Blockchain ima primjenu svuda i sve više raste

Blockchain ima primjenu svuda i sve više raste

Kroz 5-10 godina blockchain tehnologija bit će dio ICT infrastrukture bez koje nećemo moći zamisliti poslovanje kao što ga više ne možemo zamisliti bez Interneta, ističe za ICTbusiness.info Vderan Brničević iz Suprabita ujedno i predavač na Mini MBA Digital na Algebri.

Prema njegovim riječima posebno velik broj rješenja imamo u lancima opskrbe, mobilnom sektoru, nekretninskom sektoru, sektoru automatizacije poslovnih procesa, prehrambenom sektoru

Danas svi govore o blockchain tehnologiji. Što je ona zapravo i kako stvari funkcioniraju?

Blockchain je distribuirana baza podataka s jedinstvenim svojstvima koja omogućavaju siguran prijenos digitalne imovine. Ključna svojstva blockchain tehnologije su nepromjenjivost sadržaja zapisa (immutability), provjerljivost sadržaja zapisa (verifiability) te mogućnost praćenja promjena na javnoj adresi odnosno računu (traceability). Ta  svojstva čine Blockchain platformom koja osigurava sigurnost i povjerenje prilikom transfera (digitalne) imovine između strana koje u pravilu ( u poslovnom smislu) ne vjeruju jedna drugoj.

Mnogi blockchain poistovjećuju s kriptovalutama prije svega Bitcoinom. Zašto je tome tako?

To je logično jer su kriptovalute, odnosno Bitcoin, prva poznata aplikacija blockchain platforme. No, to je ipak samo jedna od niza aplikacija te revolucionarne tehnologije jer se primjene blockchaina svakim danom povećavaju korištenjem u najrazličitijim industrijama i poslovnim scenarijima.

Na koji se način blockchain koristi kod kriptovaluta?

Blockchain tehnologija omogućava implementaciju generiranja kriptovaluta te njihov plasmanu smislu ukupne količine, inflacije i sličnih parametara. Svaka kriptovaluta ima svoju nativnu blockchain platformu unutar koje se valuta može transferirati između računa, odnosno trgovati. Posebni tehnološki standardi na pojedinim blockchain platformama poput ERC20 i BEP20 omogućavaju korisnicima generiranje proizvoljnog broja kriptovaluta (tokeni), a uz određene uvjete istim kriptovalutama se može koristiti na različitim blockchain platformama.

Gdje su danas izvan kripto svijeta primjenjive blockchain tehnologije i na koji način?

U gotovo svakoj industriji danas imamo poslovne scenarije u kojima blockchain tehnologija u sklopu infrastrukture ima svoju primjenu. Posebno velik broj rješenja imamo u lancima opskrbe, mobilnom sektoru, nekretninskom sektoru, sektoru automatizacije poslovnih procesa, prehrambenom sektoru (sljedivost namirnica) itd. Primjerice, u nekretninskom sektoru blockchain tehnologija omogućuje 'tokenizaciju' imovine, odnosno trgovanje vlasničkim udjelima nekretnine putem izdavanja tokena na blockchainu.

Kako blockchain donosi transparentnost i sljedivost bez mogućnosti promjena kako zaštiti osobne podatke?

Platforma omogućava da svatko može provjeriti zapise na blockchainu i pritom biti siguran da nitko u međuvremenu te zapise nije izbrisao ili promijenio. Kako je blockchain softver u pravilu Open source (otvoreni kod) sve to doprinosi transparentnosti i sljedivosti rješenja. Zaštita osobnih podataka provodi se tako da se na blockchain spremaju samo digitalni otisci osobnih podataka, a ne sami podaci. To omogućuje verifikaciju, a istovremeno se ne otkrivaju osobni podaci.

Kakva je budućnost blockchain tehnologije?

Blockchain tehnologija trenutno je u fazi razvoja u kojoj je bio Internet osamdesetih godina. Njezin utjecaj u nadolazećim godinama promijenit će način  na koji danas upravljamo kako analognim tako i digitalnim procesima. Blockchain će biti ključni i disruptivni faktor u povećanju automatizacije većine poslovnih procesa i stvaranju velikih poslovnih eko sustava, koji će omogućiti stvaranje novih, Amazonu sličnih divova u različitim industrijama. Kroz 5-10 godina blockchain tehnologija bit će dio ICT infrastrukture bez koje nećemo moći zamisliti poslovanje kao što ga više ne možemo zamisliti bez Interneta.

Velike svjetske kompanije rade na rješenjima koja koriste blockchain, koje industrije traže takve tehnologije?

Kako sam već napomenuo, industrije poput lanca opskrbe, mobility sektora, nekretninskog, energetskog sektora sve su relevantni primjeri korištenja blockchain tehnologije. U svakoj industriji u kojoj je cilj osigurati dodatnu sigurnost podataka, međusobno povjerenje između sudionika poslovnog procesa putem tehnologije, brzi 'onboarding' novih klijenata, stvaranje eko-sustava te promptna plaćanja na bazi unaprijed definirane poslovne logike, blockchain se nameće kao najbolji izbor.

Još iz kategorije

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

24.06.2021.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

Nalazimo se na početku digitalne revolucije i njezin kraj i dostignuća uopće ne možemo pojmiti

24.06.2021.

Dinamika promjena u digitalnoj industriji je daleko brža nego u tradicionalnima i to nam donosi prilagodljivost i otpornost, ističe za ICTbusiness.info Ratko Mutavdžić tehnički direktor Microsofta za CEE regiju, koji predaje i na Algebrinom Mini MBA Digital, koji govori o umjetnoj inteligenciji, cloudu i što nas čeka u budućnosti.

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.