PAMETNI TELEFONI

Prodaja iPhonea raste u četvrtom kvartalu

Prodaja iPhonea raste u četvrtom kvartalu

U četvrtom tromjesečju fiskalne 2023. Apple je ostvario tromjesečni prihod od 89,5 milijardi USD, što je pad od 1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tromjesečna zarada po razrijeđenoj dionici od 1,46 USD, porast od 13 posto.

"Danas je Apple sa zadovoljstvom objavio rekordne prihode u rujanskom tromjesečju za iPhone i rekordne prihode svih vremena u uslugama", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. “Sada imamo našu najjaču liniju proizvoda ikada koja kreće u blagdansku sezonu, uključujući liniju iPhonea 15 i naše prve modele Apple Watcha s neutralnim ugljikom, što je velika prekretnica u našim nastojanjima da sve Appleove proizvode učinimo neutralnima ugljika do 2030. godine.”

Prodaja iPhonea iznosila je 43,81 milijardu dolara u četvrtom kvartalu, dok je segment nosivih uređaja pao 3 posto na 9,32 milijarde dolara. Prodaja Maca pala je za trećinu na 7,61 milijardu dolara, a prodaja iPada pala je za 10 posto na 6,44 milijarde dolara. Prodaja u segmentu usluga porasla je 16 posto na 22,31 milijardu dolara.

"Naša aktivna instalirana baza uređaja ponovno je dosegla novi rekord svih vremena u svim proizvodima i svim geografskim segmentima, zahvaljujući snazi našeg ekosustava i neusporedivoj lojalnosti kupaca", rekao je Luca Maestri, Appleov financijski direktor. "Tijekom rujanskog tromjesečja, naše poslovne performanse dovele su do dvoznamenkastog rasta EPS-a i vratili smo gotovo 25 milijardi USD našim dioničarima, nastavljajući ulagati u naše dugoročne planove rasta."

Upravni odbor Applea objavio je novčanu dividendu od 0,24 USD po dionici običnih dionica Društva. Dividenda se isplaćuje 16. studenog 2023., dioničarima u evidenciji zaključno s radom 13. studenog 2023.