Najvećih 5 tehnoloških tvrtki u 2020. potrošli 12 milijardi dolara na akvizicije

Najvećih 5 tehnoloških tvrtki u 2020. potrošli 12 milijardi dolara na akvizicije

Foto: DepositPhotos

Najvećih pet tehnoloških divova imalo je iznimno uspješnu pandemijsku 2020., ali i godinu prije, što potvrđuju ne samo prihodi tih kompanija već i ulaganja u druge kompanije, odnosno, preuzimanja drugih kompanija.

Konkretnije, Apple, Microsoft, Amazon, Google i Facebook su između 2019. i 2020. povećali financiranje u druge kompanije za 69,78 posto. To znači da je vrijednost tog financiranja ili investiranja porasla sa 7,28 milijardi američkih dolara na 12,36 milijardi dolara. Tako nešto ima dodatni značaj ako se zna da je obavljeno 35 poslova, kao i godinu prije!

Ove podatke donosi Finbold te naglašava u izvještaju da su velike kompanije odlučile iskoristiti priliku pa ulagati više no prije u kriznim vremenima, kako bi se što bolje pozicionirale na tržištu i postale još moćnije. Što su i postale, ako je suditi prema sljedećim podacima...

ajedno vrijede enorman novac, što javnost više ni ne percipira iz razloga što je uistinu nestvaran. Pa tako Apple vrijedi 2,21 bilijun dolara, Microsoft 1,88 bilijuna, Amazon 1,76 bilijuna, Alphabet 1,6 bilijuna i Facebook 930 milijardi. Ukupno, to je oko 8,4 bilijuna dolara. Još 2017. su vrijedile "samo" tri bilijuna, što znači da se u četiri godine to više no udvostručilo.

Dapače, tek je 17 država svijeta ispred Amazona, Applea, Microsofta, Alphabeta i Facebooka po prihodima koje ostvaruju. Odnosno, po bruto domaćem proizvodu (BDP) koji ostvaruju na godišnjoj razini. Primjerce, jedna Saudijska Arabija je odmah iza "Velike Petorke" sa svojim BDP-om od 793 milijardi dolara. Nizozemska je neznatno ispred s 909 milijardi dolara, svega deset milijardi više no tehnološki giganti kombinirano.

Ali, pravo je pitanje kako zarađuju taj silan novac... Naravno, određeni odgovori na to pitanje postoje. Onaj glavni jest - podaci. Svaka od pet kompanija barata enormnim količinama podataka, koji im donose milijarde dolara.

Zatim, tu su ulaganja kao ona spomenuta u uvodu te razni drugi poslovi i na taj način se "kotačić vrti i vrti"...

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.