PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Zapravo, stigao je još s krajem prošle godine, ako ne i prije. Jer, tad se AMD našao u situaciji da Intel njemu gleda u leđa, i to kad se gleda x86 industrija procesora! Naime, nitko nikad nije bio ispred Intela na tom području.

"Nismo mogli ni sanjati da ćemo biti ispred. Znali smo da možemo i vjerovali smo da možemo, ali prije četiri godine nadali smo se barem da možemo dostići razinu na kojoj je Intel. A sad smo ispred, to je fenomenalno, to je kao "četvrti zid" fizike u svijetu poluvodiča", ponosno je istaknuo na kraju godine potpredsjednik AMD-a Forrest Norrod.

Značajan je taj uspjeh i čini se da neće nestati tako skoro s obzirom da AMD već u suradnji s kompanijom TSMC kreće prema 5nm tehnologiji. I to već dogodine, što znači da će komercijalna proizvodnja stići 2021., a to je godinu ranije od plana. Intel nije ni blizu, barem prema dostupnim informacijama, takvom tehnološkom iskoraku pa bi AMD u novom desetljeću mogao biti ono što je Intel bio protekla tri.

A sad kao novi udarac dolazi i činjenica da Intel gubi dominantnu poziciju na gamerskom tržištu. Ili panike ipak ne bi trebalo biti? Ako se u Intelu vode linijom manjeg otpora, onda svakako ne. Uvijek mogu reći u toj kompaniji da je ovih 41 posto rezultat istraživanja na premalom uzorku od 4477 gamera koji su posjetili Wccftech te da je relevantnije ono istraživanje iz listopada prošle godine, koje pokazuje da svega 19,39 posto Steam korisnika s Windows operativnim sustavom ima AMD CPU.

Na ljudima u Intelu je izabrati hoće li prihvatiti brojke ili će se zanositi onima koji im odgovaraju, sve dok po svim mjerenjima ne završe iza AMD-a...

Još iz kategorije

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

U veljači rast maloprodajnoga prometa EU27

07.04.2020. komentiraj

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u veljači 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, i to za 27 zemalja EU s obzirom na to da od veljače 2020. podaci ne uključuju Ujedinjenu Kraljevinu koja više nije u sastavu EU) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,2% (u Hrvatskoj 3,4%) veći u odnosu na veljaču 2019. godine.

SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

07.04.2020. komentiraj

Američko ministarstvo trgovine ponovno je produžilo privremenu licencu koja omogućuje američkim tvrtkama da posluju s kineskom tvrtkom Huawei - za dodatnih 60 dana.

Javne nabave u ožujku donijele 106,4 milijuna kuna

Javne nabave u ožujku donijele 106,4 milijuna kuna

06.04.2020. komentiraj

Podaci o javnim nabava u ožujku ove godine pokazuju kako je ukupna vrijednost ugovorenih poslova u ožujku 2020. dosegla 106,4 milijuna kuna, dok je ukupna procijenjena vrijednost tih tendera bila je 131, 1 milijuna kuna, pokazuje najnovija analiza Tenderi.hr.