Tri četvrtine građana očekuje božićnicu, nadamo se iznosu od 2 tisuće kuna

Tri četvrtine građana očekuje božićnicu, nadamo se iznosu od 2 tisuće kuna

Foto: Fotolia ilustracija

S obzirom na to da su nam blagdani pred vratima, portal MojPosao je odlučio istražiti u kojoj mjeri se naši sugrađani u ovo 'vrijeme darivanja' nadaju isplati tradicionalne godišnje nagrade – božićnice. U istraživanju je sudjelovalo više od 400 ispitanika, ali i 11 poslodavaca.

Ove godine božićnicu očekuje 73% ispitanika, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je istu očekivalo 69% građana. Ispitanici koji ne vjeruju da će dobiti 'blagdansku' nagradu, kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (67%) i loše poslovne rezultate (14%).

Među onima koji 'računaju' na božićnicu, velika većina (91%), kao i dosadašnjih godina, očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 1.938 kuna, što je za 33% više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (1.459 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 26% ispitanih, dok se 10% osoba nada poklon paketu.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija, gdje je očekuju aposlutno svi djelatnici, a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (69%).

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (83%) i srednjih (75%) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, djelatnici malih tvrtki (63%).

Poslodavci koji su se odazvali našem istraživanju ističu kako je božićnica svojevrsni bonus zbog dobrog poslovanja tvrtke. U prosjeku, tri od četiri poslodavca naglašava kako je ona alat za zadržavanje postojećih zaposlenika, za polovicu je božićnica stvar tradicije, a za trećinu je to jedan od načina privlačenja novih zaposlenika (employer branding).

Prošle godine božićnicu je dobilo 69% ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 68% ispitanika.   U 2018. godini božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (82%) i to u prosjeku 1.459 kuna, što je nešto više nego godinu ranije, kada je bilo isplaćeno 1.348 kuna. Bon za kupovinu primilo je 27% zaposlenih, a svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket.

Otprilike polovica ispitanika (53%) smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 47% ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ukoliko je ne isplati.

S druge strane, tri četvrtine poslodavaca dijeli stav prema kojem je isplata božićnica pitanje njihove dobre volje, dok 28% poslodavca misli kako je božićnica pravo svakog radnika.

Kada bismo sami mogli birati našu božićnu nagradu, velika većina nas (90%) bi bez previše razmišljanja odabrala novčanu nagradu. Za 4% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 3% ispitanika rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je 3% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2.182 kune, što je 13% više od prosječne božićnice koju očekujemo ove godine (1.938 kuna) i čak 50% više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.

Gotovo polovica ispitanika (47%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 24% obavilo kupnju božićnih darova. Svaka deseta osoba (9%) bi božićnicom zatvorila dugovanja, a 15% ispitanika bi sebi nešto priuštili.

Još iz kategorije

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.