Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

Njemačka donijela zakon koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta

Foto: Fotolia

Njemački parlament donio je zakon koji će bankama u Njemačkoj omogućiti prodaju i pohranu kriptovaluta poput bitcoina. Značajna je to odluka na području regulacije digitalnih valuta jer će vjerojatno imati izniman međunarodni utjecaj, što je potrebno u trenucima nepovjerenja, ali i borbe “tradicionalnih” financijskih institucija protiv noviteta koje donosi jedan decentralizirani sustav.

Naime, na njemu se temelje kriptovalute, to im je bit i zbog toga su privukle toliko pristaša diljem svijeta. Stoga, njemačka će odluka biti barem kod njih pozdravljena. Konkretnije, novo zakonodavstvo stupa na snagu odmah 1. siječnja 2020. Nakon tog datuma kriptovalute poput bitcoina moći će se kupiti ili pohraniti u njemačke banke koje odluče proširiti svoju ponudu usluga. Ulazak je to kriptovaluta u spomenuti "tradicionalni" financijski sustav.

Također, dosadašnji ponuđači prodaje i pohrane kriptovaluta, kao što su kriptomjenjačnice poput Bitstampa, koje već otprije posluju na njemačkom tržištu, morat će podnijeti zahtjev za licencu kod regulatora Bafina prije isteka 2019. kako bi nesmetano poslovale po novim pravilima u novoj godini.

Razlog ovakvih odluka jest u tome što njemački financijski stručnjaci vjeruju da bi nakon usvajanja zakona Njemačka trebala postati utočište za ulagače u kriptovalute. Novo zakonodavstvo snažno podržava i BdB, udruženje njemačkih banaka, što je uvelike pomoglo da zakon prođe u parlamentu.

U konačnici, ovaj zako predstavlja prekretnicu na području baratanja kriptovalutama i za druge zemlje zakon moguće da je prvi takav u svijetu, što znači da je Njemačka pionir u ovom smislu. Sad ostaje za vidjeti hoće li njemački primjer slijediti i druge zemlje diljem Europe i svijeta.

Ipak, u prvom su planu one europse jer Njemačka se pri pisanju novog zakona oslanjala na "rupu" četvrte direktive Europske unije kako bi spriječila upotrebu financijskog sustava za pranje novca ili financiranje terorizma. Ona trenutno zabranjuje bankama direkno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili pohranu kriptovalute.

Još iz kategorije

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.