MANJE ZA ZAPOSLENIKE

Roblox gotovo četvrtinu zarade prosljeđuje Appleu i Googleu

Roblox gotovo četvrtinu zarade prosljeđuje Appleu i Googleu
Roblox

Roblox ostaje jedna od najpopularnijih gaming platformi na svijetu i samim time jedan od najvećih "platiša" trgovinama aplikacijama, ponajprije App Store i Google Play Store. Naime, što se više zarade generira kroz njih, to njihovi korisnici, u ovom slučaju Roblox, moraju plaćati naknadu za svaku transakciju.

Na taj način se manji dio prihoda može usmjeravati prema developerima, koji su itekako zaslužni za konačni izgled, funkcionalnost i popularnost Robloxa.

Konkretno, prema podacima Finbolda za ožujak ove godine, na svaki zarađeni dolar, Roblox trgovinama aplikacijama daje 23,3 posto, a developerima 24,5 posto. Uz to, hosting od svakog dolara "uzima" 22,4 posto.

Ostala područja koja primaju značajan udio izdvajanja uključuju ulaganja u platforme, koja su na četvrtom mjestu s 15,7 posto, dok Roblox korisnički računi čine devet posto. Na kraju, isplate temeljene na angažmanu developera imaju najmanji udio, svega 5,1 posto. Nažalost, teško je novac preraspodijeliti drugačije, no zorno se pokazuje sva problematika s naknadama na Appleovoj i Googleovoj platformi.

Sreća je što Roblux raste iz dana u dan, ponajprije zahvaljujući originalnosti. Riječ je o platformi na kojoj korisnici mogu kreirati igre ili igrati one koje je netko drugi kreirao. Malo tko je mogao nadati se da će postati toliko popularna i profitabilna.

Nastala je još 2006., ali istinsku popularnost platforma je pridobila tijekom pandemije koronavirusa, kad joj je broj korisnika porastao na 164 milijuna. Bitnije je što se njome koristilo više od polovice američke djece mlađe od 16 godina. Dakle, zalog za budućnost.

Na platformi se godišnje kreira oko 20 milijuna igara, sve uz korištenje virtualne valute Robux unutar platforme. Jer, što je više mikrotransakcija, to je više mogućnosti za kreaciju samih igara. Dapače, neki top korisnici godišnje od prodaje ekskluzivnih dizajna odjeće za likove zarade i 100.000 dolara.

Sve to dovelo je Roblox tijekom prošle godine do 861,86 milijuna dolara samo od korisnika i toga koliko troše.