajedno čine više od 40 posto svjetskog tržišta pametnih telefona. Barem prema podacima iz posljednjeg kvartala prošle godine. Kad se tome pridoda oko 15 posto udjela koji uživa Apple, ispada da bi bez kineskih proizvođača, Google Play Store uz sebe imao manje od polovice trenutnog tržišta. A to nije mala stvar. Kao što nije mala stvar stići do te situacije.

Koliko je teško ponuditi alternativu zna Huawei, bolje od svih. Mate 30 pojavio se samo na kineskom tržištu, kao i onima srodnima mu u susjedstvu. Međunarodno je tržište ostalo zakinuto za taj hvalevrijedan uređaj jer uz sve sankcije i zabrane, jednostavno nije mogao postići željeni uspjeh.

Za kraj, imati alternativu za Play Store znači prihode od aplikacija. Google samo po tom pitanju ostvaruje godišnje 8,8 milijardi američkih dolara i ući u taj prostor svakako je dodatni motiv. Sve u svemu, bit će zanimljivo promatrati što se ove godine događa na turbulentnom tržištu.

Još iz kategorije

Canon predstavio seriju crno-bijelih višefunkcijskih pisača formata A3 imageRUNNER 2425

Canon predstavio seriju crno-bijelih višefunkcijskih pisača formata A3 imageRUNNER 2425

31.07.2020. komentiraj

Canon CEE je predstavio seriju crno-bijelih višefunkcijskih pisača formata A3 – imageRUNNER 2425. Ti pouzdani pisači visoke funkcionalnosti koji se lako koriste istinski su nasljednik iznimno dobro prodavane serije imageRUNNER 2520, nude veću produktivnost i mogućnosti povezivanja, naprednu sigurnost te nizak ukupan trošak posjedovanja, što ih čini sjajnim dodatkom manjim i srednjim uredima koji trebaju ispis i skeniranje u većem obimu.

Novi regionalni projekt IN2 grupe za OTP Osiguranje

Novi regionalni projekt IN2 grupe za OTP Osiguranje

30.07.2020. komentiraj

Za OTP Osiguranje u Srbiji IN2 grupa završava implementaciju rješenja INsurance2 Front Office za prodaju proizvoda osiguranja u poslovnicama Vojvođanske banke. Ova implementacija je uvod i priprema za predstojeću integraciju OTP banke i Vojvođanske banke koja slijedi u svibnju 2021. godine. Integracijom će nastati druga komercijalna banka po veličini u Srbiji, a broj poslovnica koje koriste ovo rješenje povećat će se sa sadašnjih 90 na 210.

Usmjerenost na elektroničke usluge i digitalno poslovanje stavlja kibernetičku sigurnost na vrh liste prioriteta

Usmjerenost na elektroničke usluge i digitalno poslovanje stavlja kibernetičku sigurnost na vrh liste prioriteta

22.07.2020. komentiraj

Hrvatska pošta krenula je u veliki proces digitalizacije svojih usluga, a jedna od ključnih stvari na koje pritom treba paziti svakako je cbyer sigurnost, osiguranje kontinuiteta poslovanja, ističe u razgovoru za ICTbusiness.info voditeljica odjela cyber sigurnosti Hrvatske pošte Danijela Marijanović.