Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34%) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.

U privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu radilo bi 17% ispitanika, a 18% u hrvatskoj instituciji. U stranim institucijama bi htjelo raditi svega 15% ispitanika, dok bi 14% ispitanika, da mogu birati, radili u tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu.

Bez obzira na spol, najviše bi ispitanika radilo u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu; 36% muškaraca i 33% žena. Više bi žena (19%) nego muškaraca (15%) željelo raditi u hrvatskoj, ali i stranoj instituciji (15% žena i 12% muškarca), dok bi muškarci u većoj mjeri od žena radili u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu (20% muškaraca i 16% žena). U tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu željelo bi raditi 14% muškaraca i 14% žena.

Ispitanici iz najmlađe dobne skupine (do 32 godine) prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (35%), jednako kao i ispitanici drugih dobnih skupina (36% ispitanika u dobi od 33 do 43 te 29% onih starijih od 44 godine). Ispitanici stariji od 44 godine u većoj mjeri bi nego ispitanici ostalih dobnih skupina željeli raditi domaćim i stranim institucijama te u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu. Najmlađi bi ispitanici u većoj mjeri nego druge dobne skupine radili u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (19%).

Radni status

Bez obzira na radni status najviše ispitanika željelo bi raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu.

Zaposleni ispitanici bi u većoj mjeri nego drugi željeli raditi u tvrtki koja je u pretežno stranom privatnom vlasništvu (36%), dok bi nezaposleni ispitanici, u većoj mjeri nego drugi najradije radili u tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu (17%). U privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu u većoj mjeri nego ostale skupine bi radili ispitanici koji se još školuju (22%).

Ispitanici svih stupnjeva obrazovanja prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, iako je takvih najviše među ispitanicima s visokom stručnom spremom (39%), a najmanje među ispitanicima sa srednjom stručnom spremom (29%). Ispitanici sa visokom stručnom spremom bi u manjoj mjeri nego drugi ispitanici željeli raditi u tvrtkama u pretežno državnom vlasništvu (10% ispitanika s visokom stručnom spremom, 13% ispitanika s višom i najviše ispitanika sa srednjom stručnom spremom, 17%).

Polovica zaposlenih često razmišlja o promjeni poslodavca

Više od polovice zaposlenih ispitanika, njih 52%, često razmišlja o promjeni poslodavca, 36% osoba ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok svega 12% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Muškarci i žene u podjednakoj mjeri (ne) razmišljaju o promjeni poslodavca: 13% muškaraca i 12% žena uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. O promjeni poslodavca često razmišlja 53% žena i 49% muškaraca.

Suprotno uvriježenom mišljenju da su mlađi sudionici tržišta rada skloniji češće mijenjati poslodavce, oni u najmanjoj mjeri često razmišljaju o promjeni poslodavca (49%), oni također u najvećoj mjeri uopće ne razmišljaju o promjeni poslodavca (13%). U najvećoj mjeri o promjeni poslodavca često razmišlja skupina starija od 44 godine (54%).

Gotovo da i nema razlika u tome koliko često razmišljaju o promjeni poslodavca među ispitanicima različitih stupnjeva obrazovanja, ali o tome nešto češće nego drugi razmišljaju ispitanici srednje stručne spreme (53%).

S druge strane, svega 14% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok čak 43% njih uopće ne razmišlja o promjeni.

 

*Podaci su prikupljeni anketnim upitnikom Poslodavac Prvog Izbora koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2019. i 2020. godine sudjelovalo je gotovo 20.000 ispitanika.

Još iz kategorije

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

04.07.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa postavila je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine milijuna počeli su raditi aktivno na daljinu, što su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale iskoristiti kako bi uštedjele. Što se zaposlenima u IT sektoru ne sviđa.

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka MKPS osnažila je tim dolaskom Ružice Gelo, stručnjakinje s više od 20 godina profesionalnog iskustva u područjima EU integracija i politika, objavili su iz ove konzultantske tvrtke. Profesionalnu karijeru započela je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, gdje je nakon podrške pregovorima o pristupanju Hrvatske Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, imenovana za voditeljicu odjela za EU i trgovinsku integraciju.

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

03.07.2020. komentiraj

Najnovija analiza Tenderi.hr o stanju na domaćem IT tržištu kada je riječ javnim nabavama pokazuje kako je ukupna vrijednost tendera za koje je sklopljen ugovor u lipnju bila 318,77 milijuna kuna, a ugovoreno je od toga iznosa 303,13 milijuna kuna.