MWC 2024

Huawei predstavio 5.5G koji komercijalno kreće ove godine

Huawei predstavio 5.5G koji komercijalno kreće ove godine
Dražen Tomić / Tomich Productions

Huawei je na najvećem godišnjem sajmu industrije mobilnih komunikacija, MWC Barcelona, naglasak stavio na komercijalizaciju novog 5.5G standarda koji u komercijalnu primjenu ulazi već ove godine, a dodatno će otključati potencijal mobilnih mreža i stvoriti nove prilike za rast telekomunikacijske industrije. 5.5G bit će ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga.

Tijekom MWC Barcelona 2024, Huawei je ugostio brojne globalne operatere, industrijske partnere i voditelje javnog mišljenja za rasprave o budućoj sinergiji mreže, oblaka i inteligencije na svom izlogu "Advance Intelligence". Tvrtka ima za cilj promovirati inteligentnu digitalnu transformaciju u svim industrijama, izgraditi uspješan industrijski ekosustav, ubrzati pozitivan poslovni ciklus 5G i pripremiti se za nadolazeću eru 5.5G. Huawei je predstavio cijeli niz 5.5G, F5.5G i Net5.5G proizvoda i rješenja za više scenarija te je predan suradnji s globalnim operaterima i industrijskim partnerima kako bi prihvatio izazove i prilike i vodio budućnost inteligentne svijet. Do sada je Huawei već pomogao operaterima da pokrenu 5.5G komercijalnu verifikaciju i testiranje u više od 20 gradova diljem svijeta. Huawei će na MWC-u lansirati i prvi temeljni model telekomunikacija u industriji koji će ponuditi inteligentne aplikacije temeljene na ulogama i scenarijima za podršku zahtjevima industrije za agilnim pružanjem usluga.

5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi. U downlinku, maksimalna brzina doseže 10 Gbps, što je značajan skok s početnih 1 Gbps 5G mreže. Također, 5.5G olakšava inovativne usluge poput XR-a i 3D prikaza bez naočala. Brzine uplinka rastu na 1 Gbps s prethodnih 100 Mbps. Ovo poboljšano izvođenje ključno je u eri dominiranoj cloud podacima, rastućem live streamingu i imerzivnim hologramima, osiguravajući besprijekorne doživljaje. U staničnom IoT-u, 5.5G podržava do 100 milijardi veza u svim scenarijima, zadovoljavajući potrebe za industrijskom visokom brzinom te prilagođavajući raznoliko IoT module uključujući RedCap i pasivne uređaje. U smislu determinističkog iskustva, 5.5G će smanjiti latenciju na samo 1 ms, podržati pozicioniranje na razini centimetara te povećati pouzdanost mreže za toB usluge.

Li Peng, korporativni viši potpredsjednik Huaweija i predsjednik ICT prodaje i usluga, na 5G Beyond Growth Summitu koji je organiziran u sklopu MWC objasnio je da se 5G već pokazao kao tehnologija koja je telekom industriji stvorila nove prilike, a 5.5G je tehnologija koja će samo dodatno potaknuti pozitivne trendove.

"5G je na pravom putu prema poslovnom uspjehu. Komercijalna uporaba 5G usluge počela je 2019. i tijekom proteklih pet godina tehnologija je privukla 1,5 milijardi korisnika širom svijeta. Trenutačno, 20 posto globalnih mobilnih pretplatnika koristi 5G mrežu, a ti korisnici generiraju 30 posto ukupnog mobilnog prometa i doprinose 40 posto prihoda mobilnih usluga”, izjavio Li Peng.

Li je objasnio da se tehnologija 5.5G spaja s tehnologijama umjetne inteligencije i clouda, što će omogućiti značajno brže iskorištavanje potencijala svih tih tehnologija.

Telekom operatori na Bliskom Istoku već su implementirali Massive MIMO mreže, a optimalno iskustvo koje pružaju te mreže učinilo je uspješnim uvođenje 5G FWA (Fixed Wireless Access) tehnologije. Trenutačno, 5G FWA povezao je gotovo 3 milijuna domaćinstava, čime je postao snažan pokretač rasta prihoda za operatore. Više od 20 posto globalnih 5G operatera već je usvojilo modele cjenovnog razvrstavanja temeljenog na brzini, a na primjeru jednog od takvih operatera se pokazalo da to može podići prosječan prihod po korisniku za čak 23 posto. U slučaju drugog operatera koji je napravio paket za korisnike s garantiranim uplinkom kako bi pružio iskustvo visoke definicije prijenosa, prosječan prihod po korisniku je povećan za više od 70 posto. Razvijaju se i nove usluge, primjerice korištenje cloud mobitela, virtualnih avatara kao standarda u pozivima, real-time prijava šteta od osiguranja i sl.

“5G je također usvojen među mnogim industrijama. U Kini je više od 50.000 slučajeva uporabe privatnih 5G mreža ušlo u komercijalnu upotrebu u više od 50 različitih industrija”, zaključuju iz Huaweija.