GLOBALNI LIDER

Samsung gradi kompleks vrijedan gotovo 230 milijardi dolara

Samsung gradi kompleks vrijedan gotovo 230 milijardi dolara
Dražen Tomić / Tomich Productions

Samsung je i službeno potvrdio 228 milijardi američkih dolara ulaganja u novi kompleks namijenjen proizvodnji poluvodiča u matičnoj mu Južnoj Koreji.

Državne vlasti pozdravile su taj plan i odmah se pohvalile da će biti najveći na svijetu te samim time u skladu s planom agresivnog iskoraka prema naprijed po pitanju kritičnih tehnologija. Svakako, u trenucima sve veće potražnje, kriza i općenito digitalnog razvoja, poluvodiči su ono što može izdvojiti uspjeh na globalnoj razini. Ne samo za kompaniju kao Samsung nego i državu.

Naravno, taj silan novac neće se potrošiti odmah nego do 2042., a kompleks će generirati tisuće novih radnih mjesta. Nalazit će se u blizini glavnog grada Seula i cilj je odmah po pokretanju projekta zauzeti vodeće mjesto na tržištu poluvodiča. Samsung to već i jest, a odmah iza njega je na "globalnoj ljestvici" i SK Hynix, također južnokorejski proizvođač.

No, koliko god bili moćni, ne mogu sami protiv konkurencije. Posebno jer ona ne gleda sve skupa prekriženih ruku. Osim standardnih rivala iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država, mnogo se ulaže u poluvodiče u Tajvanu, otkud dolazi najveći ugovorni proizvođač TSCM. Također, Nizozemska i Japan su se okrenuli ovom tržištu u većoj mjeri.

Zato je bitno pokrenuti tržište u više smjerova i južnokorejska vlada će do 2026. pomoći kompanijama na razne načine, a one su se obvezale uložiti u tom periodu ukupno 420 milijardi dolara u područja kao spomenuti poluvodiči, zasloni, baterije i električna vozila.

Iznimno ambiciozno, u svakom slučaju. Ali, takvi iskoraci su nužni, ne samo u ova podosta "klimava" vremena nego i općenito. Samo uz ulaganja i konkretne dugoročne planove može se na tržištima vezanima uz tehnologiju postići željeni uspjeh pa donijeti benefite ne samo uključenima u određenu kompaniju već i daleko šire...