Vaša tvrtka još uvijek nema Facebook stranicu?

Vaša tvrtka još uvijek nema Facebook stranicu?

Foto: Fotolia

Prije pojave društvenih mreža tvrtke su s postojećim i potencijalnim klijentima uglavnom komunicirale jednosmjerno: oglašavajući svoje proizvode i usluge i čekajući rezultate prodaje i reakcije korisnika. Takvi su servisi u komunikaciju između tvrtki i korisnika na jednostavan i dopadljiv način unijeli mogućnost ostvarivanja dijaloga, stavljajući tako mrežu na središnje mjesto (za razliku od do tada "vladajućih" internetskih stranica).

Činjenica je da su vlasnici tvrtki u Hrvatskoj svjesni neminovnosti pojavljivanja na društvenim mrežama te među njima najviše preferiraju iznimno popularne servise Facebook i Twitter. No, činjenica je i ta da mnoge od njih pokrenu korporativne stranice ili profil te više ne znaju što dalje. To što su napravili osnovu za novu i kvalitetniju komunikaciju s klijentima je izvrstna stvar, no, stati u takvom trenutku je velika greška, budući da time propuštaju priliku da oko svoje ponude izgrade toliko potrebnu živu zajednicu.

Iako će skeptika uvijek biti, neosporivo je koliko su društvene mreže postale dio naših privatnih, ali i profesionalnih života. To možda najbolje ilustrira nedavna najava Facebook Home sustava za Android uređaje, a koji će cijele serije nadolazećih pametnih mobilnih telefona i tablet-računala pretvoriti u uređaje za izravnu i sveobuhvatnu interakciju putem te društvene mreže.

Prije no što krenete graditi svoju društvenu mrežu obavezno osmislite prateću strategiju komunikacije te zadajte krajnje ciljeve koje tom komunikacijom želite postići. Ciljevi mogu biti različiti - od povećanja prodaje i privlačenja novih kupaca, do kvalitetnije prezentacije tvrtke. Zatim odredite osobe koje će takve kampanje voditi i pratiti njihove rezultate na dnevnoj osnovi. Vrlo je bitno shvatiti da osoba koju ste zadužili da vodi vašu društvenu zajednicu ima obilje strpljenja i razvijen smisao za ukusnu i umjerenu šalu. Naime, vaši klijenti na društvenoj mreži ne očekuju formalne, korporativne i hladne odgovore, već izravnu i jednostavnu pomoć nekoga tko s klijentima čini dio zajednice – pomoć čovjeka.

Često se događa da tvrtke zaziru od društvenih mreža, budući da se boje dvosmjerne komunikacije i negativnih komentara korisnika. Pri tome zaboravljaju da će nezadovoljan korisnik ionako naći način i prostor gdje će izraziti svoje nezadovoljstvo, bez mogućnosti da na to utječete. Ukoliko na društvenoj mreži i dođe do negativne kritike, odmah postoji mogućnost i prilika da se situacija ispravi – pravovremenim odgovorom i obraćanjem korisnicima.

Također valja imati na umu da je kvaliteta na društvenoj mreži uvijek važnija od kvantitete. No, unatoč tome tvrtke se i dan danas vrlo često hvale količinom sljedbenika, odnosno kako ih popularno zovu "lajkera". Zaboravljaju da se važnije dobro povezati i izgraditi kvalitetan odnos, a ne "skupljati" ljude koji će se jednokratno prijaviti na stranicu i s kojima se nikada neće postići temeljni cilj društvene mreže - dvosmjerna komunikacija.

Ljudska interakcija – komunikacija – je vrlo bitna, budući da bez nje život kakvog poznajemo ne bi postojao. Ona je osnova kvalitetnih odnosa i glavno sredstvo za dobivanje informacija što sve netko želi, treba i očekuje te što sve zauzvrat može napraviti.

Još iz kategorije

Francuska će uvelike profitirati na Brexitu

Francuska će uvelike profitirati na Brexitu

25.10.2020. komentiraj

Kad Velika Britanija 31. prosinca napusti Europsku uniju, zbit će se mnoge promjene, ponajviše u financijskom sektoru. Trend se već vidi jer velike banke sele iz Londona u Frankfurt ili Pariz. Upravo zbog toga bi oko 150 milijardi eura moglo završiti u Francuskoj, što je veliki financijski impuls toj članici Europske unije.

Huawei u prvih devet mjeseci 2020. ostvario rast prihoda od 9,9 posto

Huawei u prvih devet mjeseci 2020. ostvario rast prihoda od 9,9 posto

24.10.2020. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za prva tri kvartala 2020. godine koji pokazuju da je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod od 671,3 milijarde CNY (oko 84,98 milijarde eura), što predstavlja rast od 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tom razdoblju ostvarena je neto profitna marža od 8 posto.

TOP 100 najuspješniji tvrtki u segmentu računala prema visini neto plaće

TOP 100 najuspješniji tvrtki u segmentu računala prema visini neto plaće

24.10.2020. komentiraj

Na vodećem mjestu prema visini prosječne neto plaće, gdje pripadaju tvrtke kojima je pretežiti prijavljeni NKD 26.20, 58.21, 58.29, 95.11, za 2019. godinu nalazi se Lenovo s prosječnom neto plaćom od gotovo 25 tisuća kuna s prosječnim petogodišnjim rastom od 8,52 posto, prema analizi tvrtke Bisnode i portala Poslovna.hr i ICTbusiness.info.