Što ako je sljedeća velika stvar tehnološkog sektora nezaustavljiva deflacija?

Što ako je sljedeća velika stvar tehnološkog sektora nezaustavljiva deflacija?

Foto: DepositPhotos

Iznenađenja u tehnološkom svijetu uvijek su neočekivana i kad se pojave, “pometu” sve pred sobom. Povijest nas je tome naučila, kao što nas je naučila da velikani u datom trenutku nisu baš uvijek vizionari koji znaju prepoznati ono što se pred njima događa.

Primjerice, IBM-om predsjednik Thomas Watson 1943. je smatrao da su računala igračke i da nemaju komercijalnu vrijednost. Priklonili su mu se DEC i još neki proizvođači računala. Sjetimo se samo internetskih tražilica. Postojalo ih je na desetke, ali tek je Google shvatio kako to monetizirati. Da samo monetizirati...

Može se nabrojati u ovoj priči još mnogo toga, od iPhonea, Facebooka, Ubera i mnogih drugih koji su stigli i u sekundi promijenili svijet oko sebe. Zbog toga ne možemo znati što će točno donijeti sljedeća velika stvar u tehnologiji, ali činjenica je da će stići prije ili kasnije.

Možda lakše nego išta prije, sve zahvaljujući sve nižim cijenama u računalnom dijelu. Koje su rezultat širenja cloud tehnologije, kojom se omogućilo manjim kompanijama pristupanje inače im nedostupnim tehnologijama. No, ta deflacija u računalnom sektoru dovodi do deflacije u drugim industrijama.

Naime, ehnologija napreduje iz dana u dan, ali efekt na ekonomiju još uvijek izostaje jer ekonomisti ne znaju kako bi vrijednost tehnlogije uspjeli uvrstiti u sve svoje podatke pa na taj način dobili potreban rezultat. Koji pokazuje da povećana ulaganja u tehnologiju povećavaju produktivnost.

Tako nešto upravo zato se zove "tehnološki paradoks produktivnosti", ali zapravo je istinski paradoks u tome da unatoč napretku ekonomisti još uvijek nemaju način kojim bi analizirali ulaganja u tehnologiju. Najgore od svega je što se ni ne zamaraju previše tim detaljem. A trebali bi jer samo za informatičke tehnologije (IT) prognozira se da će biti potrošeno 3,9 bilijuna američkih dolara i potom četiri bilijuna dogodine.

Osnovni princip u održavanju poslovanja jest da se kapitalna ulaganja provode kako bi bi poboljšala profitabilnost kroz rezanje troškova ili širenje na nova tržišta. U teoriji, trebalo bi doći do blagostanja jer ogroman novac "vrti" se u tehnologiji. Ipak, u praksi tako nešto potpuno izostaje jer ne postoje načini kojima bi se na adekvatan način analizirala ta ulaganja i napredak koji proizlazi iz njih.

Dapače, američki ekonomisti trude se pronaći načine kako održavati inflaciju na oko dva posto i na tome gube energiju iako imaju "pred nosom" nešto bolje. Istovremeno, plaće nam svima idu gore, ali troškovi života rastu brže od primanja pa potpuno anuliraju prihode koje ostvarujemo. Ne bi trebalo biti tako. I zato se predviđa skorašnja deflacija. Koja bi mogla ispasti podosta negativna, ako se svijet ne pripremi na adekvatan način. I na vrijeme!

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.