Nastavak rasta ključnih pokazatelja Ericssona

Nastavak rasta ključnih pokazatelja Ericssona

Foto: DepositPhotos

Ericsson u prošlom kvartalu bilježi prodaju od 5,3 milijarde eura što je više za 6 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine odnosno treći kvartal 2018. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 3% zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Ostvarena prodaja bilježi porast od 6%.

Na operativnu dobit utjecale su rezervacije u iznosu od  1.2 milijarde američkih dolara u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a (U.S. Department of Justice) i povratom troškova socijalne zaštite u iznosu od 83,9 milijuna eura, koji se u izvještaju nazivaju „stavke koje utječu na usporedivost“.

Operativna dobit iznosila je 606,2 milijuna eura uz 11,4% operativna marža, isključujući troškove restrukturiranja i stavki koje utječu na usporedivost. Ostvarena operativna dobit iznosila je -391,7 milijuna eura.

Bruto marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 37,8% (36,9%) uz poboljšanja u Uslugama upravljanja, Digitalnim uslugama i Mrežama. Ostvarena bruto marža iznosila je 37,7% (36,5%). Neto dobit iznosila je -643,5 milijuna eura (251,8 milijuna eura), zbog negativnog utjecaja stavki koje utječu na usporedivost. Slobodni novčani tok, isključujući preuzimanja i spajanja, iznosio je 512,9 milijuna eura (65,3 milijuna eura). Neto gotovina porasla je 3,5 milijardi eura (3 milijarde eura).

„I dalje svjedočimo snažnom zamahu u našem poslovanju, temeljenom na strategiji povećanja ulaganja u tehnološko liderstvo, uključujući 5G. Organski rast prodaje1 od 3% u tromjesečju temelji se na ranom prihvaćanju 5G u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Naša operativna dobit iznosila je 606,2 milijuna eura, što odgovara marži od 11,4% bez troškova restrukturiranja, rezervacija vezanih uz SEC i DOJ od -1,2 milijarde američkih dolara te povrata troškova socijalne zaštite u iznosu od 83,9 milijuna eura. Slobodni novčani tok isključujući preuzimanja i spajanja iznosio je 512,9 milijuna eura (65,3 milijuna eura), što dodatno jača naš snažan financijski položaj.

Naša fokusirana strategija, uvedena 2017. godine, usmjerena je na dugoročnu izgradnju snažnijeg Ericssona. S jasnom usredotočenošću na naše kupce operatore, strategija se temelji na povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj za liderstvo u tehnologiji i troškovima te sve boljem položaju na tržištu. Povećani napori u području istraživanja i razvoja, koji se nastavljaju, rezultirali su konkurentnim portfeljem što je povećalo bruto maržu. Osim toga, uspjeli smo zabilježiti nekoliko važnih pobjeda koje poboljšavaju naš položaj na tržištu u narednom razdoblju. Disciplinirani smo u našim ugovorima i ciljanim prilikama gdje imamo jasnu konkurentsku prednost kroz tehnološko liderstvo podržano poboljšanom strukturom troškova za hardver i softver. Premda vjerujemo da su strateški ugovori dugoročno atraktivni, početne marže mogu biti izazovne. To je zbog visokih povezanih troškova jer operatori mijenjaju dobavljače“, ističe Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

Još iz kategorije

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.