Odvajanjem nastala kompanija vrijedna 19 milijardi dolara i 90 tisuća zaposlenika

Odvajanjem nastala kompanija vrijedna 19 milijardi dolara i 90 tisuća zaposlenika

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Fokusiraniji smo na naš „core-business“ IT usluga, brži smo u odlučivanju, jednostavniji smo za suradnju i uz to, kao samostalan igrač na tržištu dobili smo slobodu stvaranja novih partnerstava s tehnološkim tvrtkama, Ističe za ICTbusiness.info Davor Malojčić, direktor Kyndryla za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran.

Prema njegovim riječima jedan od glavnih prioriteta za nas bit će daljnje širenje partnerstava i kompetencija.

U zadnjih nekoliko mjeseci već smo sklopili strateške ugovore s Microsoftom, Googleom, SAP-om, Netappom i Vmwareom i s njima, kao i s IBM-om i nekim novim partnerima, planiramo raditi na izgradnji novih rješenja za naše korisnike, ističe Malojčić.

Kakvom ocjenujete prošlu 2021. godinu?

Poprilično nevjerojatnom. U poslovnom okruženju gdje je neposredan kontakt s korisnicima bio ograničen, gdje su lanci opskrbe ugroženi, putovanja značajno smanjena – mi smo uspješno poslovali. Zapošljavali smo nove djelatnike, stekli nove korisnike, investirali u nove kompetencije i transformaciju tvrtke. Uglavnom, poslovna godina je bila jako izazovna i dinamična, ali na kraju, kao što sam spomenuo ova godina je bila i vrlo uspješna, kako za Kyndryl tako vjerujem i za cijeli IT sektor.

Mislim da je za to najzaslužnije podizanje svijesti o važnosti ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja zbog konkurentosti na tržištu, uvođenja novog načina rada, unapređenja javnih usluga, kao i novi tehnološki trendovi i mogućnosti koje korisnicima nudi naša industrija.

Uz to, sve više se osjeća potreba za IT stručnjacima. Konkurencija na tržištu rada je visoka, a nedostatak IT stručnjaka različitih profila globalni je izazov. To je još jedan od razloga zbog čega korisnici traže našu pomoć u upravljanju IT infrastrukturom i aplikacijama. Mi smo prošle godine bili uključeni u brojne nove projekte upravljanja informatičkom tehnologijom, kao i u projekte automatizacije procesa, AIOps (umjetna inteligencija za IT operacije), informatičke sigurnosti i slično.

Koja su za vas bili ključni poslovni događaji?

Za Kyndryl je svakako ključan događaj bio izdvajanje tvrtke iz IBM-a. Početkom studenog započeli smo trgovanje na njujorškoj burzi kao neovisna tvrtka, s godišnjim prihodom od 19 milijardi dolara. Kyndryl ima 90 000 zaposlenika, prisutni smo u 60 zemalja i imamo više od 4000 korisnika - uključujući 75 posto tvrtki s popisa Fortune 100. Naravno, na toj listi je i 500 korisnika iz srednje i istočne Europe i istočnog Mediterana (CEE&EM) gdje se nalaze i naši hrvatski korisnici. Upravo CEE&EM regija predstavlja i važno središte za Kyndryl. U ovoj regiji stvaramo inovacije i zapošljavamo jedanaest tisuća zaposlenika, stručnjaka koji iz naših inovacijskih centara pružaju podršku korisnicima u regiji, Europi i svijetu. Naš tim u regiji raste i posebno sam ponosan na naše ljude u Hrvatskoj koji su dio ovog ekosustava.

Izdvajanje iz IBM-a je bio ključni događaj za našu kompaniju jer nas je unatoč veličini kompanije na neki način stavio u poziciju startupa: fokusiraniji smo na naš „core-business“ IT usluga, brži smo u odlučivanju, jednostavniji smo za suradnju i uz to, kao samostalan igrač na tržištu dobili smo slobodu stvaranja novih partnerstava s tehnološkim tvrtkama.

Što očekujete u godini koju mnogi već zovu izaovnom, ali i godinom izlaska iz krize?

Jedan od glavnih prioriteta za nas bit će daljnje širenje partnerstava i kompetencija. U zadnjih nekoliko mjeseci već smo sklopili strateške ugovore s Microsoftom, Googleom, SAP-om, Netappom i Vmwareom i s njima, kao i s IBM-om i nekim novim partnerima, planiramo raditi na izgradnji novih rješenja za naše korisnike.

Što se našeg tržišta tiče, sva istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj očekuje daljnji rast IT industrije. Vjerujem da će se pod pritiskom pandemije nastaviti trend rasta projekta vezanih uz digitalizaciju poslovanja. Prema istraživanju IDC-ija, više od polovine svih ulaganja u ICT do 2024. godine odnosit će se na ulaganja u digitalizaciju i digitalnu transformaciju. Ulaganja iz EU fondova također će nastaviti pomagati privrednicima i organizacijama iz javnog sektora na tom putu.

Globalno će tržište u kojem mi poslujemo u iduće tri godine nastaviti rasti na 510 milijardi dolara. 85 posto najvećih svjetskih tvrtki nastavit će s projektima migracije aplikacija u cloud. I dalje smo suočeni s eksplozijom podataka koje tvrtke žele iskoristiti na najbolji mogući način. Naravno, uz sve to, veliki broj tvrtki nastaviti će povećavati ulaganja u IT sigurnost. Sve to za Kyndryl donosi bezbroj mogućnosti.

U 2022. godini nastavljamo tamo gdje smo stali – tu smo za naše korisnike, otvoreni smo za nova partnerstva, nastavljamo sa zapošljavanjem i širenjem našeg tima.

Još iz kategorije

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Storm kupio Poligon

Storm kupio Poligon

03.10.2022.

Storm Computers IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.