Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

Foto: Depositphotos

Prema novom tromjesečnom ažuriranju 100 najvećih svjetski kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji, koje je nedavno objavio PwC, globalna tržišta kapitala vidjela su snažan oporavak od najnižih bodova iz ožujka 2020., ali volatilnost i dalje ostaje povećana.

Izvješće navodi kako bi razočaravajuća sezona izvješćivanja prihoda u prvoj polovici 2020. mogla trenutno uzrokovati ponovnu procjenu recesijskih rizika i povezanih procjena vrijednosti dionica.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetski tvrtki u lipnju 2020. bila je samo 1 % (335 mlrd. USD) iza prosinca 2019. godine, nakon što se od prosinca 2019. do ožujka 2020. smanjila za 15 % (3.905 mlrd. USD).

Za usporedbu, na dan 30. lipnja 2020., svjetski indeks MSCI (koji predstavlja kretanje velikog i srednjeg kapitala na 23 razvijena tržišta) zaostao je 7 % za prosincem 2019., nakon što je nadoknadio većinu izgubljenog u prvom tromjesečju 2020. godine.

„Uz značajnu volatilnost na financijskim tržištima, najveće svjetske tvrtke pružaju relativnu sigurnost investitorima. Koncentracija tvrtki za tehnologiju i usluge potrošačima ključan je pokretač 100 najvećih svjetski tvrtki koji nadmašuje indeks šireg tržišta. Ovo je izazovno okruženje za sve tvrtke, ali postoje jasne razlike u relativnoj uspješnosti različitih regija i sektora. Nadam se da će ovaj kvartalni pregled pružiti zanimljiv uvid u to kako tržišta gledaju najveće svjetske tvrtke dok se prilagođavaju ovom nesigurnom krajoliku“, ističe Ross Hunter, vođa centra za IJP u PwC-u.

Regionalna analiza

● 100 najvećih svjetski tvrtki  iz SAD-a i Kine i njezinih regija od ožujka do lipnja 2020. nadoknadile su gubitke iz prvog tromjesečja - Europa i ostatak svijeta nisu povratili izgubljeno.

● Tehnološke tvrtke doprinijele su povećanju tržišne kapitalizacije američkih tvrtki za 21 % od ožujka do lipnja 2020. godine.

● Učinak u Kini i njezinim regijama od prosinca 2019. imao je koristi od kombinacije većeg napretka u oporavka od učinaka COVID-19 i snažne komponente tehnologija i e-trgovina (usluge potrošačima).

Istaknute tvrtke

● Prema podacima iz lipnja 2020. godine, 87 od 100 najvećih svjetskih tvrtki ostvarilo je od ožujka do lipnja 2020. porast tržišne kapitalizacije, u usporedbi sa samo deset od siječnja do ožujka 2020. godine

● Prema podacima iz ožujka 2020. godine, 10 tvrtki uključenih u 100 najvećih svjetski tvrtki odustalo je i nije se kvalificiralo na popis iz lipnja 2020. godine.

Još iz kategorije

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

Facebook i Google u pohodu na Amazonovo tržište e-trgovine

18.09.2020. komentiraj

Amazon bi mogao dobiti konkurenciju na području e-trgovine jer Facebook i Google žele što veći dio “kolača”, podosta velikog “kolača”. Prvenstveno, riječ je o sjevernoameričkom tržištu, ali Google i Facebook brzo će se početi širiti globalnije, dok ne postanu Amazonova konkurencija u svakom kutku planete. Jer, mjesta uistinu ima za sve i nekako se čini čudno da jedna kompanija kontrolira toliki dio tržišta, kao što kontrolira Amazon.

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

Velika ICT analiza: Novostvorena vrijednost softverskog sektora zauzima polovicu ukupne vrijednosti ICT tržišta

18.09.2020. komentiraj

Podaci o poslovanju za prošlu 2019. godinu pokazuju kako ona nije bila uspješna kada je riječ o novostvorenoj vrijednosti jer je na godišnjoj razini zabilježen pad o 2,66 posto na 10,204 milijarde kuna. Ipak, kada se pogleda prema prosječnom rast u posljednjih sedam promatranih godina koji je dosegao 13,85 posto ukupnog ICT tržišta.

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

Novosti u poslovanja i novi ured u Splitu GDi Grupe

17.09.2020. komentiraj

GDi Solutions Day 2020 je ove godine okupio više stotina eminentnih sudionika iz Hrvatske i regije. Na GDi Solutions Day-u su također bile predstavljene novosti u ESRI svijetu i kako je GDi koristeći njihovu platformu izradio besplatne javne portale za integraciju informacija o stanju epidemije COVID-19 te na koji način je pomogao građanima Zagreba za prijavu šteta od potresa u ožujku.