U prvih 11 mjeseci 2,23 milijarde kuna u IT tenderima, King ICT najveći dobitnik s 189 milijuna kuna

U prvih 11 mjeseci 2,23 milijarde kuna u IT tenderima, King ICT najveći dobitnik s 189 milijuna kuna

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Analiza javnih nabava u prvih jedanaest mjeseci ove godine pokazuje kako je ostvareno ukupno 2,234 milijarde kuna u ugovorima, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora bila 2,422 milijarde kuna što je razlika između ugovorenih i predviđenih sredstava u javnoj nabavi 7,75 posto, pokazuju podaci Tenderi.hr.

Kraj je godine, još jedne definitivno čudne godine i definitivni pobjednika ovogodišnjih javnih nabava je „tvrtka“ pod imenom Zajednica ponuditelja. Ona je ove godine ostvarila najveći dio tržišta i to čak 560.78 milijuna kuna što predstavlja ukupno oko jedne četvrtine cjelokupnog tržišta. Koji deseti dio postotnog poena gore ili dolje, ali četvrtina je podijeljena među različitim zajednicama ponuditelja među kojima ima i „ljutih neprijatelja“ na tržištu koji moraju na velikim poslovima međusobno surađivati, odnosno na poslovima gdje se traže vrlo različite ekspertize.

U prvih jedanaest mjeseci prema ukupnom iznosu potpisanih ugovora, bez zajednica ponuditelja na prvom mjestu je King ICT s 189,91 milijuna kuna, a na drugom mjestu je Combis, tvrtka u vlasništvu HT-a, s 127,44 milijuna kuna. Na trećem mjestu je državno gradski APIS IT s 119,11 milijuna kuna. Na četvrtom mjestu je Comping s 103,77 milijuna kuna. Među prvih pet smjestio se još Ericsson Nikola Tesla s 89,91 milijuna kuna.

Na šestom mjestu smjestila se IN2 Grupa odnosno IN2 i Igea koji su zajednički ostvarili ukupno 64,26 milijuna kuna. IN“ kao tvrtka samostalno je ostvario 52,36 milijuna kuna čime bi i samostalno bio na šestom mjestu.

Iz IN2 na sedmom mjestu je CS Computer Systems s 50,93 milijuna kuna, slijedi ga S&T Hrvatska s 46,84 milijuna kuna. Iza njih na devetom mjestu je jedan od najvećih domaćih IT izvoznika Span sa 37,743 milijuna kuna. Prvih deset zatvara Atron Electronic s 36,24 milijuna kuna.

Kada se gleda broj dobivenih tendera najveći broj dobio je King ICT sa ukupno sovjenih 100 tendera u prvih 11 mjeseci 2020. godine, slijedi Combis sa 73 tendera, nakon toga na trećem mjestu je IN2 s 49 tendera. Na četvrtom mjestu je S&T Hrvatska s 35 osvojenih tendera, a nakon toga na petom mjestu je Comping s 25 tendera.

Kada je riječ o javnim naručiteljima, podaci Tenderi.hr pokazuju kako je očekivano na prvom mjestu Središnji državni ured za javnu nabavu s 236,53 milijuna kuna, slijedi Grad Zagreb s 204,17 milijuna kuna. Na trećem mjestu je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET sa 195,81 milijuna kuna na javnoj nabavi. Na četvrtom mjestu je Ministarstvo financija odnosno porezna uprava s 125,4 milijuna kuna. Na petom mjestu je FINA s 98,66 milijuna kuna. NA šestom mjestu je ministarstvo zdravstva s 91,9 milijuna kuna, nakon toga je na sedmom mjestu HEP 80,54 milijuna kuna. Na osmom mejstu je MUP s 62,7 milijuna kuna, a na devetom mjestu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 61,05 milijuna kuna. Na desetom mjestu je Hrvatska kontrola zračne plovidbe s 44,67 milijuna kuna.

Kada je pak riječ o broju objavljenih tendera na prvom mjestu je FINA sa 72 tendera, slijedi Grad Zagreb sa 63, a nakon njih HZMO sa 32 i HZZO sa 30. Na petom mjestu je Hrvatska lutrija sa 21 objavljenim tenderom.

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.