Digitalna transformacija nudi rješenje kompleksnih problema

Digitalna transformacija nudi rješenje kompleksnih problema
Dražen Tomić / Tomich Productions

Protekle dvije godine surađivali smo na brojnim projektima digitalizacije, bilo da je riječ o automatizaciji dijela ili cijelih poslovnih procesa te kompleksnih digitalnih transformacija poslovanja, ističe Krešimir Mlinarić, direktor BE-terna Hrvatska.

Prema njegovim riječima ubrzala se potrebu za implementacijom takvih rješenja s čime se i povećao broj upita poslovne zajednice za našom podrškom.

Istovremeno, Mlinarić ističe kako u Hrvatskoj pravih transformacijskih projekata je još uvijek premalo. Uglavnom prevladavaju projekti digitalizacije koji su, bez daljnjeg,  vrlo korisni za poslovanje, a ponekad, samo automatizacija ponavljajućih operativnih radnji jednoj tvrtki može uštedjeti i do četvrtinu vremena zaposlenika u administraciji, pojašnjava Mlinarić.

Kako ocjenjuje poslovanje BE-terne u 2021. godini?

BE-terna je jedna od vodećih europskih tvrtki za  integraciju i implementaciju poslovnih softverskih rješenja i na hrvatskom tržištu je prisutna više od 20 godina. U poslovanju smo fokusirani na razvoj znanja i unaprjeđenje vještina našeg tima koji broji gotovo 100 zaposlenih te na pružanje maksimalne podrške klijentima što se onda preslikava i na godišnje rezultate. Protekle dvije godine surađivali smo na brojnim projektima digitalizacije, bilo da je riječ o automatizaciji dijela ili cijelih poslovnih procesa te kompleksnih digitalnih transformacija poslovanja. Pandemija je ubrzala potrebu za implementacijom takvih rješenja s čime se i povećao broj upita poslovne zajednice za našom podrškom. Zahvaljujući tome, 2021. je po pitanju većine pokazatelja bila rekordna pri čemu je ostvaren prihod od 57,6 milijuna kuna što predstavlja rast od 13 posto na godišnjoj razini, uz primjeren rast profitabilnosti.

Što znači akvizicija Telefonice Tech za BE-ternu i kakova su očekivanja za daljnje širenje? Hoće li BE-terna proširiti svoje usluge ovom akvizicijom?

Akvizicija Telefonice Tech znači veću globalnu prisutnost, jaču ekspertizu i proširenje portfelja usluga.  Ponuda Telefónice Tech je idealan partner BE-terne budući da nudi različita rješenja iz domene Cybersecuritya, IoT-a, blockchain tehnologija te proširuje postojeću ponudu BE-terne u području Cloud tehnologija, Big Data i AI čime smo u poziciji da možemo našim klijentima ponuditi još širu lepezu usluga prilagođenih njihovoj industriji i potrebama. Kada govorimo o BE-terni, tvrtka nastavlja djelovati samostalno unutar grupe, čime zadržava kontinuitet poslovanja i prijeko potrebnu agilnost važnu klijentima, ali preuzima raspoloživi know-how globalnog lidera. Na taj način osiguravamo rast kvalitete naših usluga iznimno bitne za uspješnu realizaciju projekata. Naš lokalni tim ostaje u potpunosti posvećen postojećim klijentima kako bi im i dalje osigurao visoku razinu profesionalnosti i stručnosti te nastavak svih tekućih aktivnosti i poslova. Ovom akvizicijom učvršćujemo svoju poziciju na tržištu, ali se ujedno i profiliramo u globalnog predvodnika digitalne transformacije i lidera u implementaciji inovativnih tehnoloških rješenja. Rekao bih da je ova akvizicija logično povezivanje dviju komplementarnih tvrtki čiji timovi mogu međusobno pružiti veliku dodanu vrijednost klijentima i osigurati im usluge i rješenja koja su u skladu s globalnim tržišnim trendovima.

Kakav je razvoj hrvatskog tržišta u području digitalne transformacije?

Ako uspoređujemo Hrvatsku s drugim europskim zemljama, nažalost pravih transformacijskih projekata je još uvijek premalo. Uglavnom prevladavaju projekti digitalizacije koji su, bez daljnjeg,  vrlo korisni za poslovanje. Ponekad, samo automatizacija ponavljajućih operativnih radnji jednoj tvrtki može uštedjeti i do četvrtinu vremena zaposlenika u administraciji. Ali bez  pravih transformacija poslovanja i pune digitalizacije, tvrtke koje žele biti međunarodno konkurente bivat će u sve slabijoj poziciji u odnosu na globalne igrače koji su već usvojili i pokrenuli takve transformacijske procese, a pri tome djeluju na znatno razvijenijim tržištima.  Pandemija i razvoj IT-a istovremeno su ubrzali digitalizaciju, ali i utjecali na globalizaciju praktički svih industrija što znači i da globalna tvrtka na lokalnom tržištu mora prilagoditi i unaprijediti svoje procese ukoliko želi zadržati poziciju u međunarodnoj utakmici. Jer geografske granice u svijetu poslovanja nikada nisu imale manji utjecaj, pogotovo ako pri tome uzmemo u obzir činjenicu da je Hrvatska sastavni dio EU i kao takva vrlo privlačna stranim tvrtkama koje već djeluju na ostalim tržištima država članica EU.

Koja su to ključna rješenja i usluge koje korisnici danas očekuju?

Trenutno, još uvijek prevladaju projekti digitalizacije poslovanja u  kontekstu kvalitetnijeg i naprednijeg upravljanja odnosa s kupcima, kvalitetne podatkovne analitike i unapređenja temeljnih poslovnih procesa kroz ERP projekte i njihove nadogradnje, ali najveći rast bilježimo u području primjene umjetne inteligencije za predviđanje prodaje i optimizacije zaliha, primjene robota u automatizaciji procesa, a vidljiv je i porast interesa za transformacijskim projektima koji obuhvaćaju kompletno poslovanje klijenta.

Bliži se konverzija na euro, koji su izazovi i dobre strane?

Najveći izazov je vrijeme - praktički ne postoji tvrtka koja neće biti obuhvaćena eurom, a velik dio njih nažalost nije svjestan kompleksnosti tog procesa. Vremena je sve manje, a s druge strane, podrška države je za sada još uvijek nedostatna i većina korisnika nije informirana o svemu što slijedi, a izmjene i prilagodbe za neke od njih će biti vrlo zahtjevne i skupe. To može biti u neku ruku poticaj tvrtkama da se pozabave malo širom problematikom, ne samo oko uvođenja eura, i to je trend koji je zamjetan zadnjih mjeseci, ali tu se opet vraćamo na problem vremena i nedostatak kapaciteta na strani izvođača, odnosno dobavljača. S obzirom na situaciju u kojoj svi korisnici moraju preći na nove sustave, kapaciteti za nove projekte su vrlo ograničeni i većina izvođača ih je odavno popunila. Tako da je nažalost propuštena prilika da se u te projekte krene ranije i većina tvrtki će sada biti u situaciji da će morati investirati u prilagodbu zastarjelih sustava i potom tražiti nova rješenja. Zasigurno će po tom pitanju sve biti jednostavnije nakon uvođenja eura.

Kakva je suradnja s Infobipom - optimizacija korisničkog iskustva uz rješenje Microsoft Dynamics 365 i Infobip platformu.

Prije godinu dana s Infobipom smo potpisali strateško partnerstvo u segmentu unaprjeđenja korisničkog iskustva za korisnike platforme Dynamics 365. Uspostavili smo suradnju kojom se proširuje BE-ternino Dynamics 365 rješenje snagom Infobipove omnichanel infrastrukture. BE-terna je u svoje usluge uvrstila cijelu Infobipovu ponudu softvera kao usluge (SaaS), odnosno model koji podrazumijeva prodaju softvera putem godišnjih ili mjesečnih licenci. Infobipov portfelj SaaS proizvoda uključuje rješenje za kontaktne centre, Conversations, platformu za izgradnju chatbota, Answers te rješenje za unaprjeđenje korisničke uključenosti i iskustva, Moments koji pokriva sve faze korisničkog putovanja. S druge strane, korisnici BE-terna Dynamics 365 rješenja sada mogu komunicirati sa svojim klijentima putem raznih kanala koristeći jednu platformu i jedinstveno omnichanel iskustvo u najvećem rasponu komunikacijskih kanala koje nudi bilo koji pojedinačni pružatelj usluga. To uključuje omogućavanje personalizirane komunikacije i korisničke podrške kroz WhatsApp, Messenger, Viber, SMS, e-poštu, RCS i razmjenu poruka putem mobilnih aplikacija.

Bilo je nekoliko krajnjih ciljeva koje je poduzeće Gavrilović htjelo postići ovim projektom, a svi oni mogu se svesti na istu ideju uvođenja agilnog odlučivanja temeljenog na potpuno pouzdanim podatcima. Uvođenje nove platforme za izvješćivanje, Qlik Sense, koja će im pomoći da poboljšaju planiranja proizvodnje i financijski proračun, jer je prethodni proces postajao sve sporiji i zahtijevao je više ručnog napora. Stekli su fleksibilnost u obradi i prezentaciji podataka i ostvarili pretpostavke za implementaciju novih tehnologija u drugim odjelima.

Implementacijom novog sustava Prima je optimizirala proizvodni proces, osigurala točnost podataka za sustave izvještavanja i iskoristila prednosti moderne tehnologije za daljnji rast. Naime, razvojem tržišta i širenjem poslovanja, tehnologija koju je Prima koristila kao podršku u radu s vremenom je postala zastarjela što je uzrokovalo sporost cijelog sustava niti je web trgovina  mogla pratiti trendove i zahtjeve modernog potrošača. Pored toga, Prima je bila suočena s robusnim načinom praćenja rezervacija od inicijalne prodajne narudžbe kroz centralno skladište do proizvodnje. Osnaživanje sustava bilo je nužno kako bi sustav mogao biti vjetar u leđa budućem rastu tvrtke i pokretač njene digitalne transformacije.