GDi u 2019. nastavio rast prihoda i oslanjanje na vlastita rješenja i nova zapošljavanja uz visoku razinu izvoza

GDi u 2019. nastavio rast prihoda i oslanjanje na vlastita rješenja i nova zapošljavanja uz visoku razinu izvoza

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Iako je ovo godina krize GDi Grupa, prema riječima suosnivača Borana Lončarića koji je danas predsjednik Uprave krovne tvrtke, nastavili su sa zapošljavanjima. Od cijele ove godine očekuju da bude na sličnoj razini kao i prošla, što je zapravo jako dobro. Lončarić za ICTbusiness.info ističe kako su u 2019. imali 123 milijuna kuna konsolidiranih prihoda.

Najveći dio prihoda GDi-a u realnom sektoru Grupa je ostvarila u sektorima poljoprivrede i telekomunikacija gdje se etablirala kao jedan od vodećih igrača u regiji, pojašnjava Lončarić i dodaje da su u 2019. godini GDi je, temeljem dugoročnog rada, vlastitih ulaganja i njegovanja dugoročnih odnosa s korisnicima, partnerima i širom zajednicom ostvario intenzivan organski godišnji rast od čak 22,28 posto konsolidiranih prihoda od prodaje roba, usluga i rješenja, tj. od licenciranja, implementacije, te podrške i vođenja rada suvremenih tehnoloških cjelovitih rješenja za industriju, za javnu upravu, te za znanost, istraživanje, razvoj i obrazovanje.

Istovremeno, od njegovih riječi 73 posto ukupnih prihoda GDi Grupe je ostvareno izvan Hrvatske i time je GDi jedan od najvećih IT izvoznika u odnosu na ukupne prihode-

Kako ističe Lončarić u 2019 godini GDi Grupa je povećala broj zaposlenih preko 16 posto te u prvih 6 mjeseci 2020 nastavila je snažan trend rasta s čak 14 novih zapošljavanja unatoč COVID 19 krizi.

Što je za GDi ključno u ovoj godini, projekti i implementacije i kakva su očekivanja od 2021. godine?

GDi dugi niz godina ulaže u interni razvoj vlastitog softvera te naših vlastitih robnih marki GDi Ensemble i GDi Atlas što uključuje rješenja na područjima operacije podrške sustava (OSS), sustava za podršku u odlučivanju (DSS), računalstva u Oblaku i geoinformacijskim sustavima (GIS) kako za komercijalni tako i za javni sektor.  GDi također sudjeluje u dodatnim akcijama društvenog doprinosa kroz svoj tradicionalni  „GDi For STE(A)M” program potpora za izvrsnost u STEM disciplinama za studente i srednjoškolce te potpora umjetnosti. Također, GDi tim je u nedavnim događajima koje su zadesile Hrvatsku i svijet, koronavirus odnosno bolest COVID-19 te potres u Zagrebu, pružio pomoć kroz stručno znanje i digitalne alate kako bi javnost imala najnovije informacije. Trenutno, GDi pokušava približiti svoja rješenja u digitalnom obliku široj javnosti putem webinara koji predstavlja digitalnu transformaciju kao centralnu strategiju poslovanja gotovo svih organizacija. Digitalizacija i virtualno okruženje postaje novo normalno u društvu i industriji te GDi potiče korištenje digitalne tehnologije za komunikaciju i suradnju za brzu i agilnu koordinaciju različitih aktivnosti.

Očekivanja za 2021. godinu i dalje se najviše baziraju na kontinuiranoj digitalizaciji poslovanja kako u realnom tako i u javnom sektoru. Sve je više bitna i agilnost i kapacitet inoviranja, tj. sposobnosti dobro fokusiranog, učinkovitog i hitrog uvođenja unapređenja i inovacija, posebno u današnjem svijetu koji je obilježen stalnim tehnološkim unapređenjima i mogućnostima. Danas se, zahvaljujući modernom softveru kakav je GDi-jev, koji radi i putem IoT-a, masovnim senzorima i komunikacijama, te 'digitalnim replikama' svih stvari, osoba, pojava i procesa, sve odvija skoro u realnom vremenu. GDi, kao vodeći u svojem segmentu u srednjoj Europi jasno vidi da će za dugoročni uspjeh biti presudno da se ICT tvrtke izdignu iz 'samo lokalnih' u nacionalne i srednjoeuropske.

Što korisnici danas očekuju i traže?

Što se tiče sve više prisutne i rekli bi “normalne” digitalizacije, današnji korisnici očekuju jednostavne i pametna načine za optimizaciju poslovanja. Samo neke od zahtjeva korisnika koji smo posebno primijetili u svim industrijama se baziraju na poboljšanju ključnih pokazatelja uspješnosti i učinkovitom upravljanju rastom resursa, imovina, procesa, itd. Zbog toga je naš stručni tim vođen misijom kako razumjeti predvidjeti I zadovoljiti potrebe korisnika kroz rješenja koja unapređuju njihove poslovne procese u potpunosti, pa i iznad očekivanja. Strategija GDi-a se temelji na ustrajnom ulaganju u vlastite ljude, kvalitetnim industrijskim softverskim proizvodima pod vlastitom robnom markom te upornim dugogodišnjim ulaganjem u međunarodni marketing i razvoj poslovanja i van regije i izvan Europe. GDi-jevi korisnici su mnoge najveće telekom grupacije u Europi, Bliskom Istoku i Latinskoj Americi te rastući regionalni operateri. Na Bliskom istoku su veliki korisnici telekom operateri i nacionalne energetske kompanija, zatim naftna industrija i elektro energetske kompanije. U realnom sektoru farmaceutika, poljoprivreda, transport i logistika, proizvodnja i prerada tako da kompanija ima duboko poznavanje stvarno širokog segmenta korisnika.

GDi danas ima veliku paletu različitih proizvoda u segmentu digitalizacije i digitalne transformacije poslovanja za tvrtke li i javni sektor. Koja su to ključna rješenja koja nudite na tržištu?

Portfelj pod krovnim nazivom GDi Ensemble uključuje rješenja za upravljanje imovinom, radnom snagom i aktivnostima na terenu, IoT senzorikom, sljedivosti u poljoprivredi, ribarstvu i logistici, digitalizacijom poslovnih procesa u državnom i realnom sektoru, proizvodnjom i obradom prostornih podataka te zastupanjem svjetskih softverskih kuća na višestrukim tržištima.  GDi je  prisutan i radi  B2B industrijska rješenja za telekomunikacije, energetiku i promet u praktično svim zemljama srednje Europe, od Poljske, Njemačke, Austrije, Mađarske i Slovenije, do Rumunjske, Ukrajine, Srbije, Makedonije i Albanije.

GDi cjelovita rješenja vrlo se učinkovito koriste i u upravljanju prirodnim resursima: evidenciji šuma, bio raznolikosti, upravljanje kvalitetom voda i zraka, čime se GDi potvrđuje kao jedan od značajnijih doprinositelja pozitivnim trendovima EU usmjerenih na očuvanje prirodnih bogatstava i aktivno upravljanje klimatskim promjenama. Klimatske promjene također imaju izniman učinak na proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane, koja se za vrijeme COVID-19 pandemije pokazala kao strateška industrija mnogih zemalja. GDi grupa broji preko 200 tehničkih eksperata u CEE regiji koji direktno rade na razvoju ili implementaciji najkompleksnijih tehničkih rješenja.

Nova pojačanja posljednjih mjeseci, kvaliteta poslovanja...

GDi Grupa nastavlja snažan rast te ostvaruje više od 123 milijuna kuna ukupnog konsolidiranog prihoda u 2019. godini. GDi svoje proizvode, usluge i rješenja pruža korisnicima u segmentima industrije, infrastrukture i komercijalnog poslovanja, javne uprave i sigurnosti te istraživanja, razvoja, znanosti i edukacije. Najveći dio prihoda GDi-a u realnom sektoru Grupa je ostvarila u sektorima poljoprivrede i telekomunikacija gdje se etablirala kao jedan od vodećih igrača u regiji. U 2019. godini GDi je, temeljem dugoročnog rada, vlastitih ulaganja i njegovanja dugoročnih odnosa s korisnicima, partnerima i širom zajednicom ostvario intenzivan organski godišnji rast od čak 22,28 posto u 2019 u odnosu na 2018. konsolidiranih prihoda od prodaje roba, usluga i rješenja, tj. od licenciranja, implementacije, te podrške i vođenja rada suvremenih tehnoloških cjelovitih rješenja za industriju, za javnu upravu, te za znanost, istraživanje, razvoj i obrazovanje. 73 posto ukupnih prihoda GDi Grupe je ostvareno van matične države odnosno van Republike Hrvatske. Također, u 2019 godini GDi Grupa je povećala broj zaposlenih preko 16 posto, te u prvih 6 mjeseci 2020 nastavila je snažan trend rasta s čak 14 novih zapošljavanja unatoč COVID 19 krizi.

GDi (GDi Grupa d.o.o.) se temeljem dugoročnog rada, vlastitih ulaganja i njegovanja dugoročnih odnosa s korisnicima, partnerima i širom zajednicom se pozicionirala među vodeće Hrvatske proizvođače softverskih rješenja s jakom regionalnom prisutnošću. Posluje kroz svojih 15 ovisnih društava i 1 podružnicom u 14 zemalja srednje i jugoistočne Europe, te sa korisnicima kako u srednjoj i jugoistočnoj Europi, tako i u 10 vremenskih zona na više kontinenata globalno.

GDi-jev moto je „Do well and do good“ tako da je vrlo važna komponenta dijeljenje tog uspjeha s zaposlenicima i zajednicom što se prevodi u brojna sponzorstva, stipendije i humanitarne akcije kojima se ispunjava društveno odgovorna komponenta. GDi je proslavio 30 godina poslovanja uz dodjelu nagrada školama iz raznih regija. Tijekom 2019. nastavljeno je stipendiranje studenata, u Sloveniji nagrade za najbolje magistarske radove. Bitna komponenta je podrška za žene u tehnologiji kroz aktivno stipendiranje. GDi je također dodijelio nagrade za najbolje matematičare u Srbiji, donirao računalnu opremu za srednje škole u Skopju, dao doprinos izgradnji "NURDOR" bolnice za tretmane djece oboljele od karcinoma u Nišu , podupirali obnovu poznate povijesne koncertne dvorane i cijele zgrade neprofitne udruge građana ljubitelja glazbe u Zagrebu, HGZ. Tijekom 2019. u Albaniji GDi je podržao odgovor na tragičan potres u lučkom gradu Drač sa kompletnim procesom podržanim u računalnom oblaku i na pametnim mobilnim terenski uređajima.  Kao plan za budućnost, GDi nastoji stvarati, razvijati i održavati kvalitetna partnerstva s klijentima, kontinuirano razvijati vlastita rješenja i ulagati u razvoj ljudskih resursa kako bi nastavili globalni rast temeljen na inovativnim proizvodima.

 

Još iz kategorije

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

13.01.2021. komentiraj

Promjene u uvjetima poslovanja, poput rada od kuće, postavljaju nove, dosad neviđene izazove za tvrtke i organizacije. Iako se u posljednje vrijeme poslovni svijet naizgled uvelike preselio na online platforme, istraživana pokazuju da čak 98% ispitanika nailazi na poteškoće prilikom korištenja usluga i alata za remote način rada (Global WorkForce Survey 2020). Jednako tako, pokazalo se da napredna, inteligentna user friendly rješenja za poslovanje mogu pospješiti poslovanje i unaprijediti suradnju s partnerima i klijentima.

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

11.01.2021. komentiraj

Lenovo je u Hrvatskoj došao do prve pozicije na PC tržištu, a za ovu godinu očekuje nastavak pozitivnih trendova koje smo imali u 2020. godini, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev.

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

10.01.2021. komentiraj

Zoom je imao iznimno uspješnu 2020. i to ne čudi jer još u prosincu prošle godine broj korisnika “vrtio” mu se oko deset milijuna, a sad je na otprilike 350 milijuna. Bilo bi šteta stati na tome i ne iskoristiti mogućnosti koje su se otvorile iznenadnom popularnosti pa su u kompaniji odlučili “pojačati” usluge kroz e-mail i kalendar.