4 besplatna CAD softverska rješenja

4 besplatna CAD softverska rješenja
DepositPhotos

Opće je poznato da su CAD paketi iznimno skupi i na legalan način praktički nedostupni "običnim smrtnicima", ali sreća je što postoje iznimno kvalitetne i besplatne alternative. O kojima ćemo više u nastavku teksta.

1. SketchUp

Prethodno u vlasništvu Googlea, taj je dizajnerski paket prvenstveno usmjeren na arhitektonski dizajn i dizajn interijera. Besplatna verzija SketchUpa temeljena je na browseru, što znači da može biti malo ograničena u nekim aspektima. S druge strane, to nači da nema preuzimanja, a problemi s kompatibilnošću ili performansama nisu vjerojatni. Sve što treba jest posjetiti službenu web stranicu SketchUpa, kreirati korisnički račun i početi modelirati.

Treba napomenuti i da je SketchUp Free daleko ograničeniji od konkurencije, ali ako ne želite potrošiti puno vremena i novca na 3D modeliranje, dobar je za početak.

2. Siemens Solid Edge Community Edition

To je CAD paket koji se "natječe" na istoj razini kao i najveći - AutoCAD, SolidWorks i Inventor. Ali, vrijedi kazati da njegov pristup modeliranju daje jedinstveni zaokret normalnom parametričkom tijeku rada. Namijenjen je isključivo za hobiste i ne može se koristiti za proizvodnju komercijalnog sadržaja, ali također postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za besplatnu licenciju ako imate startup mlađi od tri godine. Nedostaje mu pregršt naprednih CAM značajki, ali nudi trajnu, offline licenciju, značajku koja Solid Edge razlikuje od konkurencije. Izvrstan je za sve vrste aplikacija namijenjen 3D i 2D modeliranju, od arhitektonskih izgleda i mehaničkih sklopova do 3D modeliranja i ispisa.

Iako nije osobito jednostavan za početnike, solidan je za učenje prije prelaska na profesionalnija rješenja. I skuplja...

3. FreeCAD

Radi se o besplatnom paketu za parametrično CAD modeliranje otvorenog koda s općim problemima FOSS-a, od kojih su neki pomalo nezgrapno korisničko sučelje i zastrašujuća krivulja učenja. Biti besplatan i otvorenog koda znači da dobivate potpuno iskustvo u staru, a postoji i značajna zajednica korisnika na koje se možete osloniti za pomoć i podršku. FreeCAD podržava razne vrste datoteka za izvoz i uvoz, iako ćete sigurno naići na probleme s kompatibilnošću kada pokušavate uvesti složenije datoteke iz vlasničkih CAD programa kao što su Autodesk ili SolidWorks.

Iako možda nije tako bogat značajkama ili uredno predstavljen kao neke druge opcije, prilično je moćan za početnike, a razvojni tim iza njega uvijek radi na značajkama i ažuriranjima kako bi ga poboljšao.

Nadalje, možete izraditi dodatke ili dodati dodatke koje je izradila zajednica pomoću ugrađenog upravitelja dodataka.

4. Blender 3D

Oni koji su upoznati s Blenderom gotovo će sigurno odustati od ideje da ga uvrste u popis CAD programa za početnike, što ne čudi jer je iznimno težak. S pozitivne strane stvari, Blenderova složenost je postojeća zbog činjenice da nudi pregršt stvari. Omogućava izradu 3D modela koristeći više od jednog workflowa, nudi stvaranje animacija, statičnih prikaza, tekstura, video isječaka, pa čak i rukom nacrtanih animiranih filmova.

Blender je također softver otvorenog koda, a korisničko sučelje podosta je evoluiralo od izdanja Blender 2.8 pa sada sadrži odvojene radne prostore za svaki workflow i ugodan tamni način rada.

Python integracija omogućava mu snažnu prilagodbu s dodacima i podrškom za skriptiranje, a to iznimno cijene napredniji korisnici. Ukratko, to je još jedan izvrstan softver s kojim se može podosta naučiti i "izbrusiti" dizajnerske vještine.