Odvajanjem nastala kompanija vrijedna 19 milijardi dolara i 90 tisuća zaposlenika

Odvajanjem nastala kompanija vrijedna 19 milijardi dolara i 90 tisuća zaposlenika

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Fokusiraniji smo na naš „core-business“ IT usluga, brži smo u odlučivanju, jednostavniji smo za suradnju i uz to, kao samostalan igrač na tržištu dobili smo slobodu stvaranja novih partnerstava s tehnološkim tvrtkama, Ističe za ICTbusiness.info Davor Malojčić, direktor Kyndryla za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran.

Prema njegovim riječima jedan od glavnih prioriteta za nas bit će daljnje širenje partnerstava i kompetencija.

U zadnjih nekoliko mjeseci već smo sklopili strateške ugovore s Microsoftom, Googleom, SAP-om, Netappom i Vmwareom i s njima, kao i s IBM-om i nekim novim partnerima, planiramo raditi na izgradnji novih rješenja za naše korisnike, ističe Malojčić.

Kakvom ocjenujete prošlu 2021. godinu?

Poprilično nevjerojatnom. U poslovnom okruženju gdje je neposredan kontakt s korisnicima bio ograničen, gdje su lanci opskrbe ugroženi, putovanja značajno smanjena – mi smo uspješno poslovali. Zapošljavali smo nove djelatnike, stekli nove korisnike, investirali u nove kompetencije i transformaciju tvrtke. Uglavnom, poslovna godina je bila jako izazovna i dinamična, ali na kraju, kao što sam spomenuo ova godina je bila i vrlo uspješna, kako za Kyndryl tako vjerujem i za cijeli IT sektor.

Mislim da je za to najzaslužnije podizanje svijesti o važnosti ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja zbog konkurentosti na tržištu, uvođenja novog načina rada, unapređenja javnih usluga, kao i novi tehnološki trendovi i mogućnosti koje korisnicima nudi naša industrija.

Uz to, sve više se osjeća potreba za IT stručnjacima. Konkurencija na tržištu rada je visoka, a nedostatak IT stručnjaka različitih profila globalni je izazov. To je još jedan od razloga zbog čega korisnici traže našu pomoć u upravljanju IT infrastrukturom i aplikacijama. Mi smo prošle godine bili uključeni u brojne nove projekte upravljanja informatičkom tehnologijom, kao i u projekte automatizacije procesa, AIOps (umjetna inteligencija za IT operacije), informatičke sigurnosti i slično.

Koja su za vas bili ključni poslovni događaji?

Za Kyndryl je svakako ključan događaj bio izdvajanje tvrtke iz IBM-a. Početkom studenog započeli smo trgovanje na njujorškoj burzi kao neovisna tvrtka, s godišnjim prihodom od 19 milijardi dolara. Kyndryl ima 90 000 zaposlenika, prisutni smo u 60 zemalja i imamo više od 4000 korisnika - uključujući 75 posto tvrtki s popisa Fortune 100. Naravno, na toj listi je i 500 korisnika iz srednje i istočne Europe i istočnog Mediterana (CEE&EM) gdje se nalaze i naši hrvatski korisnici. Upravo CEE&EM regija predstavlja i važno središte za Kyndryl. U ovoj regiji stvaramo inovacije i zapošljavamo jedanaest tisuća zaposlenika, stručnjaka koji iz naših inovacijskih centara pružaju podršku korisnicima u regiji, Europi i svijetu. Naš tim u regiji raste i posebno sam ponosan na naše ljude u Hrvatskoj koji su dio ovog ekosustava.

Izdvajanje iz IBM-a je bio ključni događaj za našu kompaniju jer nas je unatoč veličini kompanije na neki način stavio u poziciju startupa: fokusiraniji smo na naš „core-business“ IT usluga, brži smo u odlučivanju, jednostavniji smo za suradnju i uz to, kao samostalan igrač na tržištu dobili smo slobodu stvaranja novih partnerstava s tehnološkim tvrtkama.

Što očekujete u godini koju mnogi već zovu izaovnom, ali i godinom izlaska iz krize?

Jedan od glavnih prioriteta za nas bit će daljnje širenje partnerstava i kompetencija. U zadnjih nekoliko mjeseci već smo sklopili strateške ugovore s Microsoftom, Googleom, SAP-om, Netappom i Vmwareom i s njima, kao i s IBM-om i nekim novim partnerima, planiramo raditi na izgradnji novih rješenja za naše korisnike.

Što se našeg tržišta tiče, sva istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj očekuje daljnji rast IT industrije. Vjerujem da će se pod pritiskom pandemije nastaviti trend rasta projekta vezanih uz digitalizaciju poslovanja. Prema istraživanju IDC-ija, više od polovine svih ulaganja u ICT do 2024. godine odnosit će se na ulaganja u digitalizaciju i digitalnu transformaciju. Ulaganja iz EU fondova također će nastaviti pomagati privrednicima i organizacijama iz javnog sektora na tom putu.

Globalno će tržište u kojem mi poslujemo u iduće tri godine nastaviti rasti na 510 milijardi dolara. 85 posto najvećih svjetskih tvrtki nastavit će s projektima migracije aplikacija u cloud. I dalje smo suočeni s eksplozijom podataka koje tvrtke žele iskoristiti na najbolji mogući način. Naravno, uz sve to, veliki broj tvrtki nastaviti će povećavati ulaganja u IT sigurnost. Sve to za Kyndryl donosi bezbroj mogućnosti.

U 2022. godini nastavljamo tamo gdje smo stali – tu smo za naše korisnike, otvoreni smo za nova partnerstva, nastavljamo sa zapošljavanjem i širenjem našeg tima.

Još iz kategorije

Broadcom kupuje VMware za 69 milijardi dolara

Broadcom kupuje VMware za 69 milijardi dolara

27.05.2022.

Broadcom je pristao preuzeti kompaniju VMware, specijaliziranu za softver u cloudu, u jednoj od najvećih američkih tehnoloških akvizicija ikad zabilježenih. Riječ je o poslu vrijednom 69 milijardi američkih dolara i dio je strategije velikog proizvođača čipova da transformira poslovanje.

Uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postižu 60.000 isporuka mjesečno

Uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postižu 60.000 isporuka mjesečno

27.05.2022.

Huaweijev europski logistički centar za opskrbu (ESC) u Mađarskoj završio je s implementacijom privatne 5G mreže i digitalizacije koja omogućuje brojna rješenja Industrije 4.0.

Novo strateško partnerstvo tvrtki Huawei i Skyscanner

Novo strateško partnerstvo tvrtki Huawei i Skyscanner

26.05.2022.

Huawei je najavio strateško partnerstvo s tvrtkom Skyscanner, vodećom globalnom platformom za putovanja koja pomaže milijunima putnika pronaći najpovoljnije opcije za letove, hotele i najam automobila, sve u svrhu obogaćivanja ponude Huawei Mobile Servicesa s novim mogućnostima pretraživanja letova.