Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo će zajednički razvijati alternativu Google Play Storeu

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo će zajednički razvijati alternativu Google Play Storeu

Foto: Antonio Jularić

Huawei je još sredinom prošle godine počeo naveliko raditi na alternativi za Google Play Store, a s početkom ove pridružili su mu se drugi kineski velikani - Xiaomi i BBK-ovi Oppo te Vivo. Zajedničkim će snagama pronaći nešto što bi trebalo zadovoljiti potrebe korisnika pa samim time otkloniti potrebu za Googleovom platformom.

Upravo zato rade na svojoj, ujedinjeni pod imednom Global Developer Service Alliance (GDSA), što znači da su pozvani svi proizvođači. Doslovno, u prijevodu GDSA znači "globalni savez za razvoj usluga". Sve što u samom početku trebaju zapravo imaju jer Google Play Store ionako je oduvijek zabranjen u Kini pa korisnici imaju naviku na razne načine preuzimati aplikacije za svoje uređaje.

Nažalost po proizvođače u Kini, nije dovoljno biti jak samo kod kuće pa cijelu priču treba ponuditi na globalnoj razini i poljuljati dominaciju koju uživa Google zahvaljujući liderskoj poziciji na tržištu pametnih telefona. Koju može zahvaliti Android operativnom sustavu, naravno.

Na papiru bi uistinu ta dominacija mogla biti narušena jer proizvođači navedeni u uvodu zajedno čine više od 40 posto svjetskog tržišta pametnih telefona. Barem prema podacima iz posljednjeg kvartala prošle godine. Kad se tome pridoda oko 15 posto udjela koji uživa Apple, ispada da bi bez kineskih proizvođača, Google Play Store uz sebe imao manje od polovice trenutnog tržišta. A to nije mala stvar. Kao što nije mala stvar stići do te situacije.

Koliko je teško ponuditi alternativu zna Huawei, bolje od svih. Mate 30 pojavio se samo na kineskom tržištu, kao i onima srodnima mu u susjedstvu. Međunarodno je tržište ostalo zakinuto za taj hvalevrijedan uređaj jer uz sve sankcije i zabrane, jednostavno nije mogao postići željeni uspjeh.

Za kraj, imati alternativu za Play Store znači prihode od aplikacija. Google samo po tom pitanju ostvaruje godišnje 8,8 milijardi američkih dolara i ući u taj prostor svakako je dodatni motiv. Sve u svemu, bit će zanimljivo promatrati što se ove godine događa na turbulentnom tržištu.

Još iz kategorije

Nova e-usluga grada Zagreba

Nova e-usluga grada Zagreba

24.02.2020. komentiraj

Grad Zagreb predstavio je novu digitalnu uslugu pod imenom e-Narudžbenica te je tako Grad Zagreb u cijelosti implementirao digitalizirani proces izrade, potpisivanja i slanja e-narudžbenica u postupcima jednostavne nabave.

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

21.02.2020. komentiraj

Da usluge podatkovnih centara ispunjavaju njihove svakodnevne potrebe potvrđuje tek 29 posto utjecajnih klijenata, dok samo 6 posto smatra da se podatkovni centri pravovremeno ažuriraju prijevremeno, predviđajući njihove potrebe. Takve zaključke moguće je pronaći u izvještaju najnovijeg zajedničkog istraživanja tvrtki Forbes Insights i Vertiv (NYSE: VRT)  - “The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity. Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjerima koji pružaju podatkovne usluge u različitim poslovnim sektorima diljem svijeta.

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

20.02.2020. komentiraj

CroAI okuplja kao Udruga za umjetnu inteligenciju vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije te podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.