Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Foto: DepositPhotos

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Do takvog se zaključka stiglo na osnovu odgovora koje su pružili svi ispitanici iz Sjedinjenih Američkih Država te raznih dobnih skupina i godina iskustva na radnom mjestu.

Konkretnije, 52,7 posto ispitanika tvrdi da su se njihove organizacije odlučile uvesti nove tehnologije samo ukoliko u njima vide profit. No, to ne znači da ispitanici misle kako uz nove tehnologije u samom radu mogu postići više. Ne, oni tvrde da bi ih to učinilo sretnijima, a podrazumijeva se da sretniji i zadovoljniji radnik daje više.

Ujedno, svi su svjesni da će umjetna inteligencija učiniti njihov posao težim, u smislu da će ga biti više zbog hladnokrvnog baratanja statistikama koje su namijenjene podizanju efektivnosti, odnosno profitabilnosti u poslovanju, ali i u smislu da bi umjetna inteligencija mogla potpuno zamijeniti čovjeka na radnom mjestu.

Ipak, istraživanje pokazuje da postoje razlike u dobnim skupinama, odnosno, pogledu na poslovni svijet oko njih. Primjerice, oni starosti od 35 do 54 tvrde da bi ih novi alati, odnosno, tehnologije u poslovanju učinile sretnijima. Čak 80 posto njih tvrdi to, dok njih 83 posto u dobnoj skupini iznad 55 tvrdi identično.

Kod zaposlenika starosti 18 do 34 godine, njih 68 posto vidi zadovoljstvo i poboljšanja u radu ukoliko dobiju priliku raditi s novim tehnologijama.

Zaključak istraživanja je da ukoliko se implementira način poslovanja koji traži isključivo način kako biti što profitabilniji, zaposleni će to prepoznati i izgubiti motivaciju, radit će lošije i tražit će nove prilike u karijeri. Dakle, to je kratkoročno rješenje. Dugoročno je imati zadovoljne i sretne radnike, a to u konačnici donosi više profita. Samo, treba biti strpljiv, a menadžeri i direktori rijetko imaju privilegiju dopustiti si strpljenje...

Još iz kategorije

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

14.10.2019. komentiraj

Razgovori s Nikolom Dujmovićem, suosnivačem Spana, uvijek imaju sasvim neku drugačiju notu od one koji imate s klasičnim IT direktorom i vlasnikom odnosno suvlasnikom neke IT tvrtke, o predstavnicima stranih tvrtki da i ne govorimo koji s e uvijek drže korporativnih strogih i gotovo pa uvijek uštogljenih pravila.

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

13.10.2019. komentiraj

Konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, mjerena Globalnim indeksom konkurentnosti koji izrađuje i objavljuje Svjetski gospodarski forum, ocijenjena je 63. pozicijom od 141 zemlje. Iako je time napredovala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, ostala je najlošije ocijenjena članica EU. Druga najlošije ocijenjena članica, Grčka, bila je za četiri mjesta bolja od Hrvatske, a najlošije ocijenjene članice iz tzv. nove Europe, Rumunjska i Bugarska, bile su za 12 (Rumunjska), odnosno 14 (Bugarska) mjesta bolje od Hrvatske. Poboljšanjem ranga Hrvatske smanjilo se njezino zaostajanje za ostalim članicama EU u odnosu na prošlu godinu kada je druga najlošija članica Grčka bila bolja za 11 mjesta.

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

12.10.2019. komentiraj

Digitalizacija i digitalna transformacija danas su riječi koje upotrebljavaju svi od političara do gospodarstvenika, analitičara i novinara, no iza svega stoji spoj transformacije poslovanja potaknut ICT tehnologijama. Upravo zbog toga nametnuo se i razgovor s Ivom Sladoljevim, senior regional manager za Srednju Europu u VMwareu koji govori o trenutno stanju na tržištu, ali i planovima u narednom razdoblju.