Prema Acronis Cyber Readiness Report 92 posto kompanija implementiralo rješenja za udaljeni rad

Prema Acronis Cyber Readiness Report 92 posto kompanija implementiralo rješenja za udaljeni rad

Foto: DepositPhotos

Zebra Systems najavio je dostupnost programskih rješenja Acronis Cyber Protect i Acronis Cyber Protect 15 u Hrvatskoj.  Acronis Cyber Protect inovativno je novo rješenje za kibernetičku zaštitu koje integrira mogućnosti izrade sigurnosne kopije, oporavak od katastrofe, antimalver sljedeće generacije, kibernetičku sigurnost i alate za upravljanje krajnjim točkama. Acronis Cyber Protect uklanja kompleksnost, poboljšava produktivnost i omogućuje upravljanim pružateljima usluga (MSP) da učinkovito sigurnost stave u prvi plan svog portfelja te svojim radom ispune očekivanja klijenata u smislu sigurnosti i zaštite podataka, aplikacija i sustava.

Novi proizvod dolazi u vremenu kad tvrtke ulažu značajan trud kako bi zaštitile svoje podatke i infrastrukturu od rizika koje donosi novo, udaljeno radno okruženje. Acronisovo izvješće o kibernetičkoj spremnosti, u kojem je anketirano 3.400 tvrtki diljem svijeta i njihovih udaljenih zaposlenika usred kontinuirane pandemije COVID-19, pokazuje kako se 92 posto anketiranih tvrtki izjasnilo kako je uvelo nove tehnologije kako bi omogućile udaljeni rad, uključujući i kolaboracijske alate, rješenja za privatnost i kibernetičku sigurnost.

Kao najveći izazov tvrtke navode skupo, dugotrajno i složeno upravljanje zaštitom podataka u mreži tvrtke i novim uređajima uz pomoć niza različitih rješenja. Dodatno, nedostatak integracije stvara obrambenu prazninu unutar organizacije, koju često iskorištavaju cyber kriminalci.

Acronisovo izvješće o kibernetičkoj spremnosti otkriva da hakeri ciljaju upravo udaljene radnike, a najčešće su korištene taktike napada su phishing, DDoS napadi i videokonferencije. 39 posto tvrtki iskusilo je napad u videokonferencijama tijekom posljednja tri mjeseca, obzirom da su se zaposlenici oslanjali na aplikacije kao što su Zoom, Cisco Webex i Microsoft Teams. Cisco je nedavno otkrio ranjivost u svojoj aplikaciji Webex, koja napadačima može omogućiti otvaranje, čitanje i krađu potencijalno vrijednog ili štetnog sadržaja.

Napadi zlonamjernim softverom, poput ransomwarea, također su ojačali tijekom pandemije, pri čemu 31 posto tvrtki prijavljuje svakodnevne cyber-napade, a polovica (50 posto) je meta bar jednom tjedno, uključujući i srpanj, kad je vodeći proizvođač GPS tehnologija navodno platio 10 milijuna dolara u ransomware napadu WastedLocker. Operativni centri Acronis Cyber Protection (CPOC) otkrili su kako je 35 posto korisničkih krajnjih točaka bilo izloženo napadima zlonamjernog softvera koji su se provlačili prije uvođenja rješenja Acronis Cyber Protect.

Phishing napadi (krađe identiteta) odvijaju se na povijesnim razinama, što nije iznenađujuće, jer izvješće otkriva kako samo 2 posto tvrtki uzima u obzir funkciju filtriranja URL-ova pri evaluaciji rješenja za kibernetičku sigurnost. Taj propust udaljene radnike čini ranjivima na phishing web lokacije – Acronisovi operativni centri otkrili su da je oko 10 posto korisnika kliknulo na zlonamjerne web stranice tijekom svibnja, lipnja i srpnja.

Ova otkrića Acronisa i vanjska istraživanja pokazuju zašto organizacije trebaju rješenje za kibernetičku zaštitu koje nije kompleksno te poboljšava sigurnost u podršci udaljenim radnim okruženjima, a rješenje mora biti isplativo i u razmjeru s brojem udaljenih radnika.

“Krajolik kibernetičkih prijetnji dramatično se promijenio tijekom posljednjih nekoliko godina, a posebno u posljednjih šest mjeseci. Tradicionalna samostalna antivirusna i backup rješenja ne mogu nas zaštititi od suvremenih kibernetičkih prijetnji ,” rekao je Serguei „SB” Beloussov, osnivač i izvršni direktor Acronisa. „Organizacije koje moderniziraju portfelje integriranom zaštitom podataka i kibernetičkom sigurnošću ne dobivaju samo veću sigurnost, već i smanjuju troškove i poboljšavaju učinkovitost. Automatizacija i pojednostavljeno upravljanje alatom Acronis Cyber Protect 15 znači da bilo koja tvrtka može smanjiti rizik, izbjeći zastoje i povećati produktivnost svog IT tima“, ističe Beloussov.

Acronis Cyber Protect 15 je paket za krajnje korisnike s jedinstvenom integracijom mogućnosti zaštite podataka i najmodernije kibernetičke sigurnosti - uključujući bihevioralnu detekciju baziranu na umjetnoj inteligenciji koje zaustavlja napade “nultog dana”, filtriranje URL-ova, procjene ranjivosti, zaštitu videokonferencija i automatizirano upravljanje zakrpama - organizacije štiti od suvremenih kibernetičkih prijetnji, istovremeno osiguravajući da mogu oporaviti svoje podatke i sustave brže od bilo kojeg drugog rješenja.

•10 posto korisnika može kliknuti na zlonamjerne poveznice koje vode do phishing napada, ali filtriranje URL-a u Acronis Cyber Protectu blokira sve te web stranice - štiteći korisnike, njihove uređaje i podatke njihove tvrtke. Zaštita videokonferencija sprečava iskorištavanje videokonferencijskih aplikacija kao što su Zoom, Webex i Microsoft Teams. Acronis Cyber Protect spriječio je eksploataciju koda u Webexu prije no što ga je Cisco zakrpao. Testiranje u neovisnim laboratorijima za kibernetičku sigurnost, kao što su AV-Test i Virus Bulletin, pokazuje da antimalver Acronis Cyber Protect otkriva 100 posto pokušaja napada zlonamjernog softvera s nula lažno pozitivnih rezultata. Da je proizvođač GPS-a imao Acronis Cyber Protect, nikad ne bi morao platiti otkupninu od 10 milijuna dolara.

Na temelju trenutne stope kibernetičkih napada, jedinstvena integracija sigurnosne kopije i kibernetičke sigurnosti omogućuje Acronis Cyber Protectu da spriječi izravne gubitke za svoje klijente u iznosu od 150 milijuna USD - svake godine.

„Sveobuhvatna kibernetička zaštita koju pruža Acronis Cyber Protect i dalje će biti vitalna u postpandemijskom razdoblju. Obzirom da 88 posto udaljenih radnika koje je anketirao Acronis očekuje da će nastaviti s radom od kuće i nakon završetka pandemije, osiguravanje njihove zaštite i kibernetičke sigurnosti zahtijevat će integraciju i automatizaciju kakva je trenutno dostupna samo u alatu Acronis Cyber Protect 15“, zaključuju u kompaniji.

Još iz kategorije

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

14.01.2021. komentiraj

Nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska postala je Anita Lacmanović, a njezino vođenje tvrtke obilježit će nova strategija s jasnim fokusom na ubrzani prelazak korisnika na rješenja u oblaku te predanost uspjehu postojećih i budućih SAP-ovih klijenata, tvrde u ovoj njemačkoj softverskoj kompaniji.

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

14.01.2021. komentiraj

Predviđa se da će tržišne stope globalnog gospodarstva u 2021. godini porasti za oko 5 posto, što je najbrža stopa zabilježena u 21. stoljeću, vraćajući ukupno globalno gospodarstvo na razine proizvodnje prije pandemije do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

14.01.2021. komentiraj

Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije pa je Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušla s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima. Kompanija je ovim projektom još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje.