Pandemija koronavirusa utjecala na pregaranje velikog broja zaposlenih

Pandemija koronavirusa utjecala na pregaranje velikog broja zaposlenih

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa traje već godinu i pol, a praktički isto toliko mnogi zaposleni rade na daljinu, što je dovelo do istrošenosti, nezadovoljstva i povećane želje za promjenom radnog mjesta. Čak i karijere.

Istraživanje na ovu temu proveo je ugledni i bogati Adobe jer su ljudi na vrhu te kompanije prepoznali negativan trend - zaposlenici se muče tijekom radnog vremena napraviti sve što trebaju pa im posao ulazi u slobodno vrijeme.

Tako nešto događa se jer moraju obavljati nebitne stvari, koje prije nisu morali. Ali, zbog pandemije se obavlja više sastanaka, traju duže, a i kako se produktivnost povećala, ništa se ne mijenja, dapače. Zbog takve situacije dolazi do nezadovoljstva.

Čak 49 posto zaposlenih i 53 posto lidera manjih i srednjih poduzeća navode da rade više no prije pandemije. Odnosno, više no što bi željeli. Riječ je o 44,9 do 45,1 radnih sati tjedno. U odnosu na 40 sati prije pandemije koronavirusa.

Samim time, 48 posto zaposlenih navodi da osjeća pritisak svakog radnog dana, ali i u trenucima kad bi trebali biti slobodni. Njih 45 posto zbog toga ima problema s organizacijom privatnog života. Naime, "izbrisala" im se granica poslovnog i privatnog. Lideri nisu cijepljeni od toga, njih 61 posto osjeća identičan pritisak, a 58 posto smatra da nemaju privatni život.

Sve to dovelo je do situacije u kojoj 35 posto zaposlenih želi promijeniti posao u narednih 12 mjeseci. Ne zbog plaće nego radnog vremena. I to će biti glavna motivacija za sve njih, a to je trećina od ukupnog broja ispitanih zaposlenika.

Na tako nešto moraju se fokusirati lideri kompanija jer najbolje ljude više ne moraju vrbovati većim plaćama nego normalnim radnim vremenom, kakvo je postojalo prije pandemije... Zvuči pomalo tužno no to je realnost koja prati poslovni svijet u ovim podosta izazovnim trenucima.

Još iz kategorije

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

Južna Koreja usvojila Zakon protiv Googlea

26.09.2021.

Južna Koreja izmijenila je Zakon o poslovanju telekomunikacijama, koji se u javnosti percipira kao napad na Google jer upravo zbog te tehnološke kompanije, ali i Applea, u konačnici je nastao. Skraćeni naziv mu je “Zakon protiv Googlea”.

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i prekinuti beskonačne ugovore na određeno

25.09.2021.

U Rovinju je održana 9. HR Days konferencija – dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji portala MojPosao. Nakon događajima ispunjenog prvog dana konferencije tijekom kojeg smo osvijestili kako bez 'iskrene povezanosti ne možemo računati na lojalnost zaposlenika', uslijedio je drugi, završni dan konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Rad na daljinu nikad nije bio bliže“.

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

3 sektora u kojima zahtjevi kupca ubrzavaju digitalnu transformaciju

24.09.2021.

Kompanije ubrzano provode digitalnu transformaciju jer potrebe potrošača idu u smjeru koji tako nešto iziskuje kao obavezno. Tko kaska, taj će zaostati i izgubiti bitku protiv konkurencije.