Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

Foto: Fotolia

Njemački parlament donio je zakon koji će bankama u Njemačkoj omogućiti prodaju i pohranu kriptovaluta poput bitcoina. Značajna je to odluka na području regulacije digitalnih valuta jer će vjerojatno imati izniman međunarodni utjecaj, što je potrebno u trenucima nepovjerenja, ali i borbe “tradicionalnih” financijskih institucija protiv noviteta koje donosi jedan decentralizirani sustav.

Naime, na njemu se temelje kriptovalute, to im je bit i zbog toga su privukle toliko pristaša diljem svijeta. Stoga, njemačka će odluka biti barem kod njih pozdravljena. Konkretnije, novo zakonodavstvo stupa na snagu odmah 1. siječnja 2020. Nakon tog datuma kriptovalute poput bitcoina moći će se kupiti ili pohraniti u njemačke banke koje odluče proširiti svoju ponudu usluga. Ulazak je to kriptovaluta u spomenuti "tradicionalni" financijski sustav.

Također, dosadašnji ponuđači prodaje i pohrane kriptovaluta, kao što su kriptomjenjačnice poput Bitstampa, koje već otprije posluju na njemačkom tržištu, morat će podnijeti zahtjev za licencu kod regulatora Bafina prije isteka 2019. kako bi nesmetano poslovale po novim pravilima u novoj godini.

Razlog ovakvih odluka jest u tome što njemački financijski stručnjaci vjeruju da bi nakon usvajanja zakona Njemačka trebala postati utočište za ulagače u kriptovalute. Novo zakonodavstvo snažno podržava i BdB, udruženje njemačkih banaka, što je uvelike pomoglo da zakon prođe u parlamentu.

U konačnici, ovaj zako predstavlja prekretnicu na području baratanja kriptovalutama i za druge zemlje zakon moguće da je prvi takav u svijetu, što znači da je Njemačka pionir u ovom smislu. Sad ostaje za vidjeti hoće li njemački primjer slijediti i druge zemlje diljem Europe i svijeta.

Ipak, u prvom su planu one europse jer Njemačka se pri pisanju novog zakona oslanjala na "rupu" četvrte direktive Europske unije kako bi spriječila upotrebu financijskog sustava za pranje novca ili financiranje terorizma. Ona trenutno zabranjuje bankama direkno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili pohranu kriptovalute.

Još iz kategorije

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

08.08.2020. komentiraj

Schneider Electric  otvorio je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Europi, koji je spreman primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Inovacijski centar posjeduje pokazni prostor u kojem posjetitelji mogu „uživo“ doživjeti IoT tehnologije, ne samo Schneider Electrica već i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure. Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj.