Poduzetnička avantura zove i mami

Poduzetnička avantura zove i mami

S jednim od najistaknutijih poslovnih anđela na domaćoj start up sceni Hrvojem Prpićem razgovarali smo o trenutno poduzetničkoj klimi, kako ući u posao, dobrim i lošim stranama mladog poduzetništva.

Mnogo se u posljednje vrijeme govori o startup firmama. Kako bi po tvojem mišljenju bilo najbolje krenuti u poduzetničku avanturu?

Za razliku od prije 3 godine danas je tržište puno zrelije i smatram da je danas puno lakše krenuti u poduzetničku avanturu nego tada. U zadnje 3 godine došlo je do uspostavljanja infrastruktura inkubatora, edukacije i investicije. Onome tko kreće u poduzetničku avanturu bih preporučio da prođe odličnu edukaciju Founders Institute koja se trenutno odvija u Rijeci, a koja dolazi u Zagreb ponovno na jesen. Radi se o 4 mjesečnom tečaju, vrlo intenzivnom koja je u zadnja dva semestra koštala samo 600$. U toku ta 4 mjeseca studenti imaju lekcije svaki četvrtak gdje im čak 3 mentora iz Hrvatske i svijeta održavanju predavanje na istu temu, kako koji od mentora vidi isti problem. Iako će većina pasti i neće izdržati do kraja, oni koji izdrže bit će spremniji nego ikad za ulazak u poduzetništvo.

Ako već kroz samu edukaciju ne dođe do investicije (u toku predavanja pojavljuje se puno američkih investitora koji imaju dobre veze s investitorima u Silicijskoj dolini) postajete vrlo dobar kandidat za poslovne anđele. Poslovni anđeli će vas najvjerojatnije primiti u ZIP (Zagrebački inkubator poduzetništva) kako bi mogli pratiti vaš rad i ako su zadovoljni viđenim investirati u vaš proizvod.

Što je za nju potrebno?

Preporučio bih budućim poduzetnicima da uštede dovoljno novaca za 1 godinu života bez plaće jer će prva godina biti jako teška. Poduzetnici se jako puno muče na samim počecima i dobro je pripremiti se i psihički i novčano za to razdoblje.

Kako doći do sredstava za početak poslovanja?

Ako se radi o interesantnom i profitabilnom projektu poslovni anđeli će biti spremni uložiti svoj novac u to. Vrlo često se poduzetnicima neka ideja učini dobra i zanimljiva, a poslovni anđeli je odbiju zbog velikog broja razloga. Popunjavanjem prijavne forme na web stranicama poslovnih anđela (www.crane.hr) odgovarate na pitanja na koja možda do sad niste niti pomislili, a koja će vas čekati u toku poslovanja. Ako imate proizvod ili ideju koja će na sva ta pitanja dati dobar odgovor onda je sve u redu, ali ako vaši odgovori ukazuju na to da to možda i nije dobra ideja, bolje je odustati od te ideje na početku nego kad je već u nju uloženo puno novaca i rada.

Da li je za pokretanje startupa potrebni imati neku zalihu jer se ne može očekivati brza zarada ili možda krenuti od projekta koji odmah može početi donositi novac?

Ne postoji univerzalna formula, svaki proizvod je drugačiji. Neki proizvodi i ideje se vrlo brzo unovčavaju, međutim današnji inovativni projekti vrlo rijetko postaju profitabilni danom svog izlaska na tržište. Moje iskustvo govori da je prosječno trajanje poslovanja dok se ne dostigne točka pokrića od 3 do 5 godina. Iako postoje iznimke (Once je već nakon godinu i pol postao profitabilan), treba planirati na mogućnost lošijeg scenarija.

Koliko bi bilo potrebno novca uložiti u pokretanje startup i kada se u njega uključuju anđeli investitoru?

Ponekad se anđeli priključuju već na samu ideju, ali to nije čest slučaj. S obzirom na to da se danas vrlo često radi o IT uslugama i proizvodima u kojima sudjeluje 1-3 programera u roku od jedne godine potrebno je pripremiti sredstva za to razdoblje. Često studenti pokreću start upove, a studenti su puno manje zahtjevni od ljudi koji već imaju obitelj o kojoj se moraju brinuti. Tim od 3 studenta može krenuti već sa 10.000 eura u projekt i ako je ideja dobra šanse za uspjeh su vrlo velike.

Još iz kategorije

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

08.08.2020. komentiraj

Schneider Electric  otvorio je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Europi, koji je spreman primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Inovacijski centar posjeduje pokazni prostor u kojem posjetitelji mogu „uživo“ doživjeti IoT tehnologije, ne samo Schneider Electrica već i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure. Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj.