Western Digital kupuje SanDisk za 19 milijardi dolara

Western Digital kupuje SanDisk za 19 milijardi dolara

Foto: Antonio Jularić

Američki SanDisk potvrdio je ono što se nagađalo proteklih tjedana, prodat će svoje poslovanje Western Digitalu! Informacija je službena i potvrđena, a posao vrijedi 19 milijardi američkih dolara u gotovini i dionicama.

Čudno je da se treći svjetski proizvođač flash memorije našao u problemima i odlučio na prodaju, ali tako je to na tržištu nažalost. Veća kompanija osjetila je priliku i zagrizla, a od količine novca jednostavno se lako zavrti u glavi, tako da ne treba zamjeriti.

Naime, Western Digital se specijalizirao za proizvodnju hard driveova baziranih na rotirajućim magnetskim diskovima i svjesni su da je riječ o zastarjeloj tehnologiji pa su izračunali da im je jeftinije preuzeti poslovanje uhodane kompanije umjesto da grade sami nešto ispočetka i u konačnici potroše više, uz tko zna kakve rezultate.

Glavni izvršni direktor (CEO) bit će Steve Milligan, koji je ujedno i aktualni CEO Western Digitala, što znači da će voditi oba dijela poslovanja. Što se tiče dosadašnjeg CEO-a SanDiska Sanjaya Mehrotra, on će ući u Izvršni odbor Western Digitala. Za njega brige nema, a što će biti s inovativnim SanDiskom, pokazat će vrijeme.

- Dugoročna strategija je nastaviti se postavljati kao inovativni lider na tržištu - rekao je Steve Milligan.

Istina jest da SanDisk i Wester Digital trenutno imaju 15 tisuća prijavljenih patenata na čekanju pa taj dio o inovativnosti teško da kratkoročno može razočarati, ali poslovna strategija još se mora utvrditi i tko zna hoće li i u budućnosti SanDisk pomicati granice kad je flash memorija u pitanju. Korisnici su navikli na to i voljeli su SanDisk jer oduvijek se činilo da ne pripadaju među "velike ribe", ali se činilo i da svojim načinom rada i kvalitetom koju nude održavaju to mjesto. Nažalost, ni treća pozicija na svijetu nije ih uspjela spasiti od preuzimanja...

Još iz kategorije

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

21.01.2020. komentiraj

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.