Otkrivamo da li su hrvatski poduzetnici spremni na promjene

Otkrivamo da li su hrvatski poduzetnici spremni na promjene

Foto: Depositphotos

Ova kriza će u narednim mjesecima, ako već nije, natjerati mnoge poduzetnike na promjenu poslovanja. Kolika je svijest o novom funkcioniranju tržišta i spremnost na potrebne promjene, upitali su u Glasu poduzetnika svoje  članove jer oni koji ne budu spremni na navedeno, teško će preživjeti jesen.

Jedan od dugoročnih ciljeva UGP-a jest svakako i razvijanje poduzetničke, proaktivne i kreativne kulture i načina razmišljanja. Identificirali su razne potrebe za edukacijama naših članova i s razvojem udruge, to će postati zasigurno jedan od značajnijih benefita članstva.

„Uzevši u obzir da je pred nama kriza velikih razmjera u globalnom kontekstu, htjeli smo se osim fokusa na kratkotrajne mjere za preživljavanje kompanija, okrenuti i prema promjenama koje će biti potrebne srednjoročno ili dugoročno. S obzirom na nepredvidljivost vremena koje je pred nama, potrebno je ojačati kapacitete poduzetnika i njihovih tvrtki na više načina – kroz nova znanja, stavove, vrijednosti i interese“, ističu u Glasu poduzetnika.

Najveći broj članova – 46 posto je odgovorio da optimiziraju trenutne poslovne procese i ljudske resurse, što je vrlo logično i nužno u ovoj situaciji. Oko 20 posto je izjavilo da osmišljavaju nove procese ili remodeliraju stare, a 3 posto da mijenja bazu klijenata, što je nešto viša razina inovativnosti, no ostaje pitanje hoće li biti dovoljna.

Da mijenjaju cjelokupnu strukturu tvrtke kako bi se prilagodili, javlja samo 11 posto ispitanika, a njima možemo pridružiti nešto iznad 5 posto koji kažu kako mijenjaju u cijelosti i tržište i usluge te se okreću novim poslovima. Relativno malih, ali ne zanemarivih 8 posto jednostavno uzima potpore i čeka normalizaciju stanja, a oko 5 posto planira zatvoriti tvrtku i preseliti poslovanje u neku drugu zemlju.

Ovi rezultati ostavljaju prostora za umjerenu zabrinutost. Iako preko 60 posto tvrtki radi neke promjene, tek njih 16 posto u ovome trenutku razmišlja o drastičnim zaokretima, koji će u slučaju najgoreg scenarija biti potrebni. S druge strane, izgleda da prijeti nestanak preko 13 posto tvrtki koje ili pasivno čekaju razvoj situacije i nadaju se, ili odlaze iz zemlje.

S obzirom na takvu situaciju, logično je bilo provjeriti i što poduzetnici misle da bi ih pokrenulo i pomoglo im da krenu tražiti nove poslovne modele te bržu promjenu koja će biti potrebno, ističu u Glasu poduzetnika. Na to pitanje su dobili polarizirajuće, ali vrlo interesantne odgovore jer preko 57 posto uviđa da mjere nisu dugoročno rješenje i da ih se treba relativno brzo ukinuti (kroz koji mjesec), jer ljudi izbjegavaju promjene dok nisu prisiljeni na njih. Drugi odgovor daje 23 posto ispitanika koji misle suprotno – kako treba što dulje produžiti postojeće mjere, kako bi se dobilo vrijeme za potrebnu transformaciju.

Mislimo da je to dobar pokazatelj kako se i svijest diže i postaje jasno da ovisnost o državnim subvencijama ne može trajati dugo i da će poduzetnici morati biti još poduzetniji, smatraju u Glasu poduzetnika. Na kraju su pitali koliko su vremena i energije u zadnjih par mjeseci uložili u razvoj novih ideja i načina poslovanja. Podaci kažu da blizu 55 posto je odgovorilo da aktivno rade na novim poslovnim mogućnostima i da im je to glavni fokus, što smatramo jako dobrim odgovorom.

Nešto iznad 26 posto je priznalo da su se jako malo stigli baviti s time i da su uglavnom fokusirani na krizu i na preživljavanje. Umjerenih 14 posto se prilagodilo donekle, ali planiraju i dalje raditi na tome, a opet 3 posto izjavljuje da im je opcija odlazak u neku drugu zemlju.

„U trenutku kada se željno očekuju nužne reforme koje bi nova Vlada trebala provesti, i u situaciji koja je već uzrokovala odlazak nekih stranih tvrtki (posljednji slučaj je Meggle), jasno je da će borba za gospodarstvo i održanje kvalitete života biti teška i zahtijevati cjelovita rješenja. Mi kao zemlja moramo postati konkurentniji, četiri postulata UGP-a se moraju provesti, kako bi se olakšalo poslovanje, smanjila birokracija i administracija, kako bi pravda bila bolje i brže zadovoljena te kako bi se dobro nadzirali svi troškovi, a izbjegao klijentelizam. S druge strane, ni to neće biti dovoljno, ako i sami poduzetnici ne naprave velike korake i promijene strategije i načine poslovanja, a neki i branše u kojima posluju. Zbog toga, UGP podržava cjeloživotno obrazovanje i napredak poduzetnika na kojem će i aktivno raditi te se nada kako će što prije nastupiti pozitivna poduzetnička klima u zemlji. Ukoliko se to ne dogodi, već iz ovih brojeva se mogu iščitati crni scenariji i pad BDP-a koji će se brojati u desecima postotnih poena. Poduzetnici će još jednom moraju dokazati zašto se zovu poduzetnicima“, zaključuju u Glasu poduzetnika.

Još iz kategorije

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

Sto najvećih svjetskih tvrtki oporavlja se od pada u ožujku 2020., ali volatilnost ostaje povećana

04.08.2020. komentiraj

Prema novom tromjesečnom ažuriranju 100 najvećih svjetski kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji, koje je nedavno objavio PwC, globalna tržišta kapitala vidjela su snažan oporavak od najnižih bodova iz ožujka 2020., ali volatilnost i dalje ostaje povećana.

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

Poslovna inteligencija dobila priznanje za Izvrsnost u izazovima

03.08.2020. komentiraj

Tvrtka je prošla kroz nezavisnu evaluaciju svojih HR praksi. Područja koja su se u procesu procjenjivala su agilnost i prilagodljivost, način organizacije rada i komunikacije sa zaposlenicima tijekom krize, kao i inicijative pokrenute s ciljem osiguranja fizičkog zdravlja, sigurnosti i dobrobiti zaposlenika te tehnološka spremnost kompanije za nove načine rada.

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

IDC pad tržišta pametnih telefona procijenio na 16 posto, Huawei tik ispred Samsunga dok Apple krizu nije niti osjetio

03.08.2020. komentiraj

Prema International Data Corporationu (IDC), isporuke pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine su na svjetskoj razini pale za 16 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, riječ je o 278,4 milijuna isporuka i bez obzira što je riječ o velikom padu, on je bio očekivan pa se sama šteta u tom smislu lakše sanirala.