Odvajanjem nastala kompanija vrijedna 19 milijardi dolara i 90 tisuća zaposlenika

Odvajanjem nastala kompanija vrijedna 19 milijardi dolara i 90 tisuća zaposlenika

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Fokusiraniji smo na naš „core-business“ IT usluga, brži smo u odlučivanju, jednostavniji smo za suradnju i uz to, kao samostalan igrač na tržištu dobili smo slobodu stvaranja novih partnerstava s tehnološkim tvrtkama, Ističe za ICTbusiness.info Davor Malojčić, direktor Kyndryla za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran.

Prema njegovim riječima jedan od glavnih prioriteta za nas bit će daljnje širenje partnerstava i kompetencija.

U zadnjih nekoliko mjeseci već smo sklopili strateške ugovore s Microsoftom, Googleom, SAP-om, Netappom i Vmwareom i s njima, kao i s IBM-om i nekim novim partnerima, planiramo raditi na izgradnji novih rješenja za naše korisnike, ističe Malojčić.

Kakvom ocjenujete prošlu 2021. godinu?

Poprilično nevjerojatnom. U poslovnom okruženju gdje je neposredan kontakt s korisnicima bio ograničen, gdje su lanci opskrbe ugroženi, putovanja značajno smanjena – mi smo uspješno poslovali. Zapošljavali smo nove djelatnike, stekli nove korisnike, investirali u nove kompetencije i transformaciju tvrtke. Uglavnom, poslovna godina je bila jako izazovna i dinamična, ali na kraju, kao što sam spomenuo ova godina je bila i vrlo uspješna, kako za Kyndryl tako vjerujem i za cijeli IT sektor.

Mislim da je za to najzaslužnije podizanje svijesti o važnosti ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja zbog konkurentosti na tržištu, uvođenja novog načina rada, unapređenja javnih usluga, kao i novi tehnološki trendovi i mogućnosti koje korisnicima nudi naša industrija.

Uz to, sve više se osjeća potreba za IT stručnjacima. Konkurencija na tržištu rada je visoka, a nedostatak IT stručnjaka različitih profila globalni je izazov. To je još jedan od razloga zbog čega korisnici traže našu pomoć u upravljanju IT infrastrukturom i aplikacijama. Mi smo prošle godine bili uključeni u brojne nove projekte upravljanja informatičkom tehnologijom, kao i u projekte automatizacije procesa, AIOps (umjetna inteligencija za IT operacije), informatičke sigurnosti i slično.

Koja su za vas bili ključni poslovni događaji?

Za Kyndryl je svakako ključan događaj bio izdvajanje tvrtke iz IBM-a. Početkom studenog započeli smo trgovanje na njujorškoj burzi kao neovisna tvrtka, s godišnjim prihodom od 19 milijardi dolara. Kyndryl ima 90 000 zaposlenika, prisutni smo u 60 zemalja i imamo više od 4000 korisnika - uključujući 75 posto tvrtki s popisa Fortune 100. Naravno, na toj listi je i 500 korisnika iz srednje i istočne Europe i istočnog Mediterana (CEE&EM) gdje se nalaze i naši hrvatski korisnici. Upravo CEE&EM regija predstavlja i važno središte za Kyndryl. U ovoj regiji stvaramo inovacije i zapošljavamo jedanaest tisuća zaposlenika, stručnjaka koji iz naših inovacijskih centara pružaju podršku korisnicima u regiji, Europi i svijetu. Naš tim u regiji raste i posebno sam ponosan na naše ljude u Hrvatskoj koji su dio ovog ekosustava.

Izdvajanje iz IBM-a je bio ključni događaj za našu kompaniju jer nas je unatoč veličini kompanije na neki način stavio u poziciju startupa: fokusiraniji smo na naš „core-business“ IT usluga, brži smo u odlučivanju, jednostavniji smo za suradnju i uz to, kao samostalan igrač na tržištu dobili smo slobodu stvaranja novih partnerstava s tehnološkim tvrtkama.

Što očekujete u godini koju mnogi već zovu izaovnom, ali i godinom izlaska iz krize?

Jedan od glavnih prioriteta za nas bit će daljnje širenje partnerstava i kompetencija. U zadnjih nekoliko mjeseci već smo sklopili strateške ugovore s Microsoftom, Googleom, SAP-om, Netappom i Vmwareom i s njima, kao i s IBM-om i nekim novim partnerima, planiramo raditi na izgradnji novih rješenja za naše korisnike.

Što se našeg tržišta tiče, sva istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj očekuje daljnji rast IT industrije. Vjerujem da će se pod pritiskom pandemije nastaviti trend rasta projekta vezanih uz digitalizaciju poslovanja. Prema istraživanju IDC-ija, više od polovine svih ulaganja u ICT do 2024. godine odnosit će se na ulaganja u digitalizaciju i digitalnu transformaciju. Ulaganja iz EU fondova također će nastaviti pomagati privrednicima i organizacijama iz javnog sektora na tom putu.

Globalno će tržište u kojem mi poslujemo u iduće tri godine nastaviti rasti na 510 milijardi dolara. 85 posto najvećih svjetskih tvrtki nastavit će s projektima migracije aplikacija u cloud. I dalje smo suočeni s eksplozijom podataka koje tvrtke žele iskoristiti na najbolji mogući način. Naravno, uz sve to, veliki broj tvrtki nastaviti će povećavati ulaganja u IT sigurnost. Sve to za Kyndryl donosi bezbroj mogućnosti.

U 2022. godini nastavljamo tamo gdje smo stali – tu smo za naše korisnike, otvoreni smo za nova partnerstva, nastavljamo sa zapošljavanjem i širenjem našeg tima.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.