Digitalna tvornica

Digitalna tvornica

Foto: Siemens

U Chengduu Siemens upravlja jedna od najmodernijih tvornica u Kini. Ali ne samo to: 2018. je Svjetski gospodarski forum Siemens Electronic Works Chengdu nagradio kao jednu od najmodernijih tvornica svijeta. Tvornica je ogledni primjer za Industriju 4.0 i pokazuje kako digitalizacija potiče inovacije.

Na prvi pogled Chengdu izgleda kao bilo koji drugi industrijski grad u jugozapadnoj Kini: obični betonski neboderi i autoceste s više traka okružuju mali stari grad, u kojem možete kušati ljuta jela provincije Sichuan i pratiti nešto mirniji tempo života u odnosu na Peking. No grad s 15 milijuna stanovnika doživio je boom. Mnogi industrijski proizvođači high-tech-proizvoda već su se udomaćili. Chengdu pokazuje da inovacije na području high-techa u Kini nisu rezervirane samo za glavni grad Peking i velike obalne gradove Šangaj i Shenzhen.

Najbolji je primjer za to Siemens Electronic Works Chengdu (SEWC) – to je najbolje mjesto za tvrtke u Kini koje žele iz prve ruke naučiti kako digitalizirati svoju proizvodnju. Jednako je velik i interes: „Imamo preko 10 000 posjetitelja svake godine”, objašnjava rukovoditelj postrojenja Li Yong LI. „Delegacije velikih kineskih industrijskih poduzeća ne informiraju se u SEWC-u samo o prednostima digitalizacije za proizvođače. Također ćete naučiti kako konkretno provesti digitalizaciju u tvornici.” U SEWC-u se proizvodnja digitalno bilježi, prati, analizira i stalno optimizira. To ne znaju samo stručnjaci u industriji: 2018. je Svjetski gospodarski forum SEWC prozvao globalnom prioritetnom tvornicom, jednom od devet najmodernijih tvornica u svijetu.

„Tijekom posljednjih pet godina SEWC je u potpunosti automatizirao proizvodnju, kao i protok materijala i informacija. Svi se procesi otada odvijaju brže, usto su i fleksibilniji, a kvaliteta proizvoda, učinkovitost i sigurnost dodatno su poboljšane. To nam omogućuje da značajno povećamo korist u životnom ciklusu proizvodnje“, kaže Li. Pritom se posebno ističe sama razina proizvodnje: danas se svake dvije sekunde proizvede konačni proizvod iz obitelji proizvoda Simatic PLC, Simatic HMI i industrijskih računala. Od 2013. SEWC je svoju produktivnost povećao za 20 posto godišnje.

Svi proizvodi iz SEWC-a služe za praćenje, kontrolu, upravljanje i automatizaciju strojeva i postrojenja. Upravljaju ugrađenim sustavima kruzera, kao i industrijskim proizvodnim procesima, na primjer u automobilskoj industriji, ili pak žičarama. Siemens je svjetski lider na tom području. Pritom se tvornica u Chengduu odlikuje točnošću procesa od 99,999 posto, a onih nekoliko pogrešaka otkriju različite ispitne stanice. 60 posto proizvodnje namijenjeno je kineskom tržištu, preostalih 40 posto ide na svjetsko tržište.

Proizvodni pogon s takvim primjerenim osobinama ne nastaje preko noći. I doista, uspjeh SEWC-a bio bi nezamisliv bez ogledne tvornice za digitaliziranu proizvodnju koju Siemens vodi u Njemačkoj – tvornice elektronike u Ambergu (EWA), gdje tvrtka od 1989. proizvodi programabilne SIMATIC kontrolere (PLC). „Procese iz tvornice u Ambergu u potpunosti smo preuzeli u Chengdu”, rekao je Gunter Beitinger, koji je odgovoran za tri proizvodna pogona – u Ambergu, Fürthu i Chengdu. Od strojnog parka preko softverskih alata do sustava Manufacturing Execution Simatic IT, koji virtualno pokriva cjelokupnu proizvodnju od početka do kraja – sve se temelji na istim načelima i istim procesima.

Recept za uspjeh njemačke EWA-e radi i u Chengduu. „Ako primjerice robot spaja modul  na  ploču,  naši  sustavi prvo provjeravaju je li proizvod potpuno ispravan prije daljnje obrade“, objašnjava Beitinger. „Tako kontroliramo svaki korak i svaku komponentu u procesu proizvodnje i za to upotrebljavamo pametne algoritme.“ Time smo ostvarili stabilne procese s visokom kvalitetom proizvodnje. U mnogim kineskim tvornicama, međutim, kontrola kvalitete odvija se samo na kraju proizvodnog procesa, što rezultira velikim brojem odbačenih proizvoda.

Osim visokog stupnja automatizacije i kontinuirane kontrole kvalitete, digitalno praćenje svih proizvodnih procesa u samom je središtu sustava: softver u Chengduu svakodnevno se opskrbljuje s oko 10 milijuna podataka, posebice informacija o procesu.

Time se osigurava da se kontrolira cjelokupna proizvodnja i osigurava kvaliteta. To podržava i rad oko 50 programera koji rade u Chengduu. Stalno optimiziraju proizvode proizvedene za azijsko tržište. Svake godine na tržište plasiraju preko 50 novih proizvoda.

I novi podaci o proizvodnji pomažu daljnjoj optimizaciji SEWC-a izravnim uključivanjem novih podataka o proizvodnji u proizvodni  proces  putem PLM softvera digitalne  tvornice,  kao što su NX ili Teamcenter. U središtu je ovog procesa tehnologija digitalnog blizanca – virtualne reprezentacije proizvoda, proizvodnih procesa i cjelokupnih proizvodnih objekata – što omogućuje SEWC-u stvaranje holističkih modela proizvoda i njihovih životnih ciklusa. To  zauzvrat povećava brzinu i fleksibilnost, kvalitetu i učinkovitost proizvoda te sigurnost podataka.

„Teško  ćete naći drugu tvornicu u Kini u kojoj to  radi  na  ovoj  razini“, kaže Beitinger. Iako je u kineskoj industriji automatizacija ostvarila značajan napredak, takvo stvaranje vrijednosti može se postići samo analizom  ključnih procesa i njihovom optimizacijom korak po korak. A to je preduvjet za digitalnu tvornicu. Mnoge kineske tvrtke ulažu velike napore ne bi li digitalizacija industrije  postala  stvarnost.  Kina je prepoznala priliku da proširi svoje pogone na digitalne tvornice. Posjetitelji neće tako skoro prestati dolaziti u SEWC.

Još iz kategorije

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei predstavio HMS Core 4.0

21.01.2020. komentiraj

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući otvorene mogućnosti u svoj ekosustav, HMS Core služi kao platforma za osnovne usluge s još većom bazom aplikacija, poboljšanom fleksibilnosti i boljim mogućnostima za poslovni uspjeh.

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

20.01.2020. komentiraj

Huawei je razvio program TECH4ALL temeljen na tehnologijama umjetne inteligencije koji je usmjeren spašavanju ugroženih jedinki životinja. Program se naslanja na ciljeve o održivom razvoju Ujedinjenih naroda (UN) i pokušava spriječiti daljnju eroziju biološke raznolikosti koja se negativno održava i na kvalitetu života ljudi na okolnim područjima.

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

18.01.2020. komentiraj

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.