Bez digitalne transformacije se više ne može

Bez digitalne transformacije se više ne može

Svako poduzeće koje želi ostati konkurentno treba ulagati u digitalna rješenja, i to baš sada jer će za 5-10 godina biti puno prekasno, ističe za ICTbusiness.info CEO agencije Human Domagoj Vuković. Prema njegovim riječima korisnici samo žele sve i odmah, a to je posljedica promjena načina življenja, dijeljenja pažnje i zadržavanja iste na određenoj temi/proizvodu/alatu.

Svi danas govore o digitalizaciji, digitalnoj transformaciji, promjena koje donosi tehnologija kao alat. Kako vi vidite te promjene koje se danas događaju, a potaknute su krizama posljednjih godina? Događaje kojima svjedočimo posljednje 2-3 godine je gotovo nemoguće predvidjeti. Potres, pandemija, pa čak i rat u Europi. Usprkos navedenom, svjesni smo da život ne staje čak ni tada, promjeni se, uspori, ali ne staje. Tehnologija nam pomaže da se brže i efikasnije prilagodimo novim okolnostima. Kompanije koje su na vrijeme uvele alate za “remote“ rad, koje su bile koliko-toliko digitalizirane, u konačnici su i ovu “krizu“ prošli s puno manje stresa. Digitalizacija ili digitalna transformacija nije univerzalno rješenje za sve probleme. Takve značajne promjene moraju biti usklađene sa strateškim ciljevima. Mislim da svako poduzeće koje želi ostati konkurentno treba ulagati u digitalna rješenja, i to baš sada jer će za 5-10 godina biti puno prekasno. Siguran sam da niti jedna branša neće izbjeći digitalnu transformaciju, samo je pitanje vremena. Veliki broj poduzeća koja će ju ignorirati vjerojatno neće preživjeti ovo desetljeće.

Kakvim ocjenjujete poslovanje u 2022. i kakva su očekivanja od sljedeće godine?

Humanu je u ovih 20 godina napravio čuda. Više od 1000 digitalnih proizvoda, 300+ klijenata, 20+ osvojenih tržišta, 20+ nacionalnih i međunarodnih nagrada za najbolje tech, kreativne i inovativne proizvode. Danas se strateški usmjeravamo na rast, internacionalizaciju poslovanja, povećanje prihoda van RH za minimalno 50% i širenje usluga na Web3 industriju. Volim sebi osobno, pa tako i svom timu, postavljati skoro pa nerealne ciljeve, tada se događaju velike stvari, često se i iznenadimo za šta smo sposobni. Vjerujem kako će na ovaj način Human postati jak globalni igrač, predvodnik trendova i mjesto sretnih ljudi.

Na koji način iskoristiti iskustvo iz velikih multinacionalnih korporacija u tvrtki poput Humana? Mogu se stroga korporativna kultura i struktura na jednu digitalnu agenciju koja za sebe voli reći da je brza i agilna?

Jedna od najvećih vrijednosti Humana je njegova kultura. To je okruženje u kojem ekipa radi ozbiljne stvari, a pritom se dobro zabavlja. Kod nas odvažni ljudi preuzimaju odgovornost, svačija ideja se vrednuje, timski se dolaze do rješenja, rado se dijele nova znanja. Svaki naš uspjeh počiva na njihovom osobnom. Upravo njihove ideje, iskustva, viđenja, kombinacije znanja i stručnosti, kreativna i inovativna rješenja vode Human naprijed. To totalno respektamo. Stoga se svakodnevno trudimo timu osigurati zanimljive poslove, nove izazove, prilike za rast i samo ispunjenje. No, da bi se sutra našli među velikim igračima i osigurali konkurentnost, cijela organizacija mora skalirati. S tim idu i određene strukture te pravila igre. Upravo na tome trenutno radimo - pišemo strategiju, preslažemo strukturu, procese, kako bi stvorili temelj za stvaranje nove vrijednosti. Vjerujem kako će upravo takav balas korpo i fun upravljanja organizacijom osigurati Humanu kontinuiran razvoj konkurentnih proizvoda, ispunjene zaposlenike i zadovoljne korisnike.

U kojem smjeru vidite razvoj digitalnih proizvoda i rješenja koje danas Human nudi na tržištu?

Dokazali smo se u razvoju digitalnih proizvoda. Naše područje djelovanje možemo podijeliti u 4 kategorije: “strategija, dizajn, development, growth marketing“. Danas smo usmjereni na globalni rast, ciljamo velike klijente i nudimo potpunu digitalnu uslugu. Želimo više iskoračiti van, raditi globalno orijentirane projekte - aplikacije koje imaju velik broj korisnika, vrhunsko korisničko iskustvo i donose mjerljivu korist. Web3 otvara veliki prostor za rast prihoda, donosi nove tehnologije na kojima ekipa želi raditi. Tu vidimo priliku za Human. Intenzivno radimo na jačanju vlastitih kapaciteta kako bi Human postao potpuno spreman za nove tehnologije, posebice za klijente koji se odluče zakoračiti u blockchain. Jel to znači da postajemo prva domaća digitalna agencija koja će se specijalizirati i za Web3 projekte? Tržište će odlučiti.

Što korisnici očekuju od rješenja i koji su neki ključni trendovi na tržištu?

Korisnici samo žele sve i odmah. Rekao bih da je to posljedica promjena načina življenja, dijeljenja pažnje i zadržavanja iste na određenoj temi/proizvodu/alatu. Čudan neki tempo koji je danas postao normalan. Šalu na stranu, korisnici u pravilu žele da im se riješi problem. Na putu do rješenja, žele jasne korake, vizualno atraktivno sučelje, jednostavnu interakciju s mobitelom/računalom i istaknute bitne informacije. Drugim riječima, korisnik želi minimizirati šanse da pogriješi, ne želi ponavljati radnje, i želi svaki puta uspješno završiti ono što je započeo.