VRIJEME PROMJENA

Bosch započinje proizvodnju 800-voltne tehnologije za električna vozila

Bosch započinje proizvodnju 800-voltne tehnologije za električna vozila

Dvije stvari koje većina vozača električnih vozila želi su učinkovita vožnja i najkraće moguće vrijeme punjenja. Bosch sada započinje proizvodnju novih rješenja pogonskih sklopova temeljenih na 800-voltnoj tehnologiji. To će ubrzati ponovno punjenje i dodatno potaknuti elektromobilnost.

“Bosch podiže napon u elektromobilnosti. Naša tehnologija od 800 volti sljedeći je korak prema snažnijim električnim pogonskim sklopovima i kraćim vremenima punjenja,” kaže Ralf Schmid, izvršni potpredsjednik odgovoran za elektrifikaciju u Boschevom odjelu Powertrain Solutions.

800-voltna verzija pretvarača temelji se na poluvodičima od silicij-karbida. Oni povećavaju učinkovitost i domet. U 800-voltnoj varijanti elektromotora Bosch je povećao gustoću snage. Time se smanjuje težina i omogućuje kompaktniji dizajn. Vrhunski njemački proizvođač automobila sada po prvi put koristi aktivne dijelove ovog pogonskog sklopa, tj. rotor i stator.

Posljednjih godina rješenja od 400 volti postala su naširoko etablirana kao industrijski standard. S istom strujom, ali dvostrukim naponom, sada se može prenijeti dvostruko više snage. Ova modifikacija omogućuje tanje kabele, što štedi prostor, težinu i bakar. Kao rezultat toga, pretvarač je kompaktniji i snažniji. S ugrađenom mrežom od 400 volti, maksimalna snaga punjenja na mjestima punjenja koja su dovoljno snažna je 250 kilovata. S 800 volti, dvostruko je to moguće u teoriji.

Osim toga, inverteri imaju SiC čipove, u kojima su atomi ugljika uvedeni u kristalnu strukturu ultračistog silicija. To poboljšava električnu vodljivost poluvodiča. Štoviše, u energetskoj elektronici gubi se 50% manje energije u obliku topline. SiC čipovi imaju još više potencijala za uštedu energije: na primjer, povećavaju učinkovitost pretvarača na čak 99%.

Izuzetne značajke 800-voltne varijante Boschevog elektromotora koja sada ulazi u masovnu proizvodnju su okretni moment od 830 Nm i snaga od 460 kilovata. Zahvaljujući korištenju namota I-pin šipke, učinkovitost motora, kompaktnost i razina automatizacije u proizvodnji mogu se dodatno poboljšati. Što se tiče omjera snage i težine, ovo daje 35% veću gustoću snage, na 60 kilovata po kilogramu.

Povrh toga, nudi izvrsnu gustoću okretnog momenta od 105 Nm/kg. To znači da Bosch motor postiže maksimalnu učinkovitost do 98%. Sljedeća generacija elektromotora imat će hlađenje uljem. To će omogućiti bolje odvođenje topline proizvedene u elektromotoru i osigurati kontinuirani snažan rad na velikim udaljenostima, kao iu gospodarskim vozilima.